Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért van ez így a számvitelben?

Miért van ez így a számvitelben?

Figyelt kérdés

Tehát ha mondjuk egy Készletértékesítési feladatban van egy olyan feladatrész, hogy anyagot vásárolok, akkor azt úgy könyvelem le a táblázatba, hogy: Tartozik - 466, Követel - 454

De miért? A szállítók és az anyagvásárlás is nő, nem? A 466-nak meg csak akkor kellene átkerülnie a Tartozik oldalra, ha az adott tétel csökkenne, nem?

Azt nem értem ezekben a feladatokban, hogy folyamatosan kerülnek mind a Tartozik, mind a Követel oldalra ugyanolyan számjeggyel kezdődő tételek, miközben mindkettő csökken vagy nő. De nem csak akkor kellene egy mondjuk 911-es tételnek átkerülnie a Tartozik oldalra, amikor az csökken?

Nem értem az egészet. Valaki el tudná nekem magyarázni? Bármilyen hosszú is legyen, csak végre értsem meg. Mindent megadnék egy kielégítő válaszért.

Előre is köszönöm.

jún. 8. 01:46
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, te nem az anyagmozgás tényét kontíroztad, hanem annak ÁFA-tartalmát. 466 = ÁFA.

Gondolom, ÁFA-bevallást még nem készítettél.

466 = Előzetesen felsz ÁFA

467 = Fiz. ÁFA

A kettő egyenlege adja majd az ÁFA egyenlegét, ami a fizetendő/visszaigényelhető összeget adja. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha egyenleget ad, azaz az egyik forrás, a másik eszk típusú szla. Ezért a 466 esz típusú.

jún. 8. 06:25
 2/7 A kérdező kommentje:
Igen, így a pontos, köszönöm. De mi van a többi esetben? Mi erre a pontos és átfogó szabály?
jún. 8. 10:44
 3/7 anonim ***** válasza:
Mire gondolsz pontosan?
jún. 8. 11:50
 4/7 A kérdező kommentje:
Mi alapján kerül melyik oldalra az 1,2,3,5 illetve 4 és 9 számlaosztály?
jún. 8. 17:08
 5/7 anonim ***** válasza:

1 - 2 - 3 - 5 - 8 - Eszk típusú szla

Növekedés T

Csökkenés K

4 - 9 - Forrás típusú szla

Növekedés K

Csökkenés T

Ez az alapvetés, eseti kivételek vannak, mint pl az általad is említett 466

jún. 8. 17:13
 6/7 A kérdező kommentje:
Tudsz pl. valami oldalt, ahol fel vannak sorolva a kivételek? Esetleg ha nincs olyan sok, el tudnád nekem mondani?
jún. 8. 21:35
 7/7 anonim ***** válasza:
ami most bennem van az a már említett 466, de mintha az 582 is az lenne
jún. 8. 21:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!