Tudják azt az emberek, hogy mi a diploma?
Mostanában egyre több olyan emberrel találkozom, hogy beszélgetek vele, megkérdezem mivel foglalkozik, mi a végzettsége, amire azt feleli, hogy diploma. Ha megkérdezem, hogy hol diplomázott, akkor meg olyan válaszokat kapok, hogy Ilyenolyan Masszőr Akadémián, vagy Olyanilyen Sminkstúdióban, és volt aki mutatta is, hogy Olyanilyen Sminkstúdiótól diplomát kapott. Pár perce láttam egy adatlapot az interneten, ahová az volt beírva, hogy végzettség: kozmetikus diploma.
Szóval azért tudják az emberek, valójában mi a diploma, és hogy hol lehet olyat szerezni, és hány év tanulással? Vagy mi az oka ennek, hogy valaki diplomás végzettségnek hiszi a fent leírtakat?
Felhígult az oktatás, így a végzettségek is.
Ma már sz...t se ér egy papír.
Ami most egy BA diplomás szint, azt egy generációval ezelőtt hozta egy érettségiző.
Dehát éppen arról szól minden szakcikk, hogy nem hogy higul, szűkül a felsőoktatás, kevesen jelentkeznek, és egyébként sajnos nem titkolt kormányzati törekvés a szakmunkás végzettsége támogatása. Meg egyébként is mi köze a valós felsőoktatáshoz annak, hogy valaki néhány hetes tanfolyam által adott végzettséget diplomának hisz?
A BA diplom meg csak annyi lenne, mint az érettségi? 1-es, te hol szereztél diplomát?
Igen, tudják, ne aggódj.
Az első meg csak fikázni akarta a fiatalokat. Ennyi öröme legyen az életben, még ha semmilyen objektív mutatóval sem tudja alátámasztani az állítását.
Elhiszek bármilyen választ, hogy ha a kérdéshez tartozik, az első válasz nem ilyen volt, illetve hogyha nem hülyeség a válasz.
Mert hát mindenhol arról van szó, hogy mindegy, hogy milyen diploma, csak legyen minél több diplomás. Jómagamnak olyan egyetemi diplomája van, amire azt szokták írni és mondani (jórészt persze azok, akik nem voltak képesek semmilyen diplomát szerezni), hogy "büfészak". Hát, én a büfészakos diplomámmal egyszerre vagyok egy negyvenmilliárdos cég egyik vezetője, valamint tanácsadó egy önkormányzatnál. Az évfolyamtársaim között van minisztériumi tanácsadó, művház igazgató-helyettes, rádiós műsorvezető, televíziós szerkesztő (aki állandóan egzotikus országokban forgatja a borzalmas ál-reality műsorokat), állami hivatal vezetője, Nemzeti Banknál osztályvezető, valaki Ázsiában lett regionális cégvezető, stb. Milyen sokra vittük a büfészakos diplomáinkkal!
Emelett meg:
Szóval nem biztos, hogy értem, hogy van akkor az, hogy a diploma (vagy egyes diplomák) nem ér(nek) semmit!?
Diplom angolban oklevél. Bármilyen, végzettséget igazoló dokumentum.
Az ilyen-olyan szakképzettséget adó tanfolyamok, iskolák előszeretettel használják nálunk, mert jól hangzik. És itt jön, amit az 1. írt az oktatás felhígulásáról, csak jelen esetben nem a felsőoktatásban, hanem már a középfokúban, azoknál, akik nem tudnak különbséget tenni egy egyetemi diploma és egy akármilyen oklevél között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!