Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Matek érettségi, 15/b feladat,...

Matek érettségi, 15/b feladat, valaki el tudná magyarázni?

Figyelt kérdés

Amit pontosan nem értek, hogy az

"A kifizetett összegek kb. 25%-a legalább 4000 Ft volt."

állításra mi alapján jön ki az, hogy igaz.

máj. 9. 22:54
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
box plot, kvartilis def.
máj. 9. 22:58
 2/19 A kérdező kommentje:
#1, ezzel most igencsak sokat segítettél... Ismerem a definíciókat, de abból nem értem, hogy hogyan jön ki.
máj. 9. 23:00
 3/19 anonim ***** válasza:

Megpróbálom nagyon konyhanyelven:

A box "vége" 4000-nél van, ami azt jelenti, hogy az a harmadik kvartilis (Q3)

Tehát van egy sor adat, aminek a harmadik negyede 4000

Ez tulajdonképpen 75%|25%-nél választja el a sort

Tehát az utolsó 25%-a az adatsornak 4000 vagy annál több, mivel növekvő sorrendben vannak az adatok

Remélem legalább egy kicsit így érthetőbb :)

máj. 9. 23:24
 4/19 A kérdező kommentje:

#3, ez rendben van, csakhogy tudok mondani egy olyan adatsort, amelynek a sodrófadiagramja pont ugyanez lesz;

1500 ; 2000 ; 2000 ; 2000 ; 3500 ; 3500 ; 4000 ; 4000 ; 4000 ; 4000 ; 7000

Ha jól értem, akkor ennek mediánja 3500 (amit jeleztek a diagramon), alsó kvartilise 2000, felső kvartilise 4000, viszont a "legalább 4000"-es adatok itt ~45%-ban vannak jelen, ami a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk "kb. 25%-nak". Tehát szerintem ezt az állítást nem lehet eldönteni.

De persze lehet, hogy valamit rosszul értek, azt viszont jó lenne jól érteni.

máj. 9. 23:58
 5/19 anonim ***** válasza:
Nem látok hibát az érvelésedben :)
máj. 10. 00:05
 6/19 anonim ***** válasza:

49% is elérhető. A hivatalos megoldás, hogy fogalmazzak szépen: gyogyós. Hibás.

Amúgy én is benéztem ezt amikor fejben oldottam meg a példákat, van ez így.

máj. 10. 00:58
 7/19 A kérdező kommentje:

#6, nem emlékszem nagyon, hogy korábban lett volna arra példa, hogy az érettségi javítókulcs hibás lett volna.

De, ha ez tényleg igaz, akkor kellene valakinek jelenteni, nem?

máj. 10. 01:18
 8/19 anonim ***** válasza:

"nem emlékszem nagyon, hogy korábban lett volna arra példa, hogy az érettségi javítókulcs hibás lett volna."

Lol, dehogynem, de szerintem ezt (is) elutasítanák.

Évekkel érettségim után én is találtam egy hibát az aktuális érettségin. Rendesen írtam is emailt nekik. Lényegében beismerték, de elutasítottak valami olyan szöveggel, hogy diákok olyan függvénnyel nem találkoznak aminek egy adott intervallumon nincs szélsőértéke.

máj. 10. 02:18
 9/19 A kérdező kommentje:
#8, kíváncsivá tettél. Esetleg nem emlékszel, hogy melyik évi feladatsor volt?
máj. 10. 02:31
 10/19 anonim ***** válasza:

Pontosítok, a végeredmény ott jó volt, de a bizonyítás nem.

2012 májusi érettségi emelt szintjének 7. példája. Megtaláltam az emailt:

"Idei emelt szint 7. feladatának mindkét közölt megoldása rossz ami deriválást használ:

"Ennek ott lehet minimuma, ahol az a->T(a) ( a < 0 ) függvény deriváltja nulla."

Ezzel csak lokális szélsőértéket találnak, nem bizonyítják a későbbiekben, hogy ez globális szélsőérték, vagy hogy a globális szélsőérték egyáltalán létezik-e."

És még folytatódott is egy konkrét példával, egy másik függvénnyel eljátszottam a közölt bizonyítást, és ott az egyetlen lokális minimum nem volt globális minimum, sőt globális minimum nem is létezett.

A válaszukat is megtaláltam, Pongrácz László főosztályvezető írta meg:

"...A vizsgázóknak tehát az analízis alapelemeit kell ismerniük. Ennek megfelelően a tanári gyakorlatban sokan csak szemléletesen tanítják a globális szélsőérték összes feltételének vizsgálatát, és a tanulók a feladatgyűjteményekben, felkészülésük során is szinte kizárólag olyan feladatokkal találkoznak, ahol a lokális szélsőérték egyben globális is. ..."

máj. 10. 03:14
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!