Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mely tantárgyakból lenne...

Mely tantárgyakból lenne érdemes érettségiznem?

Figyelt kérdés

Faktválasztás előtt állok, nem ártana döntenem hamarosan merre menjek, a hasznosság és nehézség a legfontosabb tényezők. 4-es, 5-ös tanuló vagyok. 4 opció van:

1: Matek-Fizika emelt

2: Matek-Angol emelt, fizika közép

3: Töri-Földrajz emelt

4: Matek-Töri emelt, fizika közép

2024. márc. 14. 22:33
A kérdező szavazást indított:
Matek-Fizika emelt
Matek-Angol emelt, fizika közép
Töri-Földrajz emelt
Matek-Töri emelt, fizika közép
22 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
83%
Mi leszel, ha nagy leszel?
2024. márc. 15. 12:35
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom 10.-ben még nehéz belelátni a jövőbe, de van bármi elképzelésed milyen irányba szeretnél továbbmenni?

Néhány gondolat ami esetleg segíthet:

-Ha még nincs nyelvvizsgád, csináld meg az emelt angolt, azzal kiváltasz egy B2-es nyelvvizsgát. Ezt azért ajánlom, mert ha szeretnél utána esetleg magasabb szintre menni, vagy más nyelvből nyelvvizsgázni, akkor tudomásom szerint annak vissza tudod majd igényelni az árát és nem kell a B2-re "pazarolnod"

-A matekot szinte minden természettudományi szakon elfogadják, szerintem nagyon jó ha vagy olyan szinten hogy meg tudd csinálni emelten és sok helyen tudod hasznosítani

-A földrajz emelt a viszonylag "könnnyebb" (már akinek) érettségik közé tartozik, ugyanakkor nem mindehol hasznosítható

-Mindenképp próbáld felmérni hogy inkább magolós vagy "megértő" típus vagy, mert hatalmas különbség van 100+ töri anyag betanulása és matematikai/fizikai problémák megoldása között :) (persze simán sikerülhet mindkettő)

2024. márc. 15. 12:39
 3/9 anonim ***** válasza:
92%

"4-es, 5-ös tanuló vagyok. 4 opció van"

Mi alapján vannak ezek az opciók? Annak alapján, hogy miben vagy a legjobb, vagy annak alapján, hogy mi az, amit a legszívesebben tanulnál továbbra is?

2024. márc. 15. 12:45
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha még nem tudod, hogy merre szeretnél menni, én a helyedben mindenképpen csinálnék egy felsőfokú angol nyelvvizsgát. Az nagyon sokat fog számítani a felvételinél és az életben is.

Ezen kívül pedig érdemes minél előbb eldöntened legalább annyit, hogy a természettudomány vagy a bölcsészettudomány vonz jobban. Nézd meg az adott egyetemeken a szakokat és azok tanterveit! Ez sokat szokott segíteni a döntésben.

2024. márc. 15. 14:11
 5/9 anonim ***** válasza:
76%
Annyit nem szeret olvasni, max. annyit, amennyit itt írunk neki. ;-)
2024. márc. 15. 14:36
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

"1: Matek-Fizika emelt

2: Matek-Angol emelt, fizika közép

3: Töri-Földrajz emelt

4: Matek-Töri emelt, fizika közép"

Az angolt hagyjuk is, azt alap, hogy legalább emelt szinten tudni kell manapság, tehát ha addig nem szerzed meg a nyelvvizsát máshogy, akkor abból biztosan csinálj emeltet, mindentől függetlenül.

A földrajzot csak egyszer említetted, a törit csak kétszer, tehát leginkább a matek-fizika a te irányod, én úgy látom ebből.

A matekot mindháromszor emeltnek írtad, tehát legyen matek emelt, oké, vagyis matek fakt.

A fizikát kétszer csak középnek írtad, tehát abból lehet, hogy elég lenne az, viszont első helyre mégiscsak matek-fizika emeltet írtál...

Ennyi info alapján én azt mondom, fussál neki a matek-fizika emeltnek, vagyis matek-fizika fakt, aztán majd legfeljebb lemorzsolódsz a fizika faktról, ha túl sok, és úgy döntesz, hogy elég lesz belőle a közép - illetve addigra már okosabb leszel, hogy mit is akarsz tulajdonképpen.

Az angol faktot is mondanám, de az a tapasztalat, hogy három fakt már túl sok szokott lenni, és olyankor mindig a nyelvi faktot áldozza be az, akinek a nyelv csak azért kell, hogy legyen nyelvvizsgája (tehát nem pl. kimondottan angol szakra készül), és végül inkább önállóan készül a nyelvvizsgára, hogy ne kelljen a fakt miatt heti szinten fogalmalzásokat írnia meg ilyesmi.

2024. márc. 15. 14:59
 7/9 A kérdező kommentje:

Na, ezek hasznos válaszok voltak

Van jó pár tervem hogy milyen irányba menjek majd tovább, de egyikben sem vagyok annyira biztos. Az a baj, hogy van amelyik inkább humán, van amelyik reál, de igazából majdnem mindegy, mert ahova mennék oda a középszintű érettségit is elfogadnák a tantárgyakból, csak biztosra megyek.

Nem nagyon tudom még hogy humán vagy reál beállítottságú vagyok, a magolás is van hogy megy és van hogy nem, van hogy megértem a matekot, van hogy egy hét tanulás után 2-est írok…Sajnos szerintem a matek emelt a legnehezebb, de inkább azzal szimpatizálok mint a mihaszna magyarral…

A nyelvekből jól állok, már van felsőfokú nyelvvizsgám angolból, érettségiig 2. nyelvből is meglesz a felsőfok

2024. márc. 16. 07:33
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha megvan a felsőfokú, akkor csak még inkább tudom ajánlani az emelt angolt, mert bebiztosítasz magadnak egy magas pontszámot. Én az emeltemet a C1 előtt csináltam meg, 98% lett, és mivel a 20-as NAT szerint tanulok, ez egyből 98 pontot eredményez, amit tudok duplázni. Szóval mindenképp megéri :)

A matek szerintem nagyon tanárfüggő, mindenképp nézz át néhány érettségi sort és hasonlítsd össze a közepet az emelttel. Vannak nagyon jó online anyagok és segítségek, ismerkedj meg velük, szerintem simán össze lehet hozni 2 év alatt egy emelt matekot, ha nagyjából érted egyáltalán nem olyan nehéz mint a legtöbben beállítják. Persze az is kérdés hogy milyen eredményt akarsz elérni.

A magyar érettségit én sem annyira ajánlom, nem mindenhol fogadják el, és szerintem az új magyar érettségi egyszerűen borzalom. De ez csak személyes vélemény

2024. márc. 16. 10:24
 9/9 anonim ***** válasza:
53%

"az új magyar érettségi egyszerűen borzalom"

Mi a különbség a régebbihez képest?

2024. márc. 16. 14:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!