Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Van még esélyem arra, hogy...

Van még esélyem arra, hogy pszichológus legyek?

Figyelt kérdés
23 éves vagyok, ápolóként dolgozok, nem utálom a munkám, de nem is szeretem. Mindig pszichológus szerettem volna lenni, de lebeszéltek, hogy nehéz bejutni az egyetemre, nehéz elvégezni és 35-40 éves leszek mire terapeutaként fogok tudni dolgozni. Azóta se tudtam elfogadni, hogy nem azt csinálom, amit igazán szeretnék. Amikor érettségiztem már nem hajtottam az egyetemre így nincs emelt szintű érettségim, se nyelvvizsgám. A középszintű érettségijeim 4-es 5-ösek lettek, a matekom kettes. A választott tárgyam biológia volt. Tudom, hogy a jelen helyzetem nem túl bíztató. Az érettségivel kellene kezdenem, 2 emelt és egy nyelvvizsga elég lenne, hogy meglegyen a pontom? Van esélyem rá egyáltalán ennyi év kihagyás után, hogy az emelt érettségik jól sikerüljenek ha keresek magántanárt hozzá? Az egyetemet levelezőn mennyire nehéz elvégezni? Mert egyedül élek és azt nem tehetem meg, hogy nem dolgozok teljes állásban mellette. Van rá bármilyen reális esélyem vagy el kell engednem a dolgot?
febr. 29. 10:18
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ahol akarat van, ott út is van. :)
febr. 29. 10:20
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Ha ez az álmod, indulj el felé! Lépésről-lépésre! Azt gondolom, bejutni a könnyebb része lesz. Elvégezni teljes állás, netalán család mellett, na, az lesz a kihívás!
febr. 29. 10:51
 3/5 anonim ***** válasza:
27%
Ilyen kérdésekre leendő pszichológusként miért egy anoním fórumon vársz választ? Legalább annyi problémamegoldó készség szorulhatna beléd, főleg hogy más emberek problémáinak megoldásának szentelnéd az életedet, hogy a sajátjaidat meg tudod oldani. Egy biztos, ha el is végzed az egyetemet és megszerzed a diplomát, jó szakember fixen nem leszel, mert az nem a papírtól függ, sokkal inkább a mentalitástól és az életszemlélettől.
febr. 29. 11:08
 4/5 anonim válasza:
100%

Egy 23 éves embertől nem lehet elvárni, hogy teljesen kifinomult problémamegoldókészsége legyen (biológiai okoknál fogva sem). És ez így van rendjén, sokat fog még változni, alakulni 1-2 év alatt, ezen a ponton nem ildomos ilyen durva ítéletet mondani.

Igen, tehát: magas a ponthatár, ez tény. Érdemes megnézni a vidéki egyetemeket, ott alacsonyabb - ha jól felkészülsz, beleadsz mindent, simán sikerülhet. De kalkuláld bele, hogy a szintemelő érettségire és a nyelvvizsgára is készülni kell sokat. Egyelőre ezt tervezd meg, hogy ezt hogyan tudod vállalni.

A levelező képzés önmagában szerintem nem nehéz, pláne, ha még egyedül élsz. Viszont ott is van elvárás, beadandók, plusz teljesen egyedül kell tanulnod, készülnöd, amihez feleannyi infót és anyagot kapsz, mintha nappalin végeznéd. Iskolától függ, de általában péntek-szombat van tanítás (pénteken délelőtt is akár - csak a meló beosztás miatt.)

febr. 29. 14:58
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha leteszel 2 emelt érettségit, akkor tulajdonképpen nem feltétlen kell nyelvvizsgát letenned, mert a 2 emelttel már kimaxolod a pluszpontokat. Esetleg ajánlom, hogy az egyik emelt egy nyelv legyen, mert a nyelvi emelt 60% felett egy államilag elismert középfokúnak felel meg. Nehéz bejutni, de ha neked ez az álmod és komolyan veszed a felkeszülést, magántanárt keresel, akkor sikerülhet.

A levelező nyilván olyan szempontból nehezebb, hogy munka mellett nehezebb tanulni, de megoldható. Nem egy emberről hallottam, akiknek sikerült, ráadásul nem csak 23 évesek, hanem 50 körüliek voltak.

(Amúgy én is most jelentkeztem pszichora egy szakváltás után, csak én nappalira és 2 éve érettségiztem.)

febr. 29. 16:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!