Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit gondoltok egy "Waldorf"...

Mit gondoltok egy "Waldorf" iskolás többre viheti, mint egy "normál " iskolás?

Figyelt kérdés

Egy ismerősöm Waldorf suliba íratta a gyerekét, ás állandó jelleggel dicsekedett vele, hogy az Ő gyereke mindenből 5-ös. Amivel nincs gond, hiszen egy szülő álljon is ki mindig a gyereke mellett és biztassa.

Viszont azt elfelejti, hogy ezek a jegyek nem matematika, nem magyar, nem történelem és még csak nem is nyelvből vannak, hanem faragás, agyagozás, horgolás, fűzés... kreatív jegyekből állnak össze. Most a legutolsó évben 8. osztályban iktattak be matekból és magyarból hetente 1-1 órát. Aztán most várják a "csodát" ugyanis eljött a 8. év vége és felvételizni kellene a gyereknek. Nem gimibe, hanem szakmát adó suliba. Matekból nem fog felvételizni, csak magyarból, ami duplán számít, ugyanis az anyuka elintézte, hogy a gyereknek matekot ne kelljen tanulnia, ne érje őt "nehézség". Értem én, hogy egy szülő védeni szeretné a gyerekét, nem akarta, hogy csúfolják, hogy "gyengébb" képességű, de esélyt sem adott neki, hogy ez kiderüljön. Megmondta, hogy nem, az ő gyerek nem fog átlagos suliba járni, nem fog matematikát tanulni.

Azt is aláírom, hogy nem kell mindenkinek gimnáziumba, egyetemre járnia és azt is hogy vannak gyengébb képességű tanulók, de egyébként a lány nem bizonyul annak, mert meglenne a magához való esze, csak mivel tanulni nemigazán kellett neki ebben a suliban így most a felvételitől parázik az anyuka, amit meg is értek.

Ezzel szemben mindenáron bizonygatja nekünk, ismerősöknek, hogy az ő gyereke sokkal jobb lesz, ugyanis a Waldorf iskolás gyerekekért 2 kézzel "kapálóznak" a munkaerőpiacon. Szerintetek ez így van? Elnézést kérek, biztos én voltam a tudatlan, de amíg ők nekem ezt az iskolát nem említették nekem fogalmam nem volt arról, hogy ilyen iskola létezik. Én sem voltam a legkiválóbb tanuló, de kitartással és szorgalommal 3-as 4-es jegyeim megvoltak, elvégeztem a gimnáziumot, és egyetemet. Nem szín ötössel, nem 1-1 óra hanem sok áttanult éjszakával de sikerült.

Ha van aki eljutott idáig, azt megköszönöm és elnézést, hogy ennyire hosszúra sikeredett. A kérdésem annyi lenne, hogy szerintetek is 2 kézzel kapálóznak a munkaadók a Waldorf iskolás gyermekekért? Az én szüleimnek eszük ágában nem lett volna engem ilyen iskolába íratni. Egyrészt azért mert ők sem tudtak róla, hogy ilyen létezik, másrészt azért mert nem olcsó egy ilyen iskola. (Nem Bp és vonzáskörzetében élünk).

És írom újra, hogy én teljesen elfogadom azt, hogy nem kell mindenkinek gimnáziumba, egyetemre járni és hogy sokszor egy jó szakmával többre lehet vinni a mai világban mint 2-3 diplomával a polcon, de szerintetek is ennyire jó egy ilyen Waldorf iskola ahol ugyan varrni, hímezni, kötni megtanítanak és 5-ös jegyeid vannak mindenből, nem kell a nehézségeket azaz a matekot megtanulnod, mintsem "átlagos" suliba járni és közepes osztályzattal azt tanulni ami az "elvárt" matek, magyar, történelem, idegennyelv ...és tényleg "2 kézzel" keresik a Waldorf sulis gyermekeket a munkaerőpiacon? Tényleg csak én voltam ennyire lemaradva, hogy tőle hallottam először a Waldorf iskoláról? Azóta már tudom, hogy sok helyen van ilyen iskola főleg Bp-en és környékén de előtte én még erről nem hallottam.

jan. 14. 21:55
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
81%
Nem vagytok idegenek, de a szűk családhoz sem tartozol az ismerősödnek, mindent pedig biztosan nem mondanak el.
jan. 15. 11:41
 22/43 A kérdező kommentje:

21:

Na te de okos vagy már.

Te azt mégis honnan tudod, hogy milyen kapcsolatban állunk?

Nem akartam ide teljesen pontosan kiírni a sztorit, mert nem is ez a lényeg, hogy ki -kinek a -kije de ha annyira okos vagy és annyira tudod, családtagok vagyunk és heti 3x-4x találkozunk is. Hidd el veled ellentétben én tudom mi a szitu.

jan. 15. 12:04
 23/43 anonim ***** válasza:
74%
Vannak olyan dolgok, amiket még a legközelebbi rokonok sem kell, hogy tudjanak, ha nem élnek együtt. Az ilyen rosszmájúaknak, mint te, meg főleg nem szokás mindent elmondani, akkor sem, ha heti többször találkoztok. Lehet, hogy téged is úgy várnak, hogy "szia, de jó, hogy itt vagy, mikor mész?".
jan. 15. 12:30
 24/43 A kérdező kommentje:

Jajj te meg olyan okos vagy látatlanban, hogy az nem igaz :D

Mindent tőlem kérdeznek, hogy mit csináljanak. Adásvételi szerződés, ügyvédi papírok stb., mindenben tőlem kérnek tanácsot. Ez az egy dolog amiben senki nem értett vele egyet, hogy ebbe az iskolába írassa, mivel mindenki tudja,hogy nem olyan anyagi körülmények között élnek. Lehet, hogy neked anyád nem mond el mindent, az 1 dolog, de nálunk nincs titkolózás.

Sokszor volt velem kiskorában is, teljesen jól ismerem.

Nem fognak előlünk semmilyen orvosi papírt dugdosni. Nálatok lehet ez a módi, de nálunk nem.

Szimplán csak kíváncsi voltam mások (akiknek van ebben tapasztalatuk) hogyan látják a Waldorf iskolákat.

jan. 15. 13:16
 25/43 anonim ***** válasza:
55%
Mutattad már nekik ezt a kotnyeles, lenéző arcod is? Vagy azért előttük meg tudod játszani magad?
jan. 15. 13:21
 26/43 A kérdező kommentje:

Téged sem az eszedért szeretnek az fix.

Olvasással vannak bajok vagy az értelmezéssel?

Leírtam, hogy senki azaz SENKI nem értett ezzel a döntéssel egyet, hogy ide írassa a gyereket. Nyilvánvalóan el is lett neki(k) mondva és az érvek is. Nagyon jól tudja mindenki, ahogy már ezt is leírtam mi nem pókerarccal ülünk le egy asztalhoz, sosem rejtem véka alá a véleményem, még szép hogy tudják nem csak azt hogy én, hanem mindenki más is mit gondol erről az egész témáról. Bár a kérdés feltevése szempontjából ez nem volt releváns információ, közöd pedig nem sok van ahhoz hogy én hogyan beszélek velük, vagy bárki mással. Miért kellene nekem, a szemükbe azt mondani, hogy persze támogatom a sulit csináld csak, mikor NEM EZT GONDOLOM. Albérlet, hitelek mellett, úgy hogy napról- napra élnek abszolút nem támogatom és nem is fogom. A gyereket nem én néztem le, hanem ő. Én milliószor elmondtam neki, hogy bármelyik ált. suliban megállná a helyét, de ő ragaszkodott hozzá, hogy nem akarja kitenni a gyereket nehézségeknek. Meg is lett az eredménye, elég nagy pofon lesz neki a 8 év Waldorfra költött pénz, ahol megtanult kötni meg szőni de magyarból nem tud semmit, aztán a felvételi nem fog sikerülni.

jan. 15. 13:32
 27/43 anonim ***** válasza:
82%

Kérdező, neked fétised ez a téma, vagy mi? Csak mert oldalakon át egy komplett regényt írtál ki arról, mennyire lenézed őket és szerinted mit hogy ne kellett volna csinálniuk. Szerintem ez valahol gusztustalan. Mi közöd egyáltalán hozzá? Vagy ez valami beteges féltékenység? Esetleg önigazolást keresel valamire magaddal vagy a gyerekeddel kapcsolatban?

Minden esetre ha ennyire pörögsz mások életén, szerintem nézesd meg magad orvossal. Azon túl, hogy felesleges dolgok foglalkoztatnak, durva dühkezelési problémáid vannak. Szomorú...

jan. 15. 16:16
 28/43 A kérdező kommentje:

Milyen téma és kiket nézek le?

Szerintem te valamit összekeversz. Én nem a Waldorfos gyerekeket nézem le, és nem is a szülőket, akik oda járatják a gyerekeiket. Szimplán azzal nem értek egyet, 8 évvel ezelőtt sem, és soha nem is fogok, hogy valaki aki nagyon jól tudja, hogy milyen adósságai vannak,albérletben él, napról-napra élnek, sokszor a hűtő üres, képes beíratni a gyereket egy olyan iskolába ami "lazább" csak azért, hogy "megóvja a gyereket" (elmondása szerint) hogy ne kelljen a gyereknek szenvedni a tanulásba, ezzel nem értek egyet. Semmilyen orvos, fejlesztőpedagógus nem mondta a gyerekre, hogy neki szüksége lenne erre az iskolára. Mindenáron meg akar engem győzni és idézem 2 kézzel kapálóznak a munkaadók a Waldorfos gyerekek után. Ez volt a kérdés hogy ez valóban így van-e mert én erről még nem hallottam.

Az aki bele akar szólni látatlanba más életébe az te vagy. Nekem semmilyen orvoshoz nem kell elmennem, a fent említett személy szerintem nem tőled, nem is a te nagyszüleidtől , és nem is a te szüleidtől kér költsön folyamatosan, azért hogy legyen kajára pénzük, mert ő nem dolgozik, de a gyereknek feltétlenül abba az iskolába kellett járnia. Igenis van hozzá közöm, ugyan az én szüleimtől/ kisnyugdíjas nagyszüleimtől szedi el a pénzt, csak azért mert az ő gyerekét egy normál suliba nem lehetett beíratni, és igen dühít, hogy minden hónapban sajnáltatja, magát, hogy nekik nincs mit enni. Arról nem beszélve,hogy a felvételi előtt pár héttel nekem sír, hogy én segítsek magyarból felkészülni ugyanis a 8 év alatt ebbe a hiperszuper suliban nem sikerült magyarból szinte semmit készülni. Azt meg hogy nekem van gyerekem azt mégis hol olvastad? Nem mások, hanem a saját életemen pörgök ugyanis engem baromira érint, hogy az én szüleimtől kéri el a pénzt és nem azért mert nekem nem jut/ nem jutott hanem mert az én szülőm betegen elment dolgozni és azt a keveset is el elszedné tőle, mert az ő gyerekének Waldorfba kell járni. Aki megtudja fizetni, szíve joga, nekem nincs kifogásom ellene, de ne úgy tegye, hogy másoktól kér utána kajára kölcsön meg pár héttel a felvételi előtt sírunk, hogy semmi B terv nincs ha nem veszik fel a gyereket a kinézett suliba,mert a nagy fizetős suliban arra nem lett felkészítve.

Nem mintha ehhez neked közöd lenne, csak úgy mellékesen leírtam, hogy nekem ne oszd az észt, hogy én hova menjek. Ne aggódj, én jó helyen vagyok, de abszolút nem is kellett volna neked azzal foglalkozni hogy én kire és miért vagyok dühös. Én nem szólok bele mások életébe addig, amíg nekem ahhoz közöm nincs de jelen esetben (ellentétben veled) nekem van.

A kérdést neked nem sikerült megértened, de újra írom hátha: csupán arról szólt, hogy valóban ekkora kereset van e a Waldorf iskolás gyerekekre.

jan. 15. 16:58
 29/43 anonim ***** válasza:
90%
Te valójában nem akarod megoldani a problémádat, csak siránkozni akarsz itt meg sajnáltatni magad. Anyukádról a kérdés kiírásakor még nem is esett szó. Mit fogsz még a sztorihoz költeni?
jan. 15. 20:28
 30/43 anonim ***** válasza:
90%
Ha nem csak kitalált trollkodás a sztori, akkor nyilván arról van szó, hogy féltékeny vagy, amiért anyukád pénzeli őket, neked meg nem lesz mit örökölni, amit már talán be is osztottál gondolatban, ha anyukád majd egyszer meghal. Egyébként anyukád felnőtt ember, azt csinál a pénzével, amit akar, amíg jogilag cselekvőképes. Akár fel is élheti, nem muszáj, hogy örökséget hagyjon bárkire.
jan. 15. 20:35
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!