Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha januártól megemelik a...

Ha januártól megemelik a tanárok fizetését, akkor megszűnik a tanárhiány?

Figyelt kérdés

Vissza fognak menni a pályaelhagyók?

A fiatalokat szerintem már végképp elriasztották ettől a pályától, szerintem nem fognak továbbra sem sokan tanárképzésre jelentkezni.

2024. jan. 2. 23:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%

1. Az a bruttó 530 ezer még mindig szerény fizetés a diplomások között. Ez kb. egy lidles eladó jövedelme.

2. Ne feledjük el, hogy az alacsony fizetés csak az egyik probléma a sok közül!

Ez az emelés arra elég, hogy ne menjenek el még többen, de akinek egyszer tele lett a hócipője, az valószínűleg nem fog visszatérni.

2024. jan. 2. 23:31
 2/13 anonim ***** válasza:
81%

Én akiket ismerek pályaelhagyó tanárokat nem mennek vissza, csak 1-2 kivétellel.

Van köztük több nyelvtanár is, konkrétan nyelviskolákban vagy magántanárként a dupláját is simán megkeresik ennek.

Van egy matek-fizika szakos "leszerelt" tanár ismerősöm is, ő most az Aldiban dolgozik, amikor ráér tart 1-2 korrepetálást, neki ennyi bőven elég a tanításból.

De még számtalan példát tudnék felsorolni. Nem egy olyan ismerősöm van, aki most többet is keres. Még ha nem is szereti a munkáját, legalább kaphat a gyereke fogszabályozót vagy eljárhat tánc órára heti kétszer.

2024. jan. 3. 00:12
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy mennek. Sőt. Egy átlag bolti eladó, gyári munkás kb ugyanannyit keres.

És ez nem is a legsarkallatosabb pont, gyakorlatilag nincs jövőjük. 30 év múlva, majd 100 ezerrel többet keresel? Ez nem jövőkép. Bármennyi túlórát elrendelhetnek ingyen, rengeteg plusz munka ingyen, mindenért ő a felelős, és még csak csúnyát sem mondhat az iskoláról. Se sztrájk joga, se szólásszabadsága nincs, még a saját szabadságával sem ő rendelkezik.

2024. jan. 3. 05:25
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Pályaelhagyó tanár-szerűség vagyok én is, nettó 2 millió feletti fizetésért multinál. Imádok tanítani, de szerinted mikor fogok visszamenni bruttó 500-ért?
2024. jan. 3. 10:29
 5/13 anonim ***** válasza:
Persze, hogy nem fognak. Ki az a hülye, aki 5-6 évet elbaszna egy kemény, szivatós tanárin, hogy utána nyomorogjon? (Jelen🤣) Nem választanám megint, az biztos, de már késő, negyedévesként.
2024. jan. 4. 02:56
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Ez az emelés arra jó hogy aki most tanár az ne halljon éhen.
2024. jan. 5. 19:28
 7/13 anonim ***** válasza:
Remélem még több tanár hiány lesz.. le a tanárokkal!!!!!!!
2024. jan. 6. 01:44
 8/13 A kérdező kommentje:

4-es, ha innen kirúgnak, és 50 év felett multinál már nem kellesz.

7-es, miért is?

2024. jan. 6. 13:57
 9/13 anonim ***** válasza:
0%
Mert a tanárok gyászok
2024. jan. 6. 15:39
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem hinném, hogy ez akkora csábítóerő lesz, hogy tömegesen rohanják meg a tanárképzéseket. Sajnos nem csak a fizetés a probléma, hanem a túlterheltség is, a merev szabályozás, a fenntartói lekezelés, a forráshiányok...

El tudtok képzelni olyat, hogy tavaly leszóltak nekünk a Tankerből, hogy annyira ne nagyon vigyük már versenyeztetni a diákokat, mert nem tudják kifizetni a jelentkezést/utat/szállást. :D Persze eredmény legyen felmutatva, mert kell a statisztikába.

Tanárként én nettó 350E Ft-ra számolok körülbelül a mostani emeléssel. Hát mit mondjak... Kezdőként okés is lehetne (bár a multis ismerősök bőven többel indítanak), a majdnem 10 év gyakorlattal, diplomákkal, nyelvvizsgákkal viszont szerintem nem valami nagy összeg.

Fentebb is írták, hogy sajnos az előmeneteli rendszer teljesen megszűnt az életpályamodell kivezetésével, így nem kiszámítható a pályakép. És még a pontozó rendszernél nem is tartunk, amivel még csökkenthetik is a fizetésünket. Itt sem világos, hogy mi alapján lesz ez megszervezve, de én rengeteg papírmunkát, beszámolási kötelezettséget sejtek mögötte. És persze feszültséget a kollégák között, ami szerintem nem egészséges egy összetartó iskolai közösségben.

Imádok tanítani, így egyelőre marad ez. De azért képzem magam folyamatosan, hogy adott esetben tudjak váltani is.

2024. jan. 6. 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!