Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hátrányos helyzetű vagyok e?

Hátrányos helyzetű vagyok e?

Figyelt kérdés

Idén lesz a felvételim egyetemre.A kérdésem az hogy mivel én félárva vagyok így kaphatok e papírt arról hogy hátrányos helyzetű vagyok/annak minősülök e mert ugyebár tudomásom szerint ez 40 többeltpont a felvételi pricedúrán.

Vagy csak a halmozottan hátrányos helyzetűek élhetnek ezzel a 40 ponttal?

Ha kaphatnék ilyen papírt,hol kell intézni?

2023. nov. 6. 15:18
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
A Felvi.hu-n fenn van minden infó erről, de szerintem nem kapsz ilyen igazolást, a félárvaság nem elég kritérium.
2023. nov. 6. 15:40
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Attól hogy félárva vagy miért lennél hátrányos helyzetű? Főleg ha a szülőd egy IT contractor vagy szívsebész egy magánklinikán többet keres mint akinek 5 apja van.
2023. nov. 6. 18:05
 3/4 A kérdező kommentje:
Édesapámnak csak 8 általánosa van és egyedül nevel.Erre sem járna a hátrányos helyzetűség?
2023. nov. 7. 11:58
 4/4 anonim ***** válasza:

Akkor ideírom

A hátrányos helyzetű jelentkező számára 40 többletpont jár minden alapképzési szakon, osztatlan képzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen, kivéve ahol gyakorlati vizsga alapján számítják a felvételi pontszámot.

A felsőoktatási felvételi eljárás során az a jelentkező jogosult hátrányos helyzet jogcímen többletpontra, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény 67/A. §-a alapján, a törvényben meghatározottak szerint hátrányos helyzetűnek minősül és a jelentkezés időpontjában huszonötödik életévét még nem töltötte be.

A települési önkormányzat jegyzője a kérelmező hátrányos helyzetének fennállását állapítja meg, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és

alacsony a szülők iskolai végzettsége, vagy

alacsony a szülők foglalkoztatottsága, vagy

elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmények között él.

Szintén a jegyző (gyámhatóság) állapítja meg a halmozottan hátrányos helyzet fennállását, ha a jelentkező nevelésbe vett vagy azt követően utógondozói ellátásban részesül és nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és a fenti három körülmény közül legalább kettő fennáll.

Figyelem! A hátrányos helyzet jogcímén kizárólag magyarországi település jegyzője vagy a gyámhatóság által kiállított dokumentumok alapján adható többletpont.A hátrányos helyzetű jelentkező számára 40 többletpont jár minden alapképzési szakon, osztatlan képzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen, kivéve ahol gyakorlati vizsga alapján számítják a felvételi pontszámot.

A felsőoktatási felvételi eljárás során az a jelentkező jogosult hátrányos helyzet jogcímen többletpontra, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény 67/A. §-a alapján, a törvényben meghatározottak szerint hátrányos helyzetűnek minősül és a jelentkezés időpontjában huszonötödik életévét még nem töltötte be.

A települési önkormányzat jegyzője a kérelmező hátrányos helyzetének fennállását állapítja meg, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és

alacsony a szülők iskolai végzettsége, vagy

alacsony a szülők foglalkoztatottsága, vagy

elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmények között él.

Szintén a jegyző (gyámhatóság) állapítja meg a halmozottan hátrányos helyzet fennállását, ha a jelentkező nevelésbe vett vagy azt követően utógondozói ellátásban részesül és nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és a fenti három körülmény közül legalább kettő fennáll.

Figyelem! A hátrányos helyzet jogcímén kizárólag magyarországi település jegyzője vagy a gyámhatóság által kiállított dokumentumok alapján adható többletpont. A hátrányos helyzetnek fent kell állni az egész jelentkezési időszakban egész július végéig.

2023. nov. 7. 12:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!