Hátrányos helyzetű vagyok?
Ezt hol lehet megérdeklődni? Fővárosi önkormányzat?
Mert szerintem elég sok minden szól emellett, de nem vagyok benne biztos
Előre is köszönöm a válaszokat, sürgős lenne.
Mihez kell ez? amúgy a legtöbb önkormi honlapján fenn van.
Pl itt is:
"Hátrányos helyzetű gyermek: az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, aki esetében az alábbi körülmények közül egy fennáll:
a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének időpontjában a gyermeket együtt nevelő mindkét szülő, a gyermeket egyedül nevelő szülő, illetve a gyám legmagasabb iskolai végzettsége alapfokú ( az alacsony iskolai végzettség igazolása a kérelmen megtett önkéntes nyilatkozattal történik);
a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének időpontjában a gyermeket nevelő szülők bármelyike vagy a gyám a szociális törvény szerinti aktív korúak ellátására jogosult (foglalkoztatást helyettesítő támogatás vagy rendszeres szociális segély) vagy a kedvezmény igénylését megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként tartotta nyilván a járási munkaügyi kirendeltség (az alacsony foglalkoztatottság fennállását az eljáró hatóság ellenőrzi);
a gyermek szegregátumnak nyilvánított lakókörnyezetben, vagy az eljárás során felvett környezettanulmány szerint félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve olyan lakáskörülmények között él, ahol korlátozottan biztosítottak az egészséges fejlődéshez szükséges feltételek (elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmény).
"
Halmozottan hátrányos helyzetű gyermek: az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, aki esetében a fenti három körülmény közül (alacsony iskolai végzettség, alacsony foglalkoztatottság, elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmény) legalább kettő fennáll.
Halmozottan hátrányos helyzetű továbbá a nevelésbe vett gyermek és az utógondozói ellátásban részesülő, tanulói vagy hallgatói jogviszonyban álló fiatal felnőtt.
20éves vagyok, édesanyám 67, és egyben az utolsó élő családtagom is. iskolai végzettsége van valami tervrajzos technikum, de ezzel már hála a technológia fejlődésének nem tudott elhelyezkedni a nyugdíja előtti utolsó 20 évében, főleg mert engem nevelt egyedül. segélyeken éltünk egészen idáig, 65éves kora után nyugdíj + segély (asperger szindromás vagyok, azután is kapok valamennyit) + árvaságit.
ezekből összejön jelenleg havi 120ezer körül, de mind valamilyen segélyből.
és pont ezért nem vagyok ebben biztos, mert úgymond anyámnak van iskolázottsága, illetve nem is munkanélküli hanem nyugdíjas
A hátrányos helyzetű jelentkező számára 40 többletpont jár minden alapképzési szakon, osztatlan képzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen, kivéve ahol gyakorlati vizsga alapján számítják a felvételi pontszámot.
A felsőoktatási felvételi eljárás során az a jelentkező jogosult hátrányos helyzet jogcímen többletpontra, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény 67/A. §-a alapján, a törvényben meghatározottak szerint hátrányos helyzetűnek minősül és a jelentkezés időpontjában huszonötödik életévét még nem töltötte be.
A települési önkormányzat jegyzője a kérelmező hátrányos helyzetének fennállását állapítja meg, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és
alacsony a szülők iskolai végzettsége, vagy
alacsony a szülők foglalkoztatottsága, vagy
elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmények között él.
Szintén a jegyző (gyámhatóság) állapítja meg a halmozottan hátrányos helyzet fennállását, ha a jelentkező nevelésbe vett vagy azt követően utógondozói ellátásban részesül és nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és a fenti három körülmény közül legalább kettő fennáll.
Felsőoktatás
Figyelem! A hátrányos helyzet jogcímén kizárólag magyarországi település jegyzője vagy a gyámhatóság által kiállított dokumentumok alapján adható többletpont.
Az igazolási jogcímnek – a hátrányos helyzetnek – a Tájékoztató megjelenése és 2022. július 7. közötti időszakban fenn kell állnia.
5. vagyok
felsőoktatásba jelentkezés esetén
Ha 20 eves vagy, akkor már nem játszik ez a hátranyos helyzet sztem... csak a közoktatásban. 18 éves korodig.
Egyetemre járnál?
igen egyetemre, oda kellene a plusz pont.
abból esetleg lehet baj ha annak jelölöm magam, de végül mégse vagyok az, ezért nem tudom bizonyítani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!