Egyetem váltás?

Figyelt kérdés

Tudom sok ilyen kérdés van,de sajnos sok mindenkit megkérdeztem Diákhiteltől kezdve T.O osztályig nem kaptam normális választ vagyis ami kifejtettebb lenne..

Az a kérdésem hogy 1. Félévbe vagyok önköltségen és diakhitel 2-vel vagyok ott, másik egyetemre szeretnék újra felvételizni, de az csak 2024 szeptemberbe indul ugye. Ha 2. Félév ami jönne akkor kiiratkozok a jelenlegi egyetememről mert nem akarom hogy oda utaljanak ugye megint, akkor ezt hogy tudom elintézni, hogy addig ne keljen a hitelt törleszteni..? Mert lesz hallgatói jogviszonyom ugyanúgy csak pár hónappal később.. Ezt hogy kellene megoldanom vagy mi lenne a reálisabb? A jelenlegi egyetememről azért szeretnék amúgy elmenni mert mindenki nagyon lenéző senki se barátságos messze van)(napi2-3orat utazok) meg tehát egyszerűen nem érzem magam jól ott nyomasztó érzésem van és érzem hogy rossz helyen vagyok..

2023. okt. 26. 16:52
 1/6 anonim ***** válasza:
77%

Sehogy, 4 hónapos türelmi időszak van, ami azt jelenti hogy végig kell csinálnod a 2. félévet is. A következő tanévben pedig ha átjelentkezel bele fogsz férni a 4 hónapba.

Ellenben egy félév konkrétan semmi. Elmész dolgozni valami Tesco/Meki stb. helyre, ahova konkrétan azonnal felvesznek, november-december-január bőven elég arra, hogy kifizesd a képzések 99%-ra jellemző első féléves tandíjat. Így megspórolod' a 2. félév tandíját és majd újra igénybe veszed a DH2-t az új egyetem esetében.

2023. okt. 26. 17:37
 2/6 anonim ***** válasza:
56%

Esetleg ha passziváltatod a második félévet? Sose kellett még diákhitelt felvennem, ezért nem tudom erre milyen szabályok vonatkoznak, de egy kérdést esetleg megérhet.

Ha passziváltatsz, akkor megmarad a hallgatói jogviszonyod, viszont arra a félévre nem kell tandíjat fizetned (és ezáltal további diákhitelt felvenned sem).

2023. okt. 27. 01:41
 3/6 A kérdező kommentje:
Erre gondoltam én is csak nemtudom hogy a diakhitelt kell e szüneteltetni vagy ilyesmi vagy automatikusan nem küld a sulinak így az a baj ezt a részét nemtudom
2023. okt. 27. 07:20
 4/6 anonim ***** válasza:
16%
Ha passziváltat, megszűnik a hallgatói jogviszony, ami meg elkezdi instant a 4 hónapos türelmi időszakot.
2023. okt. 27. 07:48
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem szűnik meg a hallgatói jogviszony passziváltatáskor, ez tuti, tavaly ebben a helyzetben voltam és utánakérdeztem a dolgoknak. Ha passziváltat, passzív hallgatói jogviszonya lesz és olyankor nem kell TB-t fizetni, továbbra is lehet diákmunkát vállalni és a családipótlék is ugyanúgy jár mintha aktív féléven lenne.
2023. okt. 27. 10:12
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a normális válaszokat :)
2023. okt. 30. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!