Költségtérítéses képzésre 4 ok miatt megy a hallgató: 1. nincs elég felvételi pontja/bizonytalan, hogy eléri-e a ponthatárt; 2. lemaradt a jelentkezésről így keresztfélévben kezdi meg az évet; 3. olyan főiskolára/főiskolából verbuvált egyetemre megy (régen kb 10 egyetem volt az országban, csak a finanszírozási formák miatt változtatták meg a főiskolák ,,rangjait", egyébként a régi egyetemek most is sokkal keményebbek és rangosabbak, mint amelyek csak magukra vették a ,,címet") a hallgató, ahol kizárólag önköltséges képzések vannak; 4. nem szeretné aláírni a hallgatói szerződést. A költségtérítéses hallgatót ugyanazok a felsőoktatási szabályozások érintik, mint az állami hallgatókat: tehát ugyanakkor van szorgalmi és vizsgaidőszak, ugyanúgy részt kell venni az órákon (szemináriumok, gyakorlatok szigorúan névsorosak- ha nem veszel részt, kirúgnak az óráról, kövi félévben, ha nincs ráépülő tárgyad felveheted vizsgakurzusnak (önállóan felkészülve), ha fontos gyakorlati tárgy, akkor egy évet csúszhatsz is vele- emiatt szoktak pl 1-2 szemesztert ráhúzni sokan), ugyanúgy el kell készíteni a prezentációkat, műhelymunkákat és ugyanaz a teljesítményértékelés vonatkozik rád (én tanítottam levelezőtagozaton fizetős (2 diploma van ingyen a bolognaban, úgyhogy innen következtetek vissza a statuszra) felnőtteket is és ugyanúgy vizsgáztattam őket- nem néztem meg, ki milyen diplomával rendelkezik és ki milyen támogatással végzi a képzést- a teljesítményt értékeltem és egyébként a tanszéki saját kutatás mellett a fene se foglalkozik =bocsi= a diákok privát dolgaival..). Ha nemérdekel és sz_r az átlagod, az a te esetedben semmit nem fog jelenteni, hiszen se szoctámot, se kolit, se ösztöndíjat nem fogsz kapni költségtérítésesként (esetleg benyújthatsz egy kérelmet, hogy ha van rá keret a tanulmányi eredményedre hivatkozva soroljanak át állami tagozatra)- viszont, ha már esetleg most tudod, hogy nem fog kifejezetten érdekelni a szak, akkor teljesen felesleges egy rakat pénzt elkölteni :/ Általában 60% alatt nem adunk elégségest, de ez a szakon belül tanárokként is eltérhet-mint íratlan szabály- nálunk pl 65% volt a basic, mégis csak a tróger bukott meg :D A kreditszerzéssel kapcsolatban: neked is teljesíteni kell az előírt kreditszámot (ált 30 a kötelező de választhatóval bővítheted is- azonban figyelned kell, hogy 1: a választottat teljesítsd, vagy fizetni kell érte pluszban; 2.től sok kreditet nem vehetsz fel pluszban, mert egy adott érték felett szintén fizetned kell- szóval a lényeg a balance, bár általában 9-5ig szépen le fognak minimum kötni, szóval sok pluszra nem biztos hogy lesz mozgástered:D), ill. megvan hogy egy tárgyat max hányszor vehetsz fel (3x egyedül, 4x csak engedéllyel)- ha azt nem tudod teljesíteni akkor kirúgnak az egyetemről-mindegy, mennyit fizetsz és milyen szépen mosolyogsz. Ha nem tanulsz, az egymásra épülő tárgyakon hamar el fogsz bukni, 3 éves képzésen 6 évig is szoronghatsz egy vagyonért- nem nagy buli, ugye? Az, hogy az abszolatórium megszerzéséig önköltséges vagy, az a diplomádban nem fog szerepelni és a kutya sem fogja soha tudni/megkérdezni. Aki költségesen tanul az egyébként ma annyi előnyt nyer, hogy diploma után akár rögtön elmehet külföldre ha akar/kap ajánlatot és semmiféle kötelezettsége nincs az állam felé. Ezzel szemben a hallgatói szerződés nevében aki ma állami ösztöndíjjal tanul, az a végzést követően vagy a képzési idejével megegyező ideig Mo-n marad és dolgozik, vagy amennyiben külföldön vállal munkát, visszatéríti az oktatásának teljes költségét a magyar állam felé. Tehát akkor mégegyszer: nincs előírt kötelező ,,átlag", előírt kötelező kreditszám/szemeszter (félév) azonos az államis hallgatóékkal; félévente van befizetési kötelezettség (átutalással), amelyet két összegben is rendezhetsz (erről számlát fogsz kapni). Lehetőség van az államiról lecsúszni (ha rossz az átlagod=nincs meg az előírt félévi kreditszámod, automatikusan átsorolnak!) költségesre és költségesként (kérvénnyel) átsorolódni államira is. Amennyiben a BA-t végig költségtérítéssel viszed, MA/MSc-re ugyanúgy jelentkezhetsz állami vagy költségtérítéses képzésre. A felvételi pontok esetében az egyetemi keretszámoknál megvan, hogy hány költségtérítéses és hány állami ösztöndíjast lehet az adott szakra felvenni (önköltségest kevesebbet); a költségtérítésnél azért alacsonyabbak a pontok egy kicsivel, mert ezzel kompenzálják a hallgatót aki nagyon beszeretne kerülni és ezért az egyetemi kasszába csenget is..ugyanakkor a központi pontkalkuláció attól is függ, hogy éppen hány diák, milyen eredménnyel és milyen rangsorral választja az adott képzést- azonban még ez sem jelenti azt, hogy bármelyik tanárod tudni fogja, hogy te milyen finanszírozásban tanulsz/hogy jutottál be- mert nem ők végzik a felvételi adminisztrációt, ők csak tanítanak és vizsgáztatnak majd, bármi mással a tanulmányi osztályra kell majd diákként pluszba szaladgálnod (diákig., erasmus, költsképzés (pénztár), index (aka ellenőrző) stb), míg ha a képzéssel kapcsolatosan szeretnél majd ügyet intézni akkor meg a képzési referenshez kell majd menned (pl.vizsgaidőpontot kiíratni, elmaradt órákról infót szerezni, igazolást leadni és bármi közvetlen egyéb):) Sok sikert, remélem tudtam segíteni:)