Miért kell az államnak kiszerveznie a közoktatást az egyházaknak?
1) Spórol vele
2) Nem kell betartania az állami oktatásra vonatkozó szabályokat
3) Világnézetileg számukra kedvezőbb nevelést kapnak a diákok
4) Jó pénzmosoda
Nincs dolga velük.
Elmondhatja, hogy támogatja az egyházakat, megbízik bennük.
Egyébként az egyházi iskolák is pénzbe kerülnek az adófizetőknek.
A keresztény iskolában több a gyökèr, bigott tanár, aki a saját (kormányhű) világnézetét erőlteti a diákokra. Nálunk is rasszizmustól a homofóbián át az EU-ellensségig minden ment. Még Bayer Zsolthoz hasonló "sztárvendégek" is jöttek előadni, hogy az ideológiai nevelés hatásos legyen.
De szerencsére akik valódi értelmiségik lettek, azok átlàtnak ezen. Azokon működött a báj, akik nem tanultak tovább vagy csak kamu szakra mentek. A gond az, hogy az emberek többsége nem kritikus gondolkodást nyújtó egyetemi képzésre megy a középsuli után, ìgy egy életen át le fog szavazni a fideszre.
Azért tisztázzuk azt az apróságot, hogy egyházi iskola már az én fiatalkoromban (1960-as évek) is voltak, ahol igenis egyházi nevelést kaptak a gyerekek.
És eszedbe jutott esetleg az, kedves utolsó, hogy az elmúlt 60 évben teljesen lecserélődött a tanári kar, és ma már nem az az egyházi nevelés, mint hatvan éve?
Régen a kommunizmus elleni passzív lázadás volt egyházi iskolába menni, teljesen más körülmények voltak, mint ma. Mostanság a NER-kompatibilis nevelésben valósul meg az általad is említett "egyházi nevelés".
Azzal tisztában vagyok. De nem csak az egyházi, hanem minden iskolába lecserélődött a tanári kar. Azzal is tisztában vagyok, hogy a kommunizmusban sokan a rendszer ellen használták fel a vallásgyakorlást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!