Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szakváltást eképpen elvégezhetem?

Szakváltást eképpen elvégezhetem?

Figyelt kérdés
Most vagyok az első évem végén, de szakot szeretnék váltani, viszont még csak most tudatosult ez bennem, ezért arra gondoltam, hogy egy évre elmegyek dolgozni és tanulni idegennyelvet stb-t, majd félévben jelentkezem a választott szakra, addig a jelenlegi szakomnál passzíváltatok, így egy éven belül kerülnék át a másikra, tehát nem kellene fizetnem érte, mert állami ösztöndíjason vagyok. Viszont arról nem találtam információt, hogy passzíváltatva is ugyanúgy számít az egy évben beli átkerülés vagy csak aktív szemesztereket számolva.

2023. jún. 20. 10:59
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Most szakot váltanál, vagy újrafelvételiznél?
2023. jún. 20. 11:19
 2/4 A kérdező kommentje:
Szakváltást két féleképpen lehet csinálni: felvételivel vagy átvétellel. Én felvételizve tudok szakot váltani.
2023. jún. 20. 19:46
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem, nem lehet kétféleképpen szakot váltani, csak átvétellel, az előzőt le kell dolgozni/ki kell fizetni.

Nftv.: "A szakváltás a képzés munkarendjének, nyelvének, helyének megváltoztatásával vagy átvétellel valósul meg."

"Az eddigi tanévig - utoljára a keresztféléves beiratkozók esetében - az a diák, aki félbehagyott egy szakot, de egy éven belül egy felvételi eljárás keretében jelentkezett egy másik képzésre és beiratkozott rá, mentesülhetett a kötelezettségek alól. A szakváltásnak erre - felvételi eljárás útján történő - módjára a 2020/2021-es tanévtől már nem lesz lehetőség. Természetesen kezdhettek új szakot, de mivel az első képzésen nem szereztétek meg a diplomát, a második szak teljesítésétől függetlenül kötelező lesz hazai munkaviszonyt fenntartanotok."

Eduline ( [link]

2023. jún. 21. 12:46
 4/4 A kérdező kommentje:

Ohh.

Köszönöm a válaszodat!

2023. jún. 22. 07:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!