Melyik közgáz szakon a legkönnyebb a matek?

Az üzleti gazdasági szakokon a matek, statisztika, mikro/makro alapozó tárgyak, közösen van mindegyik szaknak amiket itt felsoroltál. Lehet van még 1-2 ilyen tárgy, most hirtelen ezekre emlékszem.
Utána viszont egyik se kimondottan matekos, nem kell már deriválni meg függvényekkel küzdeni, a 4 alapműveletet kell használni meg %-ot kell tudni számolni.
Ha nincs konkrét célod a diplomával akkor amúgy a gazdment javasolnám, ez ilyen mindenből egy kicsit, jó lehet másik szak mellé vagy ha van olyan irány ami megtetszik esetleg mestert csinálhatsz utána célirányosan.
Nem tudom melyik egyetemen mennyire szivatósak ezek a tárgyak, én vidéki egyetemen végeztem (PE) a statisztika nem volt vészes, makro inkább elméleti volt, mikro már húzósabb volt a matek viszont sok áldozatot szedett, zh-n és vizsgán is volt beugró és sokan már ott elvéreztek.
Statisztika nem probléma, én az integrálás deriválástól félek. A függvények sose volt erősségem. Zh-n vagy vizsgán matekból vegyesen szokott lenni minden feladat? Tehát ha én pl. integrálás és deriválásból 0 pontot szerzek a feladatsorban, minden mád viszont megy, akkor még megvan a kettes?
És tényleg ugyanaz a matek, ha gazdmenre, ha turvendre megyek? Mert én ahogy néztem, turvenden csak egy félév gazdasági matekot írt, gazdmenre meg kettőt.

"Statisztika nem probléma, én az integrálás deriválástól félek"
Szerinted miből áll az egyetemi statisztika, abból hogy átlagot, móduszt, mediánt és ilyen bohócságokat számolsz? Megsúgom hogy a deriválást és az integrálást azért tanulod előbb analízis vagy calculus keretén belül mint az egyetemi statisztikát, mert ott mind alkalmazni kell tudni ezeket. Többdimenziós autoregressziós folyamatokat, Maximum-Likelihood becsléseket, Sűrűségfüggvény számítására parciális differenciálegyenleteket, többdimenziós fehér zaj globális maximumértékeket fogsz számolni konvolúcióval és integráltételek alkalmazásával. Ezen kívül pedig komolyabb helyeken numerikus differenciálegyenleteket fogsz modellezni statisztikai problémák megoldására vagy mesterséges intelligencia alapú megoldásokat neurális hálózatokkal ahol a súlyfüggvényeket szintén differenciálszámítás-axiómákkal optimalizálod.
Az egyetemi statisztika jóval bonyolultabb és magasabb szintű mint a sima (függvény)analízis, mivel épp az ott megtanult tételeket kell alkalmazni adathalmazokra ami tele van zajjal, hibával, szakadásokkal, töréspontokkal ezért nem is tudsz olyan egyszerűen kézzelfogható eredményt származtatni mint egy mezei függvénytan gyakorlaton ahol megadják pl hogy integráld impropriusan az e^(-sin2x)-et, amire csak alkalmazni kell a formulát.

De ezeket nem papíron csinálják, hanem SPSS-ben vagy RStudio-ban. Úgy meg lényegesen egyszerűbb.
Nálunk legalábbis így volt.
Na most akkor szivatsz, és ennek a felét se kell tudni, csak beírni egy progiba, ami kiszámolja magától, vagy hogy van? Nekem ezek, amiket leírtál kínai, ilyeneket mérnök ismerőseimtől hallok🤣
Turizmus-vendéglátás a legszimpibb nekem, amúgy is szeretek utazgatni, angolul jól beszélek, ahova mennék, ott mostmár az egyetem nem is kér két nyelvvizsgát, csak egyet.
Tantervet néztem, első félévbe nincs is matek itt. Másodikba van sima matematika. Szintén ebben a félévben statisztika alapjai, következő félévbe számvitel. Ez a 3 félév olyan tárgy van, ami a nevéből ítélve komolyabb számolósnak tűnik. Még csak mikro- és makroökonómia sincs a tantervben. Komolyan először azt hittem valami szakács tanfolyam tantervét szedtem le, csupa gasztronómia tantárgy van

Melyik egyetemet nézted?
Számvitel nehéz de nem igaz rá hogy komolyabban számolós lenne, alapműveletek kellenek meg áfa kapcsán %-ot számolni. Amúgy a statisztika is attól függ, nekem pl nem voltak ennyire nehéz témák viszont nem is programban számoltunk hanem papíron.

Mi ilyesmiket csináltunk statisztikából
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!