Miért csinálják ezt sok levelezős szaknál?
Régebben érdekes módon a szakok 90%-ánál megoldható volt a kéthetente péntek-szombat konzultàció. Ez nagyon jó volt, egy hónapban két pénteki nap ment el szabira csak, meg a vizsganapokra tartalékolta az ember.
Manapság már valamiért a legtöbb egyetem úgy írja, hogy hetente pénteki és/vagy szombati napokon, majd hozzáteszi, hogy ennek megfelelően a képzés gyakorisága hetente péntek-szombat. Valóban, tanterveket megnéztem, sok helyen tényleg hetente péntek és szombatra van időzítve. Gazdasági szakokon szinte mindenütt így van írva vidéki egyetemeken, meg más szakoknál is.
Ha régen elegendő volt kéthetente, akkor mi változott, hogy most már hetente kell? Az egyetemekek kicsit se gondolnak arra, hogy nem mindenkit a munkáltatója küld oda, és nincs ennyi szabadság stb? Aki úgy megy levelezőre, hogy nem a munkáltató által tanulmányi szerződéssel stb, az hogy szokta megoldani a konzultációra a megjelenést, ha elfogy a szabi?
Próbálják a szombati munkanapokat rövidíteni. A kétheti rendszerben szinte egész napos oktatások voltak. Az oktatók hétköznap is dolgoztak, nem akart senki sem még szombaton 16 órakor előadást kezdeni 20 embernek. A heti rendszerben meg tudják oldani, hogy egész napos pénteki oktatások mellett szombaton csak 8-tól 10-ig vagy 12-ig tanítanak vagy akár nem minden héten van szombati oktatás, cserébe viszont pénteki órákat minden héten megtartják.
Annak idején a szabi problémát úgy oldottuk meg, hogy nem minden oktatási napon jártunk be, hanem jegyzetet kértünk azoktól, akik az adott napon be tudtak menni.
"Régen"? 20 éve, amikor levelezőn jártam főiskolára, több olyan félévünk is volt, amikor majdnem minden héten mindkét nap ott kellett lennünk. Persze biztos intézménytől és képzéstől is függ.
Egyébként ha nincs tanulmányi szerződés, akkor bizony rugalmas munkahelyre van szükség hozzá. Kötetlen munkaidő, lecsúsztatás, máskor ledolgozás, ezek szoktak működni.
Akkor nálunk nagyon hallgatóbarátok.
Én még a klasszikus kéthetente péntek-szombaton jártam.
Amióta végeztem, már csak kéthetente szombaton (!) van jelenléti oktatás.
Előtte pénteken csak videós anyagot raknak fel.
"Én úgy végeztem jogot, hogy csak vizsgán láttak a tanárok"
Ez melyik egyetemen volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!