Hová menjen továbbtanulni az, aki általános iskolai tanár szeretne lenni? Milyen szakot érdemes/kell választani?
Olvastam már olyanokról, hogy,, osztatlan tanárképzés", tanfolyamok, egyebek, de sajnos ez nekem még elég zavaros.
Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy valakiből általános iskolai tanár lehessen? Merre érdemes továbbmenni, milyen szakot érdemes elvégezni?
BTK - bölcsészettudományi kar
A szak attól függ, milyen tanár szeretnél lenni. Javaslom, hogy legalább 2 szak legyen, úgy kapósabb leszel.
Az első hülyeségeket beszél.
Annyiban igaza van, hogy el kell döntened, hogy milyen tanár akarsz lenni. Illetve azt, hogy mit értesz "általános iskolai tanár" alatt; az alsós tanárt tanítónak hívják, és ők a tanítóképzésből kerülnek ki, míg a felsős tanárok a "rendes" tanárok. Kezdetben mindenki tanár ugyanott kezd, aztán menet közben dönt arról, hogy általános vagy középiskolai tanár szeretne lenni.
Sajnos egyszakos tanárképzés már nem létezik (illetve úgy létezik, hogy már alapszakos diplomával meg lehet csinálni 1 szakra, de nem ez a fő irány), hanem mindenképp 2 szakot kell választanod. A lehetséges párosításokat (a szakokat betűrend szerint felírva) megtalálod a jelentkezéskor a Felvi.hu oldalon.
A Felvin azt is megtalálod, hogy mely egyetemek/főiskolák indítanak tanári képzéseket és milyen párosításban.
Tanárképzés mára csak osztatlan formában található meg, ami azt jelenti, hogy 5 év után mesterdiplomát kapsz.
Alsó tagozatra gondoltam, igen, úgy tűnik ezt elfelejtettem megemlíteni 😅 Köszönöm a válaszokat, eddig nem tudtam, hogy a tanárképzés és a tanítóképzés között mi a különbség :) Tisztul a dolog!
Megértem azokat is, akik nem ajánlják ezt a pályát, hiszen tényleg nehéz belőle megélni.
Ha valakinek van még tapasztalata vagy bármilyen információ, amivel okosodhatok, örömmel várom!! :)
2-es, alapszakos diploma nem elég az egyszakos tanárnak, mesterszakos kell. Én is így lettem földrajztanár, hogy alapból geográfus vagyok (MSc) és ezt egészítettem ki egy földrajztanári képzéssel. Tantárgyfüggő egyébként, hogy mennyire kapós így az ember, de óraadóként vagy részállásba el tudok helyezkedni így is, de például történelemmel, magyarral, matematikával vagy nyelvvel teljes állásban is simán el tud helyezkedni valaki egyszakosként.
Ennek az is az előnye, hogy mellette tudsz más munkát is végezni, szóval pénzed is lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!