Tanári vélemény a 2023-as emelt biológia, kémia érettségiről?
Az idei biológia emelt érettségi vizsga szerintem sokkal könnyebb volt a korábbi évekhez képest, amit a diákjaim is megerősítettek. Érzékelhető volt, hogy a vizsga inkább a folyamatok megértését és átlátását helyezte előtérbe, nem pedig a lexikai tudást. Személy szerint úgy gondolom, ez egy pozitív irányváltás, hiszen a biológia értelmezésekor az összefüggések megértése és a folyamatok átlátása fontosabb, mint a puszta tények memorizálása. Meggyőződésem, hogy a józan logika és a tudás alkalmazása segíti a diákokat abban, hogy mélyebb és tartósabb tudásra tegyenek szert, és ne csak rövid távú információemlékezetet fejlesszenek.
-egy siófoki biológiatanár
A tavalyi májusinál és októberinél is sokkal könnyebb volt, és az átlagnál is valamivel.
Érdekes, hogy a tanítványaim nem érezték könnyebbnek.
Mondhatnám, hogy barátságos volt - de kicsit zavar a százalékszámításos szöveges matekpélda. Mit keres egy biológiaérettségiben? Ráadásul 7 pontot ért! De ehhez legalább nem kellett kombinatorikai ismeret. (Nem értem, miért hozzák hátrányos helyzetbe azokat, akik több év után vágnak bele, és a matektudásuk már nincs olyan szinten, mint az éppen érettségizőknek.)
Ami még érdekes: néhány plusz elfogadható válasz a megoldókulcsban - ezeken még töröm a fejem.
Két ábra (I. hajtáskeresztmetszet és II. "szervezet") olyan lett, mintha hirtelen én rajzoltam volna fel a táblára. Ennél igényesebbnek tartok egy érettségit. Bár a több gépelési hiba után mit mondjak? :-(
biológiatanár, Szeged
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!