Hollandiában vagy Ausztriában magasabb színvonalú az oktatás?
Mindkettőre kíváncsi vagyok.
Közoktatásban melyik?
Felsőoktatásban melyik?
A közoktatást nem ismerem egyik országban se, de netes statisztikák alapján Hollandia lehet a jobb. Jobbak az eredményeik a PISA teszten, illetve más kutatások a holland gyerekeket szokták kihozni a legboldogabbnak a világon.
Emellett a holland egyetemek jobb eredményeket érnek el a nemzetközi összehasonlításokban. Pl a THE listán a Bécsi Egyetem az első az osztrák egyetemek között 124. hellyel, míg 8 holland egyetem van előtte, az első, a Wageningeni Egyetem az 59. helyen. Azért itt látni kell, hogy Hollandia 2x akkora ország (lakosságot tekintve) és a gazdasági teljesítményük is magasabb minden értelemben.
De ez nem feltétlen mond sokat az oktatás minőségéről, mert ezeket a listákat nagyrészt a kutatási eredmények alapján állítják össze. Én pl egy holland egyetemen tanulok és a mi szakunk a 6. helyen osztozik a Stanford Egyetemmel a korábban említett lista szerint. Ami menőn hangzik meg minden, de közben itteni hallgatóként egyértelmű, hogy nem az oktatás minősége ennyire jó itt, hanem a kutatás.
Amúgy érdekes egybeesés, mert pont a Bécsi Egyetemen szeretném folytatni az egyetemi karrieremet Hollandia után. :D
Ausztria az egy kalap szar túlhypeolt ország csak a magyaroknak népszerű mert közel van így a határról át tudnak ingázni mosogatni egyébként a nemzetközi megbecsültsége 0, egy kalap szar az egész oktatási rendszertől kezdve minden téren. Ha nemzetközi szinten elmondod hogy ausztriából származol vagy ott végeztél megkérdezik hogy "hú ott tényleg olyan nagy pókok vannak?" Mert azt hiszik hogy Ausztráliáról beszélsz aztán csodálkoznak hogy ilyen ország is létezik ha elmagyarázod...
Egyértelműen Hollandia relevánsabb és jobb minden szempontból
Ez sajnos igaz. Mert Magyarországból érkezve már Ausztria is maga a Kánaán. Kb olyan amikor magyarok nyilatkoznak Ausztriáról mintha egy etióp nyomornegyedből szökött ember nyilatkozna Bulgáriáról.
Azért nem kell túlzásokba esni, Bécset még mindig a bolygó egyik legélhetőbb városaként tartja számon a nemzetközi közvélemény. Az egy főre eső GDP is kimondottan magas, kb a 7. helyen van az EU-ban, illetve a HDI szerint is benne van a top 10 legfejlettebb EU ország között. Bőven kisebb a különbség Ausztria és Hollandia között, mint Magyarország és Ausztria között.
Mondom ezt úgy, hogy Hollandiában élek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!