Hogyan néz ki egy emelt szóbeli érettségi?
Minden pontosan úgy megy, mint középszinten. Legalábbis ami a technikai részét illeti. Tehát ünneplőben kell menni, húzol egy papírt, elmondják, hogy azzal mit kell kezdened, elvonulsz a helyedre, kidolgozod, ha szólítanak, a tanárok elé járulsz, és előadod, amit kell.
A papírról felolvasás nem túl jó taktika, már ha minél több pontot szeretnél kapni.
Nekem csak a kémiával van tapasztalatom, de ott nem 3 külön cetlit húzol, hanem csak egyet, amin rajta van mind a 3 tétel. Ez azért van így, mert a tételek úgy vannak összerakva, hogy mind a 3 nagy témakörből (általános, szervetlen, szerves) legyen egy tételed.
Egyesével hívnak be, általában max 3 diák van egyszerre a teremben és egy 3-4 tagú vizsgabizottság. Kémiából ha gyakorlati kísérletet húzol, akkor ahhoz fel kell állni, de egyébként a bizottsággal szemben ülsz. Nálam ránéztek közben a jegyzetre, de nem vették el (ez inkább majd az egyetemen lesz jellemző, ott amit leírsz, azt már nem kell külön elmondani újra, hisz látják, hogy azt tudod).
Az eredményt nem mondják meg rögtön, sőt igazából én sose tudtam meg, hogy a szóbelire hány pontot kaptam, már csak az összesített végeredményt láttam, amikor átvettem a tanúsítványt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!