Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Tanárok! Tényleg ennyire le...

Tanárok! Tényleg ennyire le van butítva a közoktatás?

Figyelt kérdés
Kisegítek egy kisebb csoportot (10 fő), de abból úgy igazán csak hárman készülnek. Kb 1 hónap múlva lesz az emelt érettségi vizsga (biosz, kémia), és fogalmuk sem volt eddig, hogy hogyan kell beírni a másodfokú egyenletet a számologépbe, sőt, azt sem tudják, hogy melyik számológép jó. Nem azt látom, hogy tanulnának, vagy hogy részletesebben foglalkoznának az adott anyaggal, ami elengedhetetlen a jó eredményhez. A helyesírási, fogalmazási hibáikról nem is beszélek...
2023. ápr. 5. 00:06
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A helyesírást félretéve..

Miért várják el a felnőttek, meg a tanárok, hogy készüljenek rá a diákok?

10/3 embert érdekel az egész, a maradék 7 valószínűleg olyan dologgal fog foglalkozni, amiben nincs szerepe az érettségis dolgoknak.

A magyar érettségi k*rvára de nem igazolja, hogy a felnőtt életre érett vagy, mert néhány alap dolgot kivéve csak butítanak, egy, teljesen elméleti vonalat oktatnak és azt osztályozzák, hogy ki mennyire szorgalmas (hiszen bárki képes megtanulni valamit, maximum valakinek tovább tart) valami olyanból, ami többségében nem érdekli.

Na de akkor mire érett?

Arra, hogy az érettségire még utoljára megtanuljon egy rakat f*szságot, így ez után úgy lép már ki a gimnáziumból, hogy bármit képes hang nélkül megcsinálni, amit a felettese mond (hiszen korábban a tanárok ezt jutalmazták)..

Na nem baj, jó lesz a gyárba betanított munkásnak:)

Ha például a finnekhez hasonlóan, az alap dolgok megtanítása után lehetne szakosodni egyből (szakma, humán, reál), akkor készülnének az érettségire, mert akkor csak abból kéne egy végleges vizsgát tenni, amit tanulnak, másból nem.

Ha kicsit szerteágazóbb lenne az oktatás, akkor talán sokkal több valamihez jól értő ember lenne. Nem azt mondom, hogy akkor minden csemete vidám lenne, de sokkal szívesebben tanulnának és sokkal jobbak is lennének, ha csak arra kéne energiát fordítani, amire szeretnének és nem állna fent az, hogy szakbarbárok képződnek, mert a 8 tantárgyra való készülés mellett csak kilencedikként jut idő a szakmaira.

2023. ápr. 5. 01:39
 2/10 anonim ***** válasza:
75%

#1, sok dologban igazad van, de emelt érettségire nem azok jelentkeznek, akik egyébként is csak a lábukat lóbálják...

Ha viszont nem elég ambíciózusak (legalább tanóráról tanórára készülnének), akkor értehetetlen, hogy minek jelentkeztek emeltre...

Másodfokú egyenletet meg nem úgy kéne megoldaniuk, hogy beírják a számológépbe... Persze, vannak olyan gépek is, de 10+ ezer forintot nem képes mindenki kicsengetni egy számológépre, és azok tudják ezt. Ezért lenne fontos, hogy legalább azt a nyomorult megoldóképletet meg tudják találni a függvénytáblában...

2023. ápr. 5. 01:46
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

#2, lehet, hogy csak muszájból jelentkeztek emeltre (szülő akara), vagy bármi más oka lehet, de igazad van, nem kéne emeltre jelentkezni, ha nem tesznek érte.

Bár én azt is el tudom képzelni, hogy valami egyetemhez kell, de konkrétan az, amit az érettségiben számonkérnek, az nem érdekli őket..

Nvm, ez már az ő bajuk.

Ami meg a válaszomat illeti, inkább a sima érettségire vonatkozott, őszintén elkerülte a figyelmemet, hogy emeltről van szó :)

2023. ápr. 5. 01:57
 4/10 A kérdező kommentje:
Emelt biosz és kémia az orvosira kell. Kémiából a matekos részt elég csak számológéppel megoldani, mert elég összetett feladatok szoktak lenni. Aki tisztességesen számol és készül, az már rutinosan tudja használni a számológépet, ezért nehogy már érettségi előtt 1 hónappal azt kérdezgessék, hogy melyik gombot kell megnyomni rajta.
2023. ápr. 5. 02:52
 5/10 anonim ***** válasza:
74%

Én amikor gyakorló tanár voltam, nagyon azt tapasztaltam hogy kb olyan volt, mintha a levegőbe beszéltem volna. Pedig csak én tanítottam nekik törit mert a mentorom, ő már be se járt az órákra,szóval az összes törit én tartottam nekik. Kb 3 emberen kívül senkit se érdekelt, pedig szerintem tök érdekesen mondtam el az anyagot, egy csomó videóval meg ilyenekkel... Lényegesen jobb volt, mint anno az én kiegett tori tanáromnál. Szóval szerintem nem csak az anyaggal van baj, hanem a diákok érdektelenségével.

Nem vagyok már azóta tanár, lehet más iskolában nem ez van. De nekem elég gáz volt szembesülni ezzel is.

2023. ápr. 5. 08:08
 6/10 anonim ***** válasza:
75%

5/5, sajnálom, hogy így jártál és biztos, hogy annak a 3 diáknak, akit érdekel a történelem, emlékezetes órákat tartottál.

A maradékra viszont nem mondanám, hogy érdektelenek voltak, inkább az, amit az elsőben is leírtam.

Konkrétan bele vannak tuszkolva egy rendszerbe és nyomnak le a torkukon egy rakat olyan dolgot, ami nem érdekli őket, persze, hogy nem érdekli őket és totál ki vannak égve.

Nekem már az is feszegeti a határaimat, hogy 45 percig csöndben üljek és halgassak egy olyan előadást, ami nem érdekel..

2023. ápr. 5. 08:24
 7/10 A kérdező kommentje:
6: az is az élet része, hogy megtanulunk csendben maradni 45 percig, és igen, le kell nyomni a torkunkon egy csomó számunkra érdektelen dolgot is - nemcsak olyasmit, ami érdekel, mert különben nem fejlődne normálisan a memóriánk és az orvosin rengeteg olyan dolog van, ami nem érdekel, de mégis meg kell tanulni. Erre tanít meg az iskola.
2023. ápr. 5. 08:37
 8/10 anonim ***** válasza:
75%

Ezért nem leszek orvos.

Viszont nekem is meg kell tanulni ezeket, amikor nem akarok orvos lenni. Nekem megspórolt volna egy csomó felesleges sz*pást, ha 14 éves koromtól csak szakmát tanultam volna, mivel úgysem mentem volna egyetemre.

2023. ápr. 5. 09:16
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez a "fától az erdőt" esete. Van elég diák, akit felvesznek az orvosira, csak Te nem pont azokat tanítod :)

Én még a Kádár-rendszerben jártam gimibe, és egy külön füzetben meg kellett oldanom a kémiatanáromnak a tankönyv feladatait, mert ha egy feladat az aránypárnál bonyolultabb matekot kívánt (fordított arányosság, kétismeretlenes egyenletrendszer, másodfokú egyenlet, stb. ) akkor azokat ő nem tudta megoldani. Az utánunk jövő évfolyamokban persze már igen, mert volt egy jó füzete :)

Én amúgy kémiatanár is vagyok, szóval mondhatnánk, hogy egy mostani kémiatanárnak már nem okoznak gondot ezek, csak közben nincs már olyan tantárgy, hogy kémia (technikumban tanítok)... Szóval tényleg le lett butítva. Ez már régen kezdődött, még Pokorni vágta vissza a természettudományos óraszámokat, de a folyamat azóta is tart.

2023. ápr. 5. 14:16
 10/10 A kérdező kommentje:
Így van, azok érdemlik meg a felvételt, akik tényleg odateszik magukat és tanulnak, készülnek. Csak egy kicsit dühös lettem, hogy miért akarnak egyáltalán felvételizni, ha áprilisban még azt sem tudják, hogy milyen számológépet kell használni emelt kémiára?! Vagy miért nem csinálják meg előbb a középszintű kémiát és utána az emeltet, ha ennyire nem szeretik a kémiát?
2023. ápr. 6. 03:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!