Melyiket mikor használjuk? Várd meg - Várjad meg, Hozd el - Hozzad el.
Várjad-hozzad
ha trógerek vagyunk, akkor.
Najó, ez így túlzás, tájegységenként teljesen helyes nyelvhasználatnak minősül, de a standard nyelvtan nem él ezekkel a formákkal. Várd, hozd, minden esetben (a standard nyelvtan szerint).
A Csináld! - Csináljad párosnál nekem az első a gyorsabb, indulatosabb..
Edd - egyed
Mosd - mossad
Vedd - vegyed stb.
Én pesti vagyok és itt az ilyen "csinálJAD" meg hasonló ragozás teljesen használaton kívül van. Illetve nem teljesen, van aki használja, de akikkel találkoztam és használták ők mind Békéscsaba környékéről származnak.
Vannak ugyanis bizonyos eltérések a magyar nyelvben tájegységenként még ebben a pici országban is.
Az irodalmi magyarnak mindenesetre nem része ez a "jad-jed"ezés
#2 vagyok, nekem meg a "Csináljad!" az indulatosabb. Ahogy #6 is írta, tájegységenként változik :D
Én Győr környéki vagyok, itt használják, bár engem a hideg is kiráz tőle :D
Igen Magyarországon sok tájegység van, és ez jó hogy így van :)
Pl én azért gondolom erősebbnek az indulj-t az induljál vagy indulj el-nél, mert a katonaság is a rövidebb egyszerűbb parancsot használja, bár értem miért.. de a te indokod is megértem a nyomatékossságra
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!