Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szerintetek egy buta, tudatlan...

Szerintetek egy buta, tudatlan lennék, mert rühellem a történelmet?

Figyelt kérdés
A tudásom kb annyi, ami anno egy 81%-os középszinthez kellett 2017-ben. Mindig is az autók, műszaki dolgok érdekeltek, meg a matek, így lett belőlem járműmérnök. Leendő apósom szerint viszont egy egyetemet végzett embernek tudnia kéne a törit is részletesen, nem csak annyit, ami a középszintű érettségi tananyag. Barátnőm is próbál védeni, de hiába. De azért titeket is kérdezlek. Egy buta senki lennék, mert nem fognak meg a humán jellegű dolgok?
2023. márc. 13. 02:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem.

A töri teljesen felesleges egy mérnök számára. A történész se tud olyan szintű matematikai számolásokat elvégezni mint egy mérnök, akkor neked miért kéne tudni, hogy xy csata mikor, hol volt és kik győztek. Az életben semmi hasznát sem veszed a történelmi tudásnak. Az alapokat tudd, legyen egy általános műveltséged, hogyha esetleg egy társaságban feljön témaként, akkor ne állj ott kukán, mert azt se tudod melyik évszázadról beszélnek, de erre pontosan elég a középszintű érettségi anyaga. Ezt leszámítva, ha valamikor nagyon kell egy történelmi adat, akkor simán bepötyögöd a google-ba és ki is dobja amire kíváncsi vagy.

Az após valószínűleg irigy, mert neki sose ment a matek és csak álmodozhatott a mérnöki pályáról, ezért inkább magolta a töri anyagot és azzal próbált érvényesülni. Illetve amikor ő volt fiatal, internet még a láthatáron se volt, ezért ha valamilyen töri adat kellett neki, akkor mehetett a könyvtárba kikeresni és azóta még nem sikerült alkalmazkodnia a 21. század kényelméhez.

2023. márc. 13. 02:44
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy vagy buta emiatt.

Én is egyetemet végeztem (egészségügyi vonalon) aztán nekem anno csak 51 százalékosra sikeredett a történelem érettségim.

Mégsem érzem magam butának, csak nekem is meg neked is más a fontos így másban vagyunk kiemelkedően jók. A többit meg pont elég annyira alap szinten tudni ami elegendő volt ahhoz, hogy felvegyenek egyetemre.

2023. márc. 13. 02:54
 3/11 anonim válasza:
100%
Nem…én amúgy nem utáltam mindig, főleg mert szerintem fele nem igaz annak amit az emberbe bele erőltetnek ebben a tantárgyban, de ha igaz is…azok a mocskos évszámok…néha arra nem emlékszem mi volt pontosan mondjuk 2 évvel ezelőtt nem hogy mondjuk 1320-ban.
2023. márc. 13. 03:09
 4/11 anonim ***** válasza:
29%

Buta nem, de tájékozatlan igen. A történelem ismerete, legfőképpen a kritikus értelmezése(!) és az igény a tudására azért kell, hogy ne egy szellemi fertőben fetrengjen a társadalom, nyitott legyen, de tanuljon is a múlt hibáiból.

Jellemző, hogy az előző válaszolók is addig jutottak, hogy minekkelltudniazévszámokat, hátráguglizom, ami megint csak jól mutatja hogy 1) milyen az oktatás színvonala, 2) mennyire képes rendszerszinten gondolkodni a lakosság.

Természettudományos vonalon mozgok, de nem kizárólag a sejtszintű folyamatok meg a saját szűk szakterületem érdekel, hanem minden más is.

2023. márc. 13. 04:48
 5/11 anonim ***** válasza:
90%

Régen az értelmiségi pályán dolgozó embernél elvárták a magas fokú többirányú műveltséget, általános tájékozottságot, túl azon, hogy a fő területéhez nagyon értsen.

Ma sok tekintetben gyengébb a színvonal, egyfeladatosabbak a szakemberek.

Ez van, a számítógépes-okostelefonos világ egyik velejárója a sok könnyebbség mellett.

2023. márc. 13. 05:01
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Apósod fideszes mi? Mert általában azoknak áll a cerka a történelemtől.
2023. márc. 13. 06:13
 7/11 anonim ***** válasza:
22%
Hiller István és Gyurcsány Ferenc is érti és szereti a történelmet. Akkor ők most fideszesek?
2023. márc. 13. 06:56
 8/11 NTBS ***** válasza:
50%
Nem.
2023. márc. 13. 07:01
 9/11 anonim ***** válasza:
32%
7-es csak ők nem verik rá magukat és másokat nem néznek le! De ez tipikus fideszes magatartás, hogy történelembzi, vagy világháborúbzi és veri rá magát, meg másokat lenéz! Nagyon tipikus!
2023. márc. 13. 07:05
 10/11 anonim ***** válasza:
96%

Szerintem eltávolodtunk az eredeti témától, hagyjuk a politikai vonalat. A kérdésre válaszolva nem vagy se buta, se tudatlan. Értem, és elfogadom, amit a 4-es válaszoló írt, de ugyanezt a nyitottságot akkor ennyi erővel el lehetne várni a humánabb lelkületű emberektől is, mert nem egy, nem kettő embertől hallottam hasonló stílusban, hogy "mikor fogok én másodfokú egyenlettel találkozni" és társai.

De leginkább nem lehet elvárni senkitől semmit. Annyira szerteágazó ma már minden szakmai és tudományos terület, hogy esélyed sincs arra, hogy minden téren hozd azt a szintet, amit valaha úgy fogalmaztak meg, hogy "általános alapműveltség". Ha elolvasnám az összes istenverte könyvet, megnézném az összes filmet, és meglátogatnám az összes helyet, amire valaha valaki azt mondta, hogy ez azért az általános alapműveltség része, akkor napi 16 órában mást se csinálhatnék, mint ezekkel foglalkozom 100 éves koromig. Amit amúgy akkor se tennék meg, ha rendelkezésemre állna ez az idő, mert ilyen szinten nem érdekel a dolog.

És még két észrevétel: egyrészt a legtermészetesebb dolog, hogy ha valami nem érdekel, akkor azzal nem foglalkozol, és így kevésbé leszel otthon a témában, mert folyamatosan felejtesz. Persze, megerőszakolhatnád magad ezzel kapcsolatban, és nekiállhatnál ilyen jellegű könyveket, cikkeket bújni, de ha nem érdekel, semmi értelme, ugyanis a törinek a "lényege", ha tetszik, valóban túlmutat azon, hogy évszámok és események bemagolása legyen, de ahhoz meg át kell rágnia magát az embernek ezen, amit úgyse fog megtenni, ha nem érdekli.

Másrészt forintálisan se éri meg ilyesmivel foglalkozni. Ha ugyanazt az időt, energiát és pénzt abba ölöd, hogy közvetve vagy közvetlenül a saját szakterületeden fejlődj, sokkal előrébb tudsz jutni. Ha pedig a munkádhoz nem kell a történelmi háttértudás, akkor ez számodra legfeljebb hobbi tud lenni, és mint ilyenbe, pont annyit érdemes befektetni, amennyi téged boldoggá tesz. Ha rühelled a törit, akkor ez pont 0. Emiatt ne legyen lelkiismeret-furdalásod, nem leszel tőle kevesebb.

2023. márc. 13. 07:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!