Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mások is azért halogatják a...

Mások is azért halogatják a tanulást, mert félnek attól, hogy nem bírják megtanulni?

Figyelt kérdés

Kicsit nyakamba szakadtak most a dolgok, viszonylag rövid idő alatt kellene sok mindent jól megtanulnom. Legnagyobb problémám az, hogy több tárgyról is van szó, tehát rangsorolnom is kell, hogy mit tanuljak előbb, mire mennyi időt szánjak.

Aztán azon kaptam magam, hogy mindent is csinálok (más, kötelező feladatok, valamint a jóöreg internetes böngészés), csak nem merem elővenni a tanuláshoz írt jegyzeteimet, mert tudom, hogy sok, tudom, hogy nehéz, és "tudom", hogy nem fog jól sikerülni a számonkérés, mert ehhez megint kevés vagyok...

Mindenképpen ráveszem magam a tanulásra, nem mondom, hogy megvannak a módszereim, mert sok mindent kipróbáltam már (szókártyák, pomodoro), de egy sem aratott hatalmas sikert, inkább arra irányulna a kérdésem, hogy ezzel az érzéssel lehetne-e valamit kezdeni? Tartok szünetet, mozgok, kikapcsolódom, de mégis, mikor leülök az íróasztalhoz, borzalmasan elhatalmasodik rajtam ez a "nyomás", ezért "mindent megteszek", hogy csak ezt ne kelljen csinálnom.

Zene, gyertya, friss levegő, de csak tiltakozok ellene - és ez nagyon kontraproduktív...

2023. márc. 12. 08:57
 1/4 anonim ***** válasza:
54%
Nálam is volt ilyen.
2023. márc. 12. 09:05
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen működésmódúakat úgy nevezik, kudarckerülő. Én is ilyen vagyok/voltam, tökéletesen átérzem a helyzeted. Az érettségi kapcsán jöttem ki igazán rosszul belőle, -ugyan két tárgy kivételével minden négyes , ötös lett- de csupán most, tulajdonképpen három évvel később tartok ott, hogy már van esély rá, hogy a kívánt szakra felvegyenek. A működésmódot illetően sokat fejlődtem, de nehéz .. Minden zavaró tényezőt ki kell iktatni, bármilyen közhely legyen is. Legyen szó bármiről.. Én például rendszeresen eljártam valahova, aminek már a tudata is elég volt -hiába volt addig pár szabad óram- nem bírtam a tananyagnak nekiülni. Miután hazaértem pedig már a fizikai, szellemi kimerültség volt, ami ellehetetlenítette. Számtalan helyzet lehet, aminek a produktivitáshoz fűződő akadályozó tényezőjét ha sokan nem is értenék, neked kell tudnod, lehetőség szerint alakítanod, ismernéd magad és a saját metódusodhoz igazítanod, akár kiiktatnod.

Hogy valami valódi tanácsot is adjak, két lényeges tényező van, ami nálam oldotta ezt a működést. Egy, tudd, hol a tananyag eleje-vége. Mi mennyi erőfeszítést, időt igényel. És azt is, mit kérnek számon belőle. Saját példa: teljesen belebonyolódtam az évszámokba , hogy több könyvből összeollózzam “rendesen” az anyagot, hogy elég legyen , miközben ha egy könyvet vettem volna át csupán , azzal sokkal többet értem volna, hiába nem lett volna a tartalma százszázalékosan elég. Természetesen ez is egy

önbecsapó módszer volt részemről, hogy ne kelljen tanulnom, hiszen nem akartam szembesülni azzal, hogy mi van, ha nem fogom tudni megtanulni. Az eredeti gondolatmenetre visszatérve, borzasztóan idegőrlő nem tudni milyen forrásból mennyit, hogyan, mennyi idő alatt. Ez csak felemészt. Érdemes elolvasni egy anyagrészt, utána megérteni, majd ugyanígy a többi anyagrésszel eljutni a fejezet, témakör végéig és utána megtanulni. Felmondani, szókãrtyákat használni.

Kettő, a napi rendszerességet az segíti, ha már benne vagy a tanulás folyamatában és látod - ha nem is úgy , ahogy elvárnád-, de teljesíthető. Ha úgy zársz egy napot, hogy ez az érzés van benned, máris könnyebb folytatni.

Ha érettségizel (ahhoz tudok még talán tanácsokat adni), vagy csak jól esne egy beszélgetés, nyugodtan keress privátban! ;)

2023. márc. 12. 17:07
 3/4 A kérdező kommentje:

2-es, köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat! :)

Igazából már harmadéves vagyok az egyetemen, és ez az egész úgy igazán itt jött. Egyetemig az a gyerek voltam, aki ült az órán, hazament, megírta a leckét és nagy nehezen ha átolvasta az anyagot a dolgozatok előtt - és bőven jól teljesítettem. Az érettségire természetesen rendesen készültem - jól is sikerült. Az egyetemen kellett először rendesen nekiülnöm tanulni az anyagmennyiség miatt, de talán az első másfél évben megtanultam tanulni - talán...

Igen, ez a kudarckerülő egy jó kifejezés, de nem tudom miért van ez bennem, igazság szerint igazi nagy kudarcok nem értek eddig (sosem voltam éppen átcsúszó, olyan volt, hogy ötösért mentem és hármassal jöttem el, de nem támasztok magammal szemben ilyen követelményeket, csak az állami ösztöndíjas átlagot szeretném tartani), de mégis folyamatosan ezt érzem... Hála istennek a környezetem sem táplálná bennem ezt, mind a szüleim, mind a közvetlen környezetem olyan, hogy "a kettes legyen meg".

"Egy, tudd, hol a tananyag eleje-vége. Mi mennyi erőfeszítést, időt igényel. És azt is, mit kérnek számon belőle. "

Ez az, amit legtöbbször nem tudok... Gyakran kidolgozással kezdem a tanulást, mivel a kiadott anyag számomra tanulhatatlan, sokkal jobb, ha átírom a magam kedvére a tanulandót. De az, hogy ez mennyi erőfeszítés és időt igényel - fogalmam sincs. Csak számolom a napokat, hogy mikor mennyi időm van és mindig csak az lebeg a szemem előtt, hogy ez kevés.

Sajnos a számonkérés formája pedig még nehezebb, sokszor nagyon keveset kérnek vissza nagyon nagy anyagból, így ezt úgy veszem, hogy minden részlet fontos, de a sok kicsi részletből sokszor nem sikerül előhívni azt, amelyik a kérdés volt. Múltkor pont ráéreztem, szinte megjósoltam a kérdéseket - olyan boldog voltam, hogy sikerült :D

Egyébként reggel egész jó ötlet volt ezt kiírnom magamból, mert jól tudtam haladni az anyaggal, kicsit jó volt megpihentetni ezt a keresztet.

2023. márc. 12. 18:16
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Sok sikert a vizsgákhoz és a továbbiakhoz! Bármelyik szakon is vagy, harmadév már egyértelműen jelzi, hogy igenis meg tudsz állni a lábadon!
2023. márc. 12. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!