Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Tényleg ennyire nehéz emelt...

Tényleg ennyire nehéz emelt szinten biológiából és kémiából leérettségizni?

Figyelt kérdés

Orvosi egyetemre szeretnék jelentkezni, de eddig más irányba haladtam, így külön le kell tennem a két tárgyból az érettségit. Több magántanárral beszéltem már, mindegyik azt mondja, hogy ez nagyon nehéz, több le akart róla beszélni, hogy egyáltalán letegyem az érettségit belőlük. Két tárgyból azt mondták, hogy minimum 2 év felkészülni, de volt aki 3-4-et is mondott, úgy hogy ugye én már leérettségiztem, mást nem tanulok. Lehet, hogy most én gondolom rosszul, de az orvosin például fél év alatt ennél többet kell megtanulni, ha az érettségi nem megy, akkor hogy lesz valakiből orvos? Vagy tényleg annyira nehéz a két érettségi tárgy?

Egyébként nem akarom fél év alatt letenni, megfelel az is ha 2-3 év múlva tudom.

2023. febr. 24. 13:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
41%

Nekem volt első éven 40 éves évfolyamtársam az orvosin, szóval 1-2 év plusz semmit se számít hidd el.

Szerintem is sokkal jobban jár ha 2 év alatt alaposan felkészül, kigyakorolja az összes feladattípust, megoldja az előző érettségiket és elsőre sikerül felvételt nyernie, mintha 1 év alatt végigszalad az anyagon és pár feladatot megold, aztán 1 év múlva mehet ismételni valamelyik tárgyból, mert az apró részletekre már nem maradt ideje.

Az igaz, hogy orvosin ennél többet is meg kell tanulni kevesebb idő alatt, de ott általában nem is a 90% elérése a cél.

2023. márc. 1. 19:37
 12/16 anonim ***** válasza:
0%

11: Miért ne lenne ideje felkészülni 1 év alatt az apróbb részletekre?

Másrészt, nem az az ideális, ha valaki 40 évesen kezdi el az orvosit, persze lehetünk PC-k, mert úgy illik, de a valóságban nagyon nem mindegy, hogy 10 éved van a nyugdíjig, vagy 30-40, meg az sem, hogy idős korban már nem olyan jók a kognitív képességek, mint fiatalon. Teljesen felháborító, hogy egyesek szerint rendben van az, ha valaki feleslegesen húzza az értékes idejét, és szórja el a fiatal éveit. Ne abból indulj ki, hogy Marika, akinek van már stabil bevétele keddről szerda reggelre gondolt egyet 40 évesen és az orvosira jelentkezett. Ez nem lehet reprezentatív, és inspiráló sem.

2023. márc. 1. 19:47
 13/16 anonim ***** válasza:

"Miért ne lenne ideje felkészülni 1 év alatt az apróbb részletekre?"

Nyilván nem lehetetlen, de 1 év nem olyan sok idő ám. Ha valaki teljesen nulláról indul és minden apró részletet meg akar tanulni mindkét tárgyból, akkor szinte semmi szabadideje nem marad a tanulás mellett, ami nagyon nem egészséges.

"Teljesen felháborító, hogy egyesek szerint rendben van az, ha valaki feleslegesen húzza az értékes idejét, és szórja el a fiatal éveit."

Szerintem akkor dobja el valaki igazán a fiatal éveit, ha csak a tanulásnak él és nem marad mellette semmi másra ideje.

Mégis hova siessen? Hogy 1-2 évvel többet dolgozhasson? Szerintem teljesen normális, hogy középiskola után kipróbál több dolgot, mire megtalálja azt, ami mellett elköteleződik. Az orvosi egyetem mellett nehéz élvezni a fiatal éveket, mert nincs sok szabadideje az embernek, szóval én nagyon pártolom, hogy akik ide készülnek, azok ne rögtön gimi után felvételizzenek, hanem lássanak világot, menjenek 1 évig au pair-nek ha megtehetik, mert utána 10 évig ilyenre nem igazán lesz lehetőségük.

Az egy 21. századi beteges felfogás, hogy a középiskolás diákoknak reggel 7-től gyakorlatilag estig folyamatosan tanulniuk, vagy valamilyen magánórákra kell járniuk, hogy már 18 évesen elkezdhessék az egyetemet és 23 évesen már két diplomával rendelkezzenek. Azért jár manapság annyi gyerek pszichológushoz, mert 15 évesen már noszogatják őket az iskolában, hogy döntsék végre el, hogy mihez akarnak kezdeni az élettükkel és konkrétan összeroppannak a nyomás alatt.

Szerintem az egészség és a boldog emlékek sokkal fontosabbak, mint az, hogy valaki 24 vagy 26 évesen szerzi meg a diplomáját. Összességében semmit se fog számítani 1-2 év, pláne orvosként leszarják majd, hogy hány év tapasztalata van. Olyan szinten orvoshiány van, hogy szakvizsga után rögtön találni fog munkát.

Ha 2 év alatt készül fel, akkor megteheti, hogy délelőtt tanul, a délutánjai és hétvégéi pedig szabadok és tényleg kiélvezi a fiatal éveit, mielőtt belevág az orvosiba. De persze úgyis a kérdező fogja eldönteni, hogy számára melyik megoldás jobb.

2023. márc. 1. 21:08
 14/16 anonim ***** válasza:
65%

1 év alatt fel lehet úgy készülni az érettségire, hogy nemcsak egész nap tanul. A biosz tananyag összességében 300 oldal, a kémia pedig olyan 150-200 + a számolás. Ennyi egy félév alatt is megvan, ha ügyesen osztja be az idejét, és a képességei is megvannak rá. Ahhoz az anyagmennyiséghez, amit az orvosin kell megtanulni, az érettségi szinte lepkefing.

A kérdező azt írta, hogy már leérettségizett, ezért kérdeztem rá a korára.

Sokkal jobb dolgozni 30+ évesen, mint még tanulni. Az orvosi egy olyan terület, amire pont hogy nem szabad elpazarolni az éveket, hanem minél hamarabb megvan a diploma, annál jobb, ezt az evidenciát teljesen értelmetlennek is gondolom magyarázni. A kérdező tudja, hogy mit akar csinálni, ezért felesleges húzni az időt 2-3 évig, ha meg tudja csinálni 1 év alatt is.

Kérdező ne hallgass azokra, akik azt mondják, hogy nem fog menni 1 év alatt, nulla a realitásérzékük és fogalmuk sincs a témáról.

2023. márc. 1. 21:25
 15/16 anonim ***** válasza:
48%

Általában 20 évesen is megvan az érettségije az embernek, nem feltétlenül 30 éves a kérdező, csak azért mert már van bizonyítványa.

Teljesen máshogy tanul az ember egyetemen, mint középiskola alatt, ezért nem lehet a kettőt összehasonlítani. Azt is meg kell tanulni, hogy az egyetemi anyagot, hogyan kell megtanulni olyan rövid idő alatt. A többség szenved az egyetem első évében, mert nincs megfelelő tanulási technikájuk. Ezt a készséget nem fogja elsajátítani a vizsgaidőszakos nyomás nélkül, tehát úgy fog felkészülni, ahogy középiskola alatt is készült és azzal a módszerrel bizony szüksége lesz több időre a felkészüléshez.

Visszatekintve nekem is könnyűnek tűnik az emelt érettségi és azt az anyag mennyiséget most 3 nap alatt megtanulom, de az emberi agynak időre van szüksége amíg rááll egy ilyen koncentrált tanulásra, nem megy egyik pillanatról a másikra.

Bátoríthatod itt, hogy tegye le minél hamarabb az érettségit, de ha esetleg mégse sikerül neki 1 év alatt, akkor lehet, azt fogja érezni, hogy nem is való egyetemre és 1 évvel később inkább meg se próbálja újra. Arról nem is beszélve, hogy nagyon nem mindegy hányszor kell kifizetnie az emelt érettségi díját.

Ha szeretné, megpróbálhatja úgy beosztani az idejét, mintha 1 év múlva vizsgázna, de akkor fejben nagyon tudatosítania kell, hogy nem kudarc ha esetleg mégse jön össze és csúszik a dolog még 1 évet. Ezek igenis nehéz tárgyak és nem véletlen, hogy sokan csak harmadik próbálkozásra nyernek felvételt az orvosira.

2023. márc. 1. 22:03
 16/16 A kérdező kommentje:

Ahogy már ezelőtt is leírtam, természetesen nem 30 évesen gondoltam meg magam, most vagyok 20 éves, tavaly érettségiztem. Szerintem egyébként nem szégyen, ha valaki az gimi és az egyetem között 1-2 évet tanul, mások is csinálják. Az osztálytársaim egy része ott maradt plusz egy évet a szakgimiben technikusin, hogy több pontja legyen az egyetemre, holott az ott tanult tananyag az alapozótárgyak része az egyetemen, szóval egyébként is megtanulnák. Az orvosin biztos, hogy nem fogják az alapoktól kezdeni a biológiát és kémiát, és szeretnék egy jó alapot, amire majd építhetek, ezért mondtam azt 1,5-2 évet.

Egyébként találtam magántanárt, azt mondta, hogy 3 tananyagonként haladjunk egyenlőre, aztán majd kiderül, hogy mennyire bírom a tempót. Egyenlőre egyáltalán nem tűnik soknak, szerintem egyszerre többet is megtudok tanulni.

2023. márc. 2. 00:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!