Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Tényleg ennyire nehéz emelt...

Tényleg ennyire nehéz emelt szinten biológiából és kémiából leérettségizni?

Figyelt kérdés

Orvosi egyetemre szeretnék jelentkezni, de eddig más irányba haladtam, így külön le kell tennem a két tárgyból az érettségit. Több magántanárral beszéltem már, mindegyik azt mondja, hogy ez nagyon nehéz, több le akart róla beszélni, hogy egyáltalán letegyem az érettségit belőlük. Két tárgyból azt mondták, hogy minimum 2 év felkészülni, de volt aki 3-4-et is mondott, úgy hogy ugye én már leérettségiztem, mást nem tanulok. Lehet, hogy most én gondolom rosszul, de az orvosin például fél év alatt ennél többet kell megtanulni, ha az érettségi nem megy, akkor hogy lesz valakiből orvos? Vagy tényleg annyira nehéz a két érettségi tárgy?

Egyébként nem akarom fél év alatt letenni, megfelel az is ha 2-3 év múlva tudom.

2023. febr. 24. 13:35
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
84%

Itt szerintem nem mindegy, hogy milyen szinten vagy most. Milyen volt az oktatás alapszinten, nálunk valamiből nagyon keveset tanultak alapszinten, a faktosokhoz képest. Meg hát tudjuk, hogy lehet ezeket úgyis teljesíteni, hogy semmi ne maradjon meg.

Emelt érettségizős könyveket, esetleg “ötösöm lesz”-t érdemes beszerezni de ha aktívan foglalkozol vele, akkor hamarabb is meglehet ez, mint 2 év. Megmerném kockáztatni, hogy akár mostanira is biosz mehetne, de úgy tudom ilyenkor már nem is lehet jelentkezni májusi érettségikre.

Amúgy ha megnézed az oktatási hivatal adatait, ott szépen megvan hogy adott évben és adott tárgyból és szinten milyen eredmények születtek. Biosz sem szokott olyan baromira magas lenni, kémia főleg, én amikor érettségiztem ezekből, akkor még töri emelt volt még nehéz.

Ha ezt szeretnéd akkor vágj bele, kitartással simán össze lehet hozni jobb eredményt😁

2023. febr. 24. 14:37
 2/16 anonim ***** válasza:
69%

"Lehet, hogy most én gondolom rosszul, de az orvosin például fél év alatt ennél többet kell megtanulni, ha az érettségi nem megy, akkor hogy lesz valakiből orvos?"

Úgy, hogy akinek nem megy az érettségi azt nem veszik fel orvosira. :D

Amúgy tényleg nehezek ezek a tárgyak, főleg ha teljesen nulláról indulsz és az orvosihoz legalább 80% körülire meg kell írnod őket (ha a közepeket elrontottad anno, akkor inkább 85% fölöttire), amihez tényleg nagyon jól kell tudni az anyagot, de szorgalommal egyáltalán nem lehetetlen. Amelyik tanár le akart beszélni róla, vagy 4 évett mondott a felkészülésre, annak inkább ne fizess ezreket a magánóráiért, mert az előbbi nem ért hozzá, az utóbbi meg csak le akar húzni.

Felkészülési időre nehéz ismeretlenül válaszolni, mert rengeteg mindentől függ. Kezdve azzal, hogy korábban mennyi bioszt/kémiát tanultál és milyen szinten, illetve ha tanultad is, mennyire régen foglalkoztál velük utoljára. Aztán az se mindegy, hogy most mennyi időt tudsz rá szánni, mert az oké, hogy nem jársz iskolába, de ha dolgozol vagy vezeted a háztartást, akkor is lényegesen kevesebb időd marad a felkészülésre, mintha semmi más dolgod nincs csak a tanulás. Szerintem amúgy 1 év alatt simán fel lehet készülni még teljesen nulláról is egy jó tanárral és szorgalommal, ha nem kell dolgoznod mellette, ezért átlagban tudsz naponta 8 órát tanulni. Ha dolgozol, akkor inkább 2 évet mondanék, de úgy se kell 4 év hozzá.

Esetleg azon is érdemes lehet elgondolkozni, hogy ketté bontod és először mondjuk csak a bioszra készülsz fél évig, azt az őszi vizsgaidőszakban megcsinálod, utána meg fél év alatt felkészülsz a kémiára és azt meg leteszed májusban. Nekem sokkal kényelmesebb egyszerre 1 tárgyra koncentrálnom, rövidebb ideig, mint a kettőt egyszerre tanulni, dupla annyi ideig, de úgyis érzed, hogy a te tanulási stílusodhoz melyik passzol jobban és azt választod.

Kémiához egyébként tudok ajánlani egy nagyon jó tanárt, ha érdekel.

2023. febr. 24. 15:08
 3/16 anonim ***** válasza:
43%
Nem nehezek. Ha tudod
2023. febr. 24. 15:18
 4/16 anonim ***** válasza:
17%

#1-es ha most kezdene neki a biosznak nulláról, az biztos nem sikerülne idén májusban. Óriási az anyag és nem csak bemagolni kell, hanem nagyon kell érteni is, a feladatok megoldásában is rutinosnak kell lenni, tehát sokat kell gyakorolni a korábbi érettségiket. Ha végig is érne az anyagon, feladatokat gyakorolni biztos nem maradna ideje, pedig az a jó érettségi kulcsa.

Illetve nem azt kell nézni, hogy az érettségi átlagok milyenek lettek, mert ott azoknak az eredménye is szerepel akiket nem vettek fel, vagy egy olyan szakra jelentkeztek, ahova sokkal alacsonyabb a ponthatár mint orvosira. Az elmúlt évek ponthatárait kell nézni és a felvis pontkalkulátorral kiszámolni, hogy a meglévő eredményeid mellé, hány százalékra kell teljesítened az emelteket, hogy elérd a ponthatárt.

2023. febr. 24. 15:22
 5/16 anonim ***** válasza:
Jah és még valami. Arra figyelj, hogy jövő évtől nagyon megváltozik felvételi rendszer, a plusz pontokat máshogy fogják számolni (nem kapod meg automatikusan a 2 emelt miatt járó maximális 100 plusz pontot, hanem egyetemenként változó lesz, hogy mennyit adnak érte, ha egyáltalán adnak, úgyhogy egy felsőfokú nyelvvizsgát is mindenképp tervezz be az emeltek mellé), orvosin újra lesz szóbeli elbeszélgetés és az érettségi követelmények is mások lesznek. Nehogy a mostani követelményrendszer alapján készülj az emeltekre. Könyvek vásárlásakor is figyelj erre, főleg a biosznál nagyon fontos, mert az tényleg sokban eltér.
2023. febr. 24. 15:57
 6/16 A kérdező kommentje:

A 2024-es követelmények alapján készülök, pontosan tudom, hogy változik a követelmény, de így is a két tárgyból kell emelt. Én középsuliban olyan szakra jártam, ahol a fizika volt a természettudományos tárgyunk, azt is úgy ahogy tanították, így gyakorlatilag általános iskola óta nem tanultam egyiket sem iskolai keretek között, most vagyok 20 éves, így már majdnem 6 éve. Ami érdekelt annak azért utánanéztem, az évek során, de biztos, hogy nulláról kellene kezdenem.

Igen, 80-85% körülit kellene írnom mindkét tárgyból, de ez egy kicsit változhat, hiszen ha mondjuk biológiából jobban írok, akkor kémiából nem gond, ha pár ponttal kevesebb lesz. Az érettségim egyébként jól sikerült, négyesnél rosszabb jegyem nem lett, de arra is gondoltam, hogy plusz egy tárgyból újraérettségizek, hátha kevesebb pont is elég lesz a mostani emelteken, de semmi értelme. Teszem azt 80%-os közép matek érettségit írtam, de hiába írnám újra, akár emelten 100%-osra az akkor is maximum plusz egy pontot jelentene. Ha nem akarok több tárgyból újraérettségizni, akkor mindenképpen kell legalább egy 80-83% a két tárgyból, és én szeretném, ha ennél valamivel jobban sikerülne, ezért mondtam a 2-3 évet, mert lenne időm rendesen begyakorolni.

Az angol felsőfokra meg eddig nem is gondoltam. B2-es nyelvvizsgám van, a követelmények szerint ez is elegendő, és a felvi pontkalkulátora alapján, pedig nem is emeli a pontszámot. Ha elérem a kívánt eredményemet, akkor annyi pontom lenne, mint az eddigi legmagasabb ponthatár.

2023. febr. 24. 16:26
 7/16 anonim ***** válasza:

Nyilván ha az egyik jobban sikerül, akkor a másikat fel tudja húzni, ha az kicsit rosszabb lett, de átlagban akkor is 80-85%-ot kell elérni.

Én tudom, hogy orvosin maradnak a kötelező emeltek, de ahogy írtam a plusz pont számítás ott is változik. A felvi kalkulátor még az idei évre van beprogramozva, amikor is a 100 pluszt kimaxolod az emeltekkel, ezért nem veszi figyelembe a B2-es nyelvvizsgádat. Jövőre ez nem így lesz. Pár helyen lehet, hogy kapsz plusz pontot az emeltekért, de inkább az lesz a jellemző, hogy ahol kötelező, ott már nem kapsz érte még plusz pontot is. Ebből az következik, hogy 100 pontod lógva marad. Orvosi esetében az egyetem fog szervezni szóbeliket, de az is max 50-60 pont (megint egyetem függő) a 100-ból, tehát a maradékot még össze kell szedned nyelvvizsgákból (amik amúgy sok helyen kevesebb pontot fognak érni mint idén), vagy egyéb jogcímen, amit az egyetem megadott (végig kell böngészni a felvire feltöltött dokumentumokat).

Az érettségi bizonyítványban lévő eredményeidet nem tudod javítani. A később letett érettségikről már csak tanusítványt kapsz és az nem számít bele a tanulmányi pontokba. Tehát hiába javítanál a matek közép eredményeden, orvosira jelentkezéskor semmit se fog számítani (1 pontot se), mert oda az nem követelmény, a bizonyítványt pedig nem írják át. Szóval ezt semmiképp se megoldás és ha nem lettek botrányosak a közepeid, akkor nincs is rá szükséged.

2023. febr. 24. 16:57
 8/16 A kérdező kommentje:

Értem, akkor majd még számolok, hiszen nem most azonnal szeretnék jelentkezni, van rá időm, hogy ennek rendesen utánajárjak. Egy erős B2-es nyelvvizsgával szerintem van arra esély, hogy 1-2 éven belül letegyem a felsőfokú nyelvvizsgát.

Köszönöm, hogy erre felhívtad a figyelmemet.

2023. febr. 24. 17:10
 9/16 anonim ***** válasza:

Persze, még ráérsz ezzel foglalkozni, csak azért szóltam, hogy ezt is kalkuláld bele idő és pénz szempontjából.

Amúgy, ha neked nem gond a 2 év kihagyás, lehet jobban járnál ha nem jövőre felvételiznél. Felkészülés szempontjából is kényelmesebb lenne, mivel írtad, hogy teljesen nulláról indulsz. Bár az új érettségikhez van pár mintafeladat feltöltve, de igazából senki se tudja, hogyan fognak kinézni az új feladatsorok, ezért begyakorolni se tudod a feladattípusokat. Ha viszont csak 2 év múlva érettségizel, akkor már legalább 2 feladatsorod (plusz az idegen nyelvű) lesz és azokból azért már ki lehet indulni valamennyire. Illetve úgy a ponthatárok alakulását is látni fogod (szinte biztosan el fog térni a mostanitól) és azt is meg lehet érdeklődni, hogy a szóbeli elbeszélgetésen pontosan mit is várnak el, hiszen erről jelenleg semmilyen információt nem találni.

De ez csak az én meglátásom és menet közben úgyis látni fogod, hogyan haladsz és annak megfelelően tudsz dönteni.

Előre is sok sikert és kitartás!

2023. febr. 24. 19:23
 10/16 anonim ***** válasza:
49%

Hány éves vagy, hogy nem gond még 2 évet kihagynod? Az orvosit jobb minél hamarabb elkezdeni, mert bele kell kalkulálnod a rezidensképzés idejét is, ami minimum 4 éves. Tehát 10 évig tanulni fogsz.

Az érettségi pedig egyéni képességektől is függ. Egy szemléletmódot kell elsajátítanod, rendszerben kell megtanulnod gonodlkodni. Ha gyors a felfogásod, akkor ez egy félév alatt is teljesíthető. Bioszból kell egy jó jegyzet (a Bioszférát és a Nagy Etele összefoglalóját, ill. feladatgyűjteményét tudom ajánlani) és már félig bent vagy az orvosin, csak szorgalmasan tanulni kell és minden témakör után, pl. állattan után minden állattanos érettségi feladatot megoldani.

Kémiából az elmélet része fele annyi, mint bioszból, viszont a számolások nehezek, de mivel típuspéldák szoktak előfordulni, ezért begyakorolhatók.

Az orvosin 2-3 hónapod lesz arra, hogy ennél sokkal nagyobb mennyiséget tanulj meg, de aki nem képes egy érettségire, annak az orvosi sem való.

Azokra a tanárokra ne hallgass, akik ennyire katasztrofizálják a felkészülést és az anyagot. Valószínűleg magukból indulnak ki.

Én irreálisan hosszúnak tartom a 2-3 évet. Ha minden egyes nap tanulsz, akkor még 2 hónap alatt is fel tudsz készülni legalább egy olyan 60%ra.

A 80%hoz valóban több idő kell, de nem 2 év, hanem elég 1 év is. Senki sem mondta, hogy egyszerű, mert ezek a tárgyak nem a legkönnyebbek közé tartoznak, de azért az túlzás, hogy 1 év alatt sem lehet teljesíteni őket, ha szorgalmasan készülsz.

2023. márc. 1. 19:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!