Jövőre akil dupláznak azokra is vonatkoznak az intézményi pontok?
3. Minden szakon meghatározzák, hogy miért adnak pluszpontot. Ez tehát nem általános, hanem egyetemenként is változni fog.
Melyik egyetemen és milyen szakon akarsz tanulni?
Ha jól értem, akkor azt kérdezed, hogy a 100 intézményi pontot mire lehet majd kapni?
Feltételezem, hogy a célod ÁOK/FOK/Állatorvosi/gyógyszerész kar
Mindegyik egyetem egyénileg dönt arról, hogy mire fogja adni a 100 intézményi pontot. Pl. a SOTE és a DOTE a 100-ból 50 pontot egy szóbeli meghallgatásra fog adni, a további 50 pontot különböző eredményekkel lehet összeszedni (nyelvvizsga, verseny stb), melyekről bővebben:
SOTE: [link]
DOTE: [link] (legalsó link)
De például a PTE orvosi karára a 100 intézményi pontot továbbra is az emelt érettségikért járó 50-50 pontból kapod meg (egy bizonyos % után természetesen, ami ?47%?, ha jól emlékszem)
Jól írták az előttem lévők.
Annyit tennék hozzá, hogy a fent említett szakoknál (ÁOK/FOK/Állatorvosi/gyógyszerész) általában nem éri meg a duplázásra hajtani, ha a felvételi évében végzel, mert az emelt biosz és kémia/fizika nagyon nehéz, duplázásnál pedig minden elvesztett százalék is dulpán számít.
Tehát ha te 80%-ot írsz emelt bioszból és kémiából/fizikából is (ami nagyon jó eredménynek számít, kevesen vannak akik mind a két tágyból tudják ezt a szintet hozni), akkor is max 420 pontod lehet, ha a 100 többletpontot megszerzed, hiszen 2x40 pontot vesztesz a 2x20 helyett. A fenti szakok többségére pedig a 420 pont valószínűleg nem lesz elég.
Ezzel ellentétben a közepeken jóval kevesebb tanulással is könnyen elérhető egy erős 80% feletti eredmény, és ebből kifolyólag sokkal több pont összeszedhető a hagyományos pontszámítással, mint a duplázással. Ha orvosi pályára készülsz, akkor biztos jó tanuló vagy, és ebben az esetben tényleg nem kell sokat foglalkozni a közepekkel a 90% körüli eredmények eléréséhez. Viszont, azonos emelt százalékok esetén, tényleg, akár 20-30 ponttal többet is össze lehet szedni így, mint a duplázásos módszerrel.
Tudom, hogy a duplázás jól hangzik, mert csak két tárgyat kell tanulni, de ha nem vagy bioszból és kémiából/fizikából is nagyon penge (értsd: meg tudod írni emelten mindkettőből legalább a 90%-ot), akkor nem érdemes erre hagyatkozni, tényleg nagyon kevés ember jut be ezzel a módszerrel. Inkább csinálj meg a közép érettségikből is 1-2 korábbi feladatsort, és máris menni fog élesben is.
Persze az megint más helyzet, ha valaki 10 év után dönt úgy, hogy orvos akar lenni. Ő nyilván nem tud mit csinálni a közép eredményeivel ha annó rosszul írta meg őket. Ebben az esetben tényleg csak a duplázás játszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!