Mennyi a reális idő mire nulláról valaki felkészül emelt szinten biológia és kémia érettségire?
Az egyetemi szakhoz, amire szeretnék jelentkezni ez a két tárgy a felvételi követelmény, mind a kettő emelt szinten. Én informatika ágazatos szakgimnáziumot végeztem, így gyakorlatilag általános óta egyiket sem tanultam, az is megkopott az évek alatt. A napokban beszéltem egy magántanárral, de nekem kicsit irreálisnak tűnik, amit mondott. Azt mondta, hogy úgy hogy mellette nem tanulok mást, leghamarabb 1,5-2 év múlvára tudna középszintre felkészíteni - azt is neccesen -, majd ha elértem ezt a szintet, erre ráépítve kb. ugyanennyi idő alatt lehet felkészülni emeltre.
Nekem ez kissé soknak tűnik, én olyan 1-1,5 évre gondoltam, abból kiindulva, hogy egyrészt egy teljes érettségire fel lehet készülni 2 tanév alatt, hiszen ha nem gimiben érettségizel, akkor a felkészítő tanfolyam is 2 tanév. Másrészt az egyetemen a szorgalmi időszak, vagyis kb. 3 hónap alatt legalább ennyi, de még több tananyagot is leadnak. Még ha a vizsgaidőszakot beleszámítjuk, egy hallgatónak, akkor is 5 hónapja van elsajátítani egy félév tananyagát.
A 3-4 évvel, amit mondott az a problémám, hogy nekem nagyon hosszú idő, akkor 4-5 évet ki kellene hagynom a középsuli és az egyetem között. Másrészt nem is ingyen csinálná, ami azt jelenti, hogy én évekig fizetném őt.
Szerintetek, ha mind két tárgyból emelt szinten 85-90%-os eredményt szeretnék elérni, akkor arra mennyi a reális felkészülési idő, úgy hogy tulajdonképpen mellette semmi mással nem kell foglalkoznom?
A #8-ra reagálva még:
Egyébként azt mondta a tanár, hogy mivel még nem érettségiztem a tárgyból, ezért az első érettségi ingyenes. Jeleztem is neki, hogy nem, mert én már leérettségiztem, elballagtam a közoktatásból, dehát ő a tanár, ő jobban tudja... Így is a 2023-as árak szerint nekem 116 ezer forint lenne a két emelt érettségi, és számítok rá, hogy ez emelkedni fog 2024-25-ig. Az nekem nem jó, hogy olyan papírra költök 35 ezer forintot, amivel aztán egyáltalán nem tudok mit kezdeni "szintfelmérés" néven. Nem tudom, hogy a gimnáziumon kívül mikor korrepetált utoljára, de mostmár egyre jobban úgy tűnik, hogy nincs képben a követelményekkel.
Huha, ha a tananyaggal kapcsolatban is ennyire van képben, akkor ne sok jóra számíts vele kapcsolatban.
Sajnos ez nem így működik, ha már megvan az érettségi bizonyítványod és elballagtál a középiakolából, akkor mindenképp vizsgadíjat kell fizetned, akár érettségiztél belőle korábban, akár nem.
Szerintem ennyire ne pörögj rá a dologra, mégiscsak egy érettségi vizsgáról van szó... Nem valami extrán nehéz és bonyolult dologról. Az meg egyszerűen nevetséges, hogy 4 évet mondd egy emelt érettségi felkészülésre. Érettségizni akarsz, nem újra kijárni a középiskolát, basszus!
Igazából minden attól függ, hogy mennyi időt tudsz rászánni.
Akár 5 hónap alatt is fel lehet készülni egy érettségire, ha az ember bele teszi a munkát. Nem idő, hanem fókusz kérdése az egész!
Én speciel nem szeretem a magántanárokat érettségi felkészítésnél, elmondom miért:
- Az elméletet, legyen az biosz-kémia igazából egyedül is megtudod tanulni. Sőt igazából egyedül is kell megtanulnod. Egy magántanárnak akkor van értelme, ha már kened-vágod az elméletet, nagyjából érted is az összefüggéseket és neki állsz megoldani az érettségi feldatokat. Amik nehezek, mert nem a bemagolt tudást kérik vissza, hanem inkább konpetenciákra kíváncsi és arra, hogy mennyire érted az összefüggéseket. Először szerintem ezzel magadnak kell megszenvedned és ha ez megvan, akkor konkrét kérdéssel már mehetsz majd magántanárhoz egy-két hónappal a vizsga előtt. (Pl. genetikai számolásoknál vagy kémiában ez elég hasznos lehet).
- Ez személyes tapasztalat, szóval nem tudom mindenki így érez-e ezzel kapcsolatban, de 1:1 órán nem tudnék annyira koncentrálni az elmélet tanulására. Egy órán más, ahol a tanár magyaráz, és közebe ezt-azt lejegyzetelsz. De magán órán azzal menne el az idő, hogy a tanár mondja a dolgokat, de leírod, addig ő vár ecc. Így nem csodálom, hogy négy éves felkészülési időt mondott neked. 😅 Ali tanult már biológiát, az tudja, hogy MAGÁNtanárhoz járni elmélet miatt az kész pénzkidobás.
- Magántanárral tanulni sokszor ilyen hamis tudásérzetet is ad. Elhiszem, hog jó a sötétben tapogatózva rábizni magam, hogy majd na ő felkészít, de valójában így sokkal kevésbé intenzív és hatásos (?) lehet a felkészülés... Szerintem mivel nem akarsz éveket ülni a könyvek fölött én inkább mást javaslok neked.
- Mivel nem igazán tanultad ezeket a tárgyakat soha, ezért nem azt mondom, hogy egyedül állj neki, mert lehet, hogy elvesztenéd a motivációt közben és lelassulna a haladásod.
Szerintem ahhoz, hogy gyorsan, struktúráltan végig haladj az anyagon, segítséggel, tökéletesek az online érettségi felkészítő tanfolyamok. Ezek 3-4 hónapos, 100-120 órás tanfolyamok, tehát aránylag gyorsan az anyag végére érhetsz általuk. Ez úgy működik, mint az iskolában. Ott leadják az anyagot, te meg otthon megtanulod. Most gondolj bele, egy magántanárral sokkal nehezebb, egy ilyen struktúrált tanrendet tartani, mert lehet egyik héten Covid-os lesz, máskor meg hírtelen a Bahamákra utazik nyaralni. Máris kiesik egy-két hét és borul a tanrend. Plusz érv az előkészítők mellett, hogy itt azt is elmagyarázzák, hogyan működik az érettségi vizsga, mikre kell figyelni, és ezek nagyon fontosak ahhoz, hogy jól teljesíts.
Előkészítők&Anyagok amiket javaslok:
- Először is ne vegyél 500 különböző könyvet, mert nem lesz időd és energiád mindenen végig menni. Tudom, hogy nagy a kísértés, mert RENGETEG jegyzet és könyv van a piacon.
Én anno ezekből készültem:
- Mozaik Biológia Kidolgozzott Érettségis tankönyv (hamár veszel egy könyvet, akkor olyat vegyél, ami kifejezetten az érettségire íródott összefoglaló, mert arra készülsz, nem egy középiskolai biosz dolgozatra!).
- Panem-es Biológia Zöld Könyv. Ezt néha jó forgatni, mert jó a szövegezése. Ez is érettségi összefoglalós.
- Nagy Etele Érettségi Összefoglalója. Ez ugye a kidolgozott követelményrendszer, a felkészülők Szent-Grálja. Tényleg nagyon tudom ajánlani én is. Illetve hozzá a munkafüzetet is.
- Etele Érettségi felkészítőjét ajánlom, mivel az elméleti anyagon túl ők abszolút arra mennek rá, hogy az érettségi megírásához szükséges kompetenciáid meglegyenek. Nehéz ezt megmagyarázni, de ha láttál már emelt bioszt, akkor tudod, hogy mennyire összetettek is a feladatok.
+ Ingyenes anyagok:
- Bioszféra oldala
- M5 tv-csatorna videoanyagai (ez kémiából is)
- tankonyvtar.hu-n megtalálod a NAT-os tankönyveket.
- oktatas.hu-n az elmúlt évek feladatsorait. Fontos, hogy nem 392917 különböző feladatgyűjteményt kell megoldani, hanem az igazi érettségi feladatsorokon végigmenni. Erre koncentrálj! Emelt biosz érettségire nem kell plusz könyv, ugyis csak azt kérdezhetik, amit írásbelire megtanultál. (Nem nehéz egyébként)
+ A magántanárt úgy tudom elképzelni, hogy egy-egy témakör után pl. Állatan, Növénytan, Humánbiológia/Embertan,Biokémia/Sejzbiológia, Genetika - elmész és megkéred, hogy írasson veled mindig egy témazárót. Ezt javítsa ki és beszéljétek át a hiányosságaidat.
Ha pedig már ott tartassz, hogy képes vagy érettségi feladatsorokat egyedül megoldani, akkor meg gyűjts őssze a feladatokat és amik nem mennek azokkal menj magántanárhoz!
Hidd el, ha így csinálod, sokkal célzottabb lesz a felkészülésed és rengeteg időd, energiát és pénzt megspórolsz ezzel.
Ha már eddig elolvastad. Felfeded, hogy melyik szakra készülsz pontosan?
Ami a kémiát illeti:
1. Elmélethez és számoláshoz az Egis Sokszínű Kémia ingyenes, online kurzusát ajánlom. Ezt már most is elkezdheted.
2. Számolásokhoz az alábbi anyagok hasznosak :
- Ötösöm lesz kémiából - szerintem ez arra jó, hogy megértsd hogy kell a számolásokat megoldani, milyen lépései vannak, mire kell figyelni. Viszont az érettségin néha annyira elvont és komplex feladatok vannak, hogy néha az ebből megtanultak nem fektethetőek át 100% az ottani gyakorlatba.
Ezért ajánlom, hogy egészítsd ki ezt a Lénárt Gábor féle feladatgyűjteménnyel. Neki vannak kidolgozott érettségi feladatai, ami hogyha egyedül készülsz fel nagyon hasznos tud lenni.
- Villányi Attilának van egy nagyon jó számolásos online kurzusa, ami az érettségire készít fel. Ez már kicsit jobban kapcsolódik az érettségihez, mint az Ötösöm lesz példatár. Ezt az oef.hu oldalán éred el.
Egyéb:
- A félkészüléshez nagyon jó szerintem az Érettségi 30 évesen wordpress blog. Itt találsz kidolgozott kémia és biosz követelményrendszert és témaköröket, meg arról is ír milyen érzés másodszorra neki futni az érettségiknek.
Ha valahol elakadsz és akadna kérdésed, akkor érdemes magántanár segítségét igénybe venned.
De pusztán magántanárhoz járni, hogy majd ő évek (!) alatt felkészít (közben lehet, hogy már 10+ éve nem volt érettségizős diákja, nincs tisztában a jelenlegi követelményrendszerrel, de azért ő ugye biosz-kémia tanár!) az egyszerűen butaság és hatalmas anyagi áldozatot kíván. A mai világban ennyi ingyenes tananyag és érettségi centralizált kurzus között meg felesleges is...
Kedves #4.válaszoló!
Esetleg elkérhetném a Tanárnő elérhetőségét privát üzenetben?
Én is az orvosira szeretnék felkészülni 1 év alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!