Mennyi a reális idő mire nulláról valaki felkészül emelt szinten biológia és kémia érettségire?
Az egyetemi szakhoz, amire szeretnék jelentkezni ez a két tárgy a felvételi követelmény, mind a kettő emelt szinten. Én informatika ágazatos szakgimnáziumot végeztem, így gyakorlatilag általános óta egyiket sem tanultam, az is megkopott az évek alatt. A napokban beszéltem egy magántanárral, de nekem kicsit irreálisnak tűnik, amit mondott. Azt mondta, hogy úgy hogy mellette nem tanulok mást, leghamarabb 1,5-2 év múlvára tudna középszintre felkészíteni - azt is neccesen -, majd ha elértem ezt a szintet, erre ráépítve kb. ugyanennyi idő alatt lehet felkészülni emeltre.
Nekem ez kissé soknak tűnik, én olyan 1-1,5 évre gondoltam, abból kiindulva, hogy egyrészt egy teljes érettségire fel lehet készülni 2 tanév alatt, hiszen ha nem gimiben érettségizel, akkor a felkészítő tanfolyam is 2 tanév. Másrészt az egyetemen a szorgalmi időszak, vagyis kb. 3 hónap alatt legalább ennyi, de még több tananyagot is leadnak. Még ha a vizsgaidőszakot beleszámítjuk, egy hallgatónak, akkor is 5 hónapja van elsajátítani egy félév tananyagát.
A 3-4 évvel, amit mondott az a problémám, hogy nekem nagyon hosszú idő, akkor 4-5 évet ki kellene hagynom a középsuli és az egyetem között. Másrészt nem is ingyen csinálná, ami azt jelenti, hogy én évekig fizetném őt.
Szerintetek, ha mind két tárgyból emelt szinten 85-90%-os eredményt szeretnék elérni, akkor arra mennyi a reális felkészülési idő, úgy hogy tulajdonképpen mellette semmi mással nem kell foglalkoznom?
Vegyünk egy átlagot!
Vagy tanulsz vagy dolgozol, ami azt jelenti, heti 50 órád foglalt. Ezen felül fiziológiai szükségletek, kapcsolatok karbantartása, nyilván a bulik gondolom, nem maradhatnak el...
Ezeken felül 2 plusz teher, nulláról emelt szintre, 85-90%-ra...
Heti 1x120perc egyikből és másikból...
Tematikus felkészüléssel, célirányos tudásadagolással, gyakorlással, esetlegesen olykor elmaradó órákkal, véghajrával, a 1,5 év reális...
Nekem egyébként az is belefér, ha 2 év múlva tudok, csak leérettségizni, de akkor már emelt szinten. Ugye a tanár azt mondta, hogy 2 év alatt készítene fel középszintre (majd megjegyezte, hogy szerinte le kellene tennem egy középszintű érettségit, hogy ellenőrizzük a tudásom), majd erre ráépítve készülhetek emeltre. Ezt sem teljesen értem, hiszen én nem találkoztam még olyannal, hogy valaki kifejezetten emeltezni akar, majd a tanár csak a középszintűre készíti fel, hogy majd, ha az sikerül... Eleve azt sem értem, hogy nekem mi szükségem van a középszintű tanúsítványra, ha semmi hasznát nem fogom venni. Mármint úgy értem, hogy nekem emeltre van szükségem, csak a papír tudást nem ad. Ha a tudásomat akarja ellenőrizni, akkor ott vagyok vele rendszeresen, szerintem magántanárként anélkül, hogy levizsgáznék is látná a fejlődésemet.
Nem szeretnék benne kételkedni, de én annak idején készültem más tárgyból emeltre, és ott sem a középre készültünk először, hanem egyből az emelt szintű anyaggal kezdtük. Bár igaz, hogy az három éves tantárgy volt, de mégis sikerült 85%-ra levizsgáznom úgy, hogy általánosban nem tanultam a tárgyat. Nekem az lenne a logikus (hasamra ütök, mert nem vagyok kémiazseni), hogy mondjuk az atommodelleknél középszinten kell a Bohr-modell, emelt szinten meg mellé még a kvantumfizikai modellt is kell ismerni. Akkor szerintem nem úgy kellene csinálni, hogy megtanítom a Bohr-modellt, majd évekkel később, mondom, hogy amúgy a kvantumfizikai modell is létezik, hanem, az atomszerkezet témarésznél egyszerre tanítom, hogy létezik mind a kettő modell. Lehet, hogy egy helyett két órát foglalkozunk adott anyaggal, de nem évek múlva térünk vissza. Remélem érthető, amit írtam.
Szerintetek fel kellene készülni középszintre, és utána kezdjek el emeltre, vagy egyből emeltre érdemes készülni, azzal a módszerrel, amit az előbb írtam, hogy nem szétosztom, hanem egyszerre többet tanulok?
Annyit még szeretnék megkérdezni, hogy mennyire reális 1 félév alatt 1 egész tanév anyagát megtanulni? Mármint mondjuk úgy, hogy a tanár nem tanít a tanítási szünetekben, vagy legalábbis kevesebbet tud velem foglalkozni?
Mert ha féléveként reális megtanulni egy év anyagát, akkor 2 év alatt megtanulom, 2025 tavaszán már mehetnék érettségizni.
Szerintem keress másik tanárt, ez a mostani csak le akar húzni.
Minek adnál ki 30 ezer forintot a középszintű papírért, ha nincs rászükséged? Ha a tudásodat akarja ellenőrízni, akkor irasson meg egy korábbi érettségit és javítsa ki, nem kell ehhez befizetni a vizsgára. (Hozzáteszem ez is teljesen felesleges lenne, ugyanis a közép és emelt szintnek nem sok köze van egymáshoz.)
Aki biosz-kémia tagozatos gimnáziumba jár, rögtön 9-ben az emeltre kezdi a készülést, nem a középre. Netto hülyeség lenne így venni az anyagot, a kétszintű tankönyvek se úgy vannak megírva, hogy az első 100 oldal a középszint, a második 100 oldal pedig az emelt.
Szerintem amúgy ha valaki szorgalmas és nincs mellette más dolga, akkor 1 év alatt is fel lehet készülni a két emeltre. Viszont a 90%-ot elég nehéz elérni, így én azt mondanám, hogy inkább 2 évet szánj a felkészülésre, mert akkor többet tudod gyakorolni a feladatokat. De a 2 év tényleg a max, aki ennél többet mond neked az csak ki akar használni.
Amúgy ha érdekel, kémiából tudok egy nagyon jó tanárt, akinek a diákjai 85-90%-os eredményeket szoktak elérni, tehát tényleg nagyon profi és egyáltalán nem túlárazott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!