Jól látom, hogy a gombaszakellenőri tevékenységhez nem szükséges semmilyen végzettség?
Nem tudom, hol láttad te ezt...
Én most megnéztem, és azt írja, hogy engedély és bejelentés
Én szakellenőr vagyok, tanfolyami- és vizsgakötelezettség is van, 5 évente orvosi alkalmassági vizsgálat.
Emellett NÉBIH-nél kell regisztrálnos, amit szintén 5 évente meg kell újítani. a NÉBIH honlapján eg is találod a nyilvántartott szakellenőrök aktuális listáját.
illetve azt írja :
Gomba-szakellenőri tevékenységet az végezhet, aki a) az (1a) bekezdésben szereplő valamely képesítéssel rendelkezik, b) öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai és egészségügyi alkalmassági igazolással rendelkezik, amely kitér a mentális beszámíthatóságra, valamint az érzékszervek normális működésének igazolására, c) ötévente részt vesz a Földművelésügyi Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) által szervezett továbbképzésen, és d) a gomba-szakellenőri tevékenység gyakorlásának szándékát az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnak (a továbbiakban: Pest Megyei Kormányhivatal) bejelentette. (1a) A gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik, aki a) 2013. szeptember 1-je előtt indított, Országos Képzési Jegyzékben szereplő gomba-szakellenőri képzésen sikeres vizsgát tett, b) a minisztérium által szervezett gomba-szakellenőri tanfolyamon sikeres vizsgát tett, c) 1955-1984 között közép-, illetve felsőfokú gombaismerői tanfolyamon sikeres vizsgát tett, vagy d) az Európai Gazdasági Térség valamely szerződő államában a gomba-szakellenőri tanfolyammal egyenértékű képesítést szerzett. Az (1a) bekezdésben meghatározott képesítéssel rendelkező személy végezhet gombával kapcsolatos hatósági élelmiszerbiztonsági célellenőrzést.
"Őzláb, csiperke, pereszkegomba:
Vesszőkosárba szedd bele sorba!
Pettyes galóca, susulykagomba:
Mérges, ne szedd le, hagyd a bokorba!" :D
Kedves előző,
Őzláb, csiperke és pereszke fajok között is vannak mérgezők :) Némelyik még halálosan mérgező is.
Emellett van ehető galóca (még a pettyesek között is), és nem mérgező susulyka faj is :)
Szóval, inkább szakellenőr...
Ha árusítani akarod, igen.
Ha csak magadnak akarod otthoni felhasználásra, akkor meg semmi.
Amúgy ha nincs származási igazolásod a termesztett gombáról, akkor azt is ugyanúgy be kell vizsgálni a szakellenőrnek, mint a vadon termettet.
Illetve szárított gombát csak szárítási tanfolyami végzettséggel árulhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!