Megéri PhD képzésre jelentkezni?
Nemrég végeztem a mesterszakkal, ugyanakkor az a szakterület ahonnan diplomám lesz sajnos nem éppen a piacképes szakmák közé tartozik. Éppen ezért arra gondoltam, hogy ősztől ismét visszamennék az egyetemre és megcsinálnám a Doktori Iskolát. Elsősorban állami ösztöndíjas, állandó munkajelleggel maradnék az egyetemen, mivel tudtommal amúgy is nagyon kevesen szoktak MA után még bent maradni.
Kérdésem, akinek volt/van ebben tapasztalata, pontosan hogy néz ki egy ilyen, miket kell csinálni abban a 4-5 évben, bárkit felvesznek oda? Lehet mellette dolgozni is?
Doktori.hu
Lehet mellette dolgozni.
Ha nem piacképes szak, akkor mit vársz a PhD-tól?
Keress olyan szakmát, amit megfizetnek, és van rá kereslet.
Ha egyetemen akarsz oktatni, akkor kellhet a PhD.
És persze nem ártana tudni, hogy melyik egyetem, melyik szak..
Milyen szakon vagy?
Nálam is hasonló a helyzet. Cikket írni amúgy jó időtöltés főleg, ha jó a témavezetőd.
Az alap pénz persze a közszférát súrolja, de van bőven ösztöndíj vagy esetleg lazább heti pár órás munkával már azért vállalható a dolog.
Ha felmerül benned a kérdés, akkor számodra a válasz az, hogy nem, nem éri meg. Baromi sok szívással jár, és ha el is végzed és bent is tudsz maradni az egyetemen, akkor is borzasztóan kevés pénzért. A doktorit nem ezek miatt, hanem ezek ellenére szokták elvégezni, mert -ahogy előttem is írták- szerelmesek a témájukba, de legalábbis mindenképp az oktatói/kutatói karrier a cél.
Ha biztos munkát és jó fizetést szeretnél, jelentkezz bármelyik egyetemen egy üzleti szakra, tizedannyi befektetett munkával 2-3-szor olyan jó fizetést tudsz elérni.
Mert a közszféra (sok szakkal csak oda mehetsz) mivel nyújt többet, mint az alap ösztöndíj ami kb. a hivatali fizetés 90%-a. Megpályáz az ösztöndíjat már ott van, hogy 4 órás munka nélkül is megvan a közel 300 ezer nettó.
A pénz nem minden azért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!