Szakdolgozathoz hipotézisalkotással kapcsolatban lennének ötleteitek? Teljesen tanácstalan vagyok🥺
Mentálhigiénés szakdogát kell írnom, és a hipotézisek alkotásához kérnék tőletek segítséget!
A téma:
a megfelelési kényszer és szerepe a kiégés-szindróma kialakulásában.
Nincs semmi ötletem sajnos😭
2# vagyok
“ Feltételhez kötött önértékelés
A megfelelési kényszer hátterében a feltételhez kötött önértékelés áll. Az erre hajlamos ember csak akkor érzi magát teljes értékűnek, kompetensnek, jónak, szerethetőnek, ha meg tud felelni annak a képnek, amelyet önmaga elé mintaként állít.”
“ A burnout, vagyis kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amely vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A kiégés hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki. Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, inkompetencia-érzést, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg.”
Aztán tegyél fel kérdéseket a szűkebb és tágabb emberi kapcsolataira: család, barát, párkapcsolat, munkahelyi kapcsolat.
Hogyan hat vissza a személyiség alakulására, miben korlátozza.
Mennyiben szűkíti le a valós egyéniségének a fejlődését.
Milyen pszichés mellékhatásai alakulhatnak ki.
Stb. Egyik kérdés adja a másikat.
3#-as vagyok
A kiégés következmény, de ennek milyen pszichés egyéb következményei lehetnek még: pl. tartós depresszió, egyéb szervi betegségek, álmatlanság, a kapcsolatainak a kiürülése, elmagányosodás, stb.
A hipotézis egy jól megfogalmazott kijelentő mondat, amiben állítasz valamit az adott témában, pl. A megfelelési-kényszer megjelenése növeli a kiégéshez valószínűségét 5 éven belül. (most csak mondtam valamit)
Segítség: [link]
Nézd csak! Találtam neked egy érdekes gondolatébresztőt! A neves professzor átmeneti szakmai kiégésről és az abból való kilábalásról is beszél.
Az a helyzet, hogy többször írtam a konzulensnek és semmit sem segít, nem is válaszol 3 hete, engem meg sürget a határidő, mert a 15 oldalas vázlatot a hipotézisekkel fel kell tölteni a Neptunba 🥺 Most így magamtól a szakdogának a leíró részeit már részletesen kidolgoztam a megfelelésről a kiégésről és azok kapcsolatáról, és lehet hiba volt, hogy csak most jönnének a hipotézisek, de a tanár nem segít és sajnos nincs igazi ötletem.
Egy hipotézis jutott csak eszembe, de lehet, hogy nem jó:
Az alapján, hogy a megfelési kényszer hajlamosít a kiégésre, ha valaki tudja hogy megfelelési kényszere van és azzal foglalkozik, akkor kevésbé van esélye a kiégésre. Ha ez helytálló lenne, javasolhatnám a szakdogában a megfelelés ellensúlyozására való tréningeket.
Ha ez szerintetek jó hipotézis lenne, hogyan lehet megvizsgálni a helytállóságát?
Vagy tévút és nagyon rossz irányba indultam el vagy nehezen tesztelhető? Ha lehetne még egyszer, másik konzulenst valasztanék.
Minden válasznak örülök!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!