Hogyan tudnám megvédeni magam, ha szívatnak a tanárok?
Az a helyzet, hogy tavaly kb első félévben, mindig beszólogattam, nem jártam be órára blabla...
Tavaly második félévtől javítottam a jegyeimen és az iskolához való hozzáállásomhoz is.
Azt hittem, h nyár után már nem fognak piszkálni a tanárok, de ez a helyzet sajnos nem változott.
Bármennyit is jelentkezek, bármennyit tanulok, kb levegőnek számítok. Így hogyan tudnám bizonyítani, h már nem vagyok olyan, mint régen?
1. Ülj be az első padba, hogy a tanár mindig lásson. Lássa, hogy figyelsz és nem puskázol, nem dumálsz az órán.
2. Ha már rászoktál a tanulásra, akkor írjál kifogástalan dolgozatokat.
3. Szard le, mit gondolnak mások. Legyél a legjobb. Suliban és suli után is.
4. Órák után úgyis azt csinálsz, amit akarsz.
5. Az iskola arra is jó, hogy megtanulj jópofizni, és ha tényleg jó vagy ebben, akár miniszterelnök is lehetsz.
Kettő között az igazság! Ha valaki nem tud viselkedni, az sajnos akció-reakció alapon következményeket szül. (slendriánság, modortalanság)
Node!!! Legalább akkora hiba a tanárok részéről a beskatulyázás is. Az, hogy valakit elkönyvelnek és képtelenek felismerni a pozitív változásokat. Ha valaki pedagógus (tehát nem csak tudástartály, hanem ért a tanításhoz) akkor mindenképpen empatikusnak kell lennie és értékelni a változásokat.
Amit a jelen helyzetben tehetsz: következetesen, konzekvensen jól tanulsz. A dolgozatok javításánál a legelőítéletesebb tanár sem tud leosztályozni, ha jókat írsz. A felelésekkor hasonló, ha megalapozott a tudásod, akkor nem fogsz karót kapni. És ne akarj mindenki kedvence lenni. Húzódj meg a háttérben, legyél biztos magadban és nem kell jelentkezgetni. Arra úgy sem kapsz jegyet, maximum sggnyaló buzgómócsingnak tünteted fel magad. Gondolom ez nem szerepel az elérendő célok között.
Sokkal nagyobb tekintélyt tudsz kivívni magadnak azzal a tanárok és a társak előtt, ha precízen tanulsz, jó vagy, de nem villogsz vele. Mint egy Rolls-Royce autó, ami messziről csak egy szögletes batárnak látszik, holott belül minden részletében kidolgozott, minőségi, de van benne egy tartás, egy arisztokratikus kisugárzás, ami nem esdekel az aprópénzre váltható kis dicsőségmorzsákért. Legyen akkora egód és légy tisztában azzal, hogy neked nincs is szükséged az ilyesmire. Ez a magatartás sokkal jobban imponál, hidd el.
Általában úgy van, hogy az első benyomást nagyon nehéz megváltoztatni. Spontán módon pedig (vagyis azt várva, hogy magától észrevegye a változást) még nehezebb.
Szerintem megpróbálhatsz beszélni az érintett tanárokkal. Nem kell túldrámázni, de ha odamész, pár szóban bocsánatot kérsz a korábbi dolgokért, és elmondod, hogy igyekszel máshogy hozzáállni, az valószínűleg jó pont lenne. Megfelelően előadva a dolgot egy ilyen beszélgetés a komolyságod egyik jele is lehet a tanárok felé.
Sok sikert kívánok!
Mondd el a tanáraidnak, hogy ez a helyzet, lehet, hogy elég lenne csak az osztályfőnöknek.
És jól csinálod, amit csinálsz, így folytasd. Volt egy válaszoló, aki szerint a tanárok azt szeretik, aki nem jelentkezik, csak tanul. Hát ez úgy, ahogy van, nem igaz. Az órákon aktívan kell részt venni. Jelentkezni, ha kérdés van, amire tudod a választ, de jelentkezni akkor is, ha valamit nem értesz, hogy mondja el még egyszer. Én az osztályom legjobb tanulója voltam, mégis számtalanszor kérdeztem rá az előbb elhangzott anyagra. Addig mondattam a tanárral, amíg megértettem. És mikor jöttek panaszkodni az osztálytársak, hogy ezt vagy azt nem értik és magyarázzam el, mindig kiakadtam ezen. Ez ugyanis a tanár dolga - úgy elmondani az anyagot, hogy a diákok megértsék. De ehhez partnerek kellenek, akik szólnak, ha nem értenek valamit.
Elkalandoztam. De a lényeg: igenis jelentkezz! Hidd el, észreveszik, megjegyzik a dolgot, lehet, hogy már te vagy a téma a tanáriban. Csak esetleg nem tudják még, hogy ez vajon átmeneti fellángolás-e, vagy tartós.
Sajnos azt, hogy tartós dologról van szó, nem tudod gyorsan bizonyítani. Én azt tippelném, hogy a félévi jegyeiden látszani fog a látványos javulás és legkésőbb akkorra minden tanár elfogadja, hogy változtál. Persze lesz, aki előbb - főleg aki sokat feleltet meg írat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!