Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit jelképez a kockás szalag...

Mit jelképez a kockás szalag / abrosz stb a pedagógus tüntetésen?

Figyelt kérdés

2022. okt. 14. 20:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
60%
A tavalyi (tavalyelőtti? az előtti?) pedagógussztrájkot, aminek a jelképe a kockás ing volt, amivel egyébként nem értek el annyit sem, amennyit most.
2022. okt. 14. 20:47
 2/11 anonim ***** válasza:
Bocsánat, hülyeséget írtam több szempontból is. Nem sztrájk volt, hanem tüntetés, és nem tavaly vagy tavalyelőtt, hanem 2016-ban. Hogy telik az idő...
2022. okt. 14. 20:48
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
2022. okt. 14. 20:50
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ezek szerint hasonló a jelentősége a kockás ingnek, mint a 70-80-as években a rockerek, "szakadtak", csövesek részéről, tehát, hogy nem a ruha teszi az embert.
2022. okt. 15. 22:01
 5/11 anonim ***** válasza:

Ja, kérdező, vedd át egyből a narratívájukat.

A kockásing pont ezt a narratívát gúnyolja ki. Ez a lázárjános-féle "annyit is ér" mentalitás. Tehát ha egy bünőző öltönyben jár, az már jó ember / nagyember?

A politikusok többet érnek a tanároknál, mert öltönyben járnak?

Érdekes világlátás...

Természetes, hogy egy önérdekű autoriter hatalom beleköt minden jelképbe, ami ellene szerveződő csoportokat jelöl, ami felkelti a figyelmet az adott mozgalomra. Az nem természetes, hogy a társadalom átveszi a hatalmi narratívát, és egyik társadalmi réteget a másik ellen lehet hergelni ilyen hülyeségekkel.

2022. okt. 15. 22:13
 6/11 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy félreértettél. Nem értem, mire gondolsz. Mi a baj a kockás ingel, szerinted? Számomra mindegy, kin milyen ruha van, csak ne fázzon a hidegben.

Mint írtam, nem a ruha teszi az embert. Tehát engem maga az ember érdekel, megismerni az adott személyt. Nem pedig, hogy öltöny van-e rajta, vagy kockás ing.

2022. okt. 15. 22:15
 7/11 anonim ***** válasza:

Ja, bocs, fáradt vagyok, leragadtam az első felénél.

Igen, nagyjából ez a helyzet. Szokás szerint volt egy arrogáns, felszínes megjegyzés a hatalom egyik bábjától a KLIK-et ért bírálatokra válaszul, amivel a társadalom többi részét próbálták a tanárok ellen hergelni (mert sajnos nagyon sokan gondolkodnak felszínesen és értékelik túl a külső megjelenést mindenféle helyzetben az egyéb értékekkel szemben) - és ebből lett a tanártüntetések jelképe, gondolom én.

Számomra a hatalom arroganciáját és a társadalom hergelésének elutasítását jelképezi.

2022. okt. 15. 22:31
 8/11 anonim ***** válasza:
47%

"Ez a lázárjános-féle "annyit is ér" mentalitás." - ne haragudj, de áldozata lettél a lejárató médiának. Nem szégyen ez, én is bedőltem neki először.

A történet ezzel kapcsolatban annyi ugye, hogy pár éve felröppent egy hír, miszerint Lázár János azt mondta, hogy akinek semmije nincs, az annyit is ér. Ezt ugye elég ellenszenves dolog így kijelenteni, rá is repült mindenki, én is elmormoltam egy halk "anyádat", amikor olvastam. Aztán a véletlen úgy hozta, hogy hallottam erről egy interjút lázárjanival, aki elmondta, hogy betámadták a vagyona miatt. Ő erre védekezésül egy hosszabb szöveggel válaszolt, ezt le is játszották abban az interjúban. Volt ebben a szövegben egy rész, hogy őt a nagyapja, apja úgy nevelte, hogy "fiam, dolgozzál keményen, mert ha nem dolgozol, nem lesz semmid, és akinek nincs semmije, az annyit is ér". Vagyis ez a félmondat, amit felkapott a média, ez tulajdonképp egy idézet volt az apjától, nem pedig lázárjani véleménye. (Egyébként elég szimpatikus szöveg volt, na nem lettem tőle janirajongó, de teljesen más megvilágításba helyezte a dolgot.)

2022. okt. 15. 22:56
 9/11 anonim ***** válasza:

Lényegében a "ha az élettől citromot kaptál, kérj hozzá tequilát" elgondolás.

A hatalom sértésnek szánta, hogy "azok a kockásingesek", mintha a kockás ing valami rossz dolog, vagy bármi rossz jelzője lenne.. vagy lényegében tényleg bármilyen tartalommal is bírna:D

És erre válaszul a pedagógusok magukra húzták, hogy jó, akkor mi mindannyian kockás ingesek vaguynk.

Ez egyébként egy tök bevett módszer az ilyen gúnyolódások leszerelésére.

Nem kell túl messzire mennünk, anon mikor kijött a Fidesz "Magyarország előre megy, nem hátra" szlogenje és elég hamar ráhúzták egy mulatós számra, miszerint "piros volt a paradicsom, nem sárga", a Fidesz kb azonnal magáévá tette, hgoy "ez nemzeti dolog" merthát ugye mulatós, ami népi elemeket tartalmaz, úgyhogy a tróger mulatási (és egyébként Lenintől eredeztethető) szövegből egy vicces rigmus lett amit így már senki nem kezelt gúnyosnak.

2022. okt. 17. 10:23
 10/11 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! :) Teljesen világos számomra, hogyan lehet irónia által visszavágni stb, csak hát nem voltam biztos benne, hogy a szocializmuban elterjedt kockás ing viseletra hajaz-e az egész, de ezek szerint igen, és ennek személy szerint örülök is. :)

Tehát a konkrét eseménysorozat, melyek a kockásinghez, kockásabroszhoz vezettek, arról nem volt eddig infóm, de így már van mi alapján utánanéznem, köszönöm a válaszokat! :)

2022. okt. 17. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!