Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan kellene matematikát...

Hogyan kellene matematikát tanulni?

Figyelt kérdés

A kérdésem nem csak matematikára, de más rokon területekre, pl. számításelméletre, algoritmuselmélet, programozáselméletre is vonatkozik.

Szóval adott bármely matek vagy matek nyelvezetét használó tárgy, ahol az előadások abból állnak, hogy definíció, állítások, tételek, bizonyítások. Tehát ilyesmi, ennél tömörebb matematikai nyelvezetben, hogy van olyan a eleme B, c eleme Df, van olyan f(b) eleme BxB, ekkor ha b részhalmaza.... És ezt írja fel az oktató folyamatosan a táblára, és mondja közben monoton, magyarázatok nélkül.

Nos, az ilyen tananyag megtanulása nekem soha nem ment. Mindig azzal kezdem, hogy megpróbálom megérteni, egy részét megértem, lefordítom saját konyhanyelvemre, de a reprodukálásnál gondom van. Egy részét meg sem értem, és képtelen vagyok olyat megtanulni, amit nem értek teljesen.

Nem kezdő vagyok, mert van egy infós BSc-m, egy gazdasági MSc-m, sok ilyen tárgyat csináltma meg valahogy, mert vagy nem kérték a bizonyítást, vagy eleve megajánlott jegyem volt ZH-n, vagy szóban jóindulatú volt az oktató, és elfogadott valamit, ami ekvivalens az adott definícióval (átviteli elv), de nem az. Viszont mindig lutri volt, és valahol mindig zavart, hogy nem teljesen értem, és nagy részét sosem tudom megtanulni.

A legsötétebb része számomra a bizonyítás, igazából soha egyetlen bizonyítast nem tudtam elmondnai vagy felírni, a legegyszerűbb középiskolás tételekét sem.

Mostanában újra felmerült nálam ez a probléma, mert elkezdtem estin tanulni az egyik egyetemen.

Milyen módszerrel lehetne az ilyen tananyagot jobban megérteni, és megtanulni? Most vannak olyan definíciók, amiket hétről-hétre sikerült megtanulnom, és az ebből írt kiszh-kkal eddig sínen vagyok, de a pár héttel ezelőttire egyáltalán nem emlékszekm

2022. okt. 14. 16:00
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tanulok, hogy az alapoktól kezdtem el a matekot. Euklidész elemeivel. Persze nem olvastam el benne mindent, egy könyvet kihagytam, így 5 könyvét néztem át. Ezután kinyitottam a 9es matek könyvemet, és elkezdtem értelmezni, gyakorolni a feladatokat. Ezután a sárga feladatgyűjteményt is kinyitottam. Próbálkoztam a feladatokkal, halmazelmélettel kezdtem. Most épp a számelméletnél tartok. Nem kapkodom el. Ha valamiben megakadok, megkérdezem a mathstack exchangen, és általában válaszolnak rá, segítenek. Nem akarok egyetemre menni, meg ilyesmi egyelőre, csak olyan hobbi szerűség most
2022. okt. 15. 14:04
 12/15 anonim ***** válasza:
52%
11-es, akkor eljutottál az ókori matek 1 százalékáig. Ugyanis nagyjából ennyi megy le a középiskolákban, nem specmaton.
2022. okt. 15. 16:18
 13/15 anonim ***** válasza:
Az elemeket régebben használták a sulikban. Szerintem érdekes, legalább az első könyvvel érdemes megismerkedni, ami eljut egészen a Pitagorasz tételig. Ad egy szemléletet, és életre kelti a bennünk rejlő természetes kíváncsiságot a világ rejtelmei iránt.
2022. okt. 15. 19:27
 14/15 anonim ***** válasza:
“If Euclid failed to kindle your youthful enthusiasm, then you were not born to be a scientific thinker.” - Albert Einstein
2022. okt. 15. 19:33
 15/15 anonim ***** válasza:

Nekem az a tapasztalatom, hogy ha sok időt szánok rá, egyszer csak leesik. Volt, hogy 3-4 órát bámultam, értelmeztem magamban a bizonyítást. Vagy akár csak azt, hogy az állítás mit is mond ki pontosan.

Biztosan kell ehhez egy bizonyos fokú affinitás, nekem pl a szaktársaimhoz képest matek szakon nincs sok, de még szorgalommal pont tudom kompenzálni. Amit más azonnal megért, nekem 2 hét is lehet, de nem adom fel, bármennyire is elegem van, mert közel van végre a diploma :D Ha 2es a vizsga, hát annyi, kit érdekel. Legalább értem, mi az anyag.

Amit tanácsolni tudok az elmesélésed alapján az az, hogy ne csak a tételt, hanem a bizonyítást is fordítsd le a "konyhanyelvedre". Gyakran akkor érted igazán a tételt, ha átlátod a bizonyítást is. Vannak persze az olyan feladatok, ahova tényleg "varázsihlet" kell, nem tudod csak úgy, pl egy pont megfelelő segédfv nélkül belátni, amit kell, de ez van, sajnos el kell fogadni egy ponton, hogy nem megy. Én az ilyeneket rendszerint nem tudom megcsinálni. (Tudom, tudom, mit keresek matek szakon, ugye? :D)

2022. okt. 16. 13:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!