Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Folytassam az egyetemet?Megcsi...

Folytassam az egyetemet?Megcsináljam a mesterképzést?

Figyelt kérdés

Bölcsész vagyok. Amikor felvételiztem, az érdeklődésemnek megfelelő szakot választottam, az alapszakot el is végeztem, de nem tudom, hogy érdemes-e folytatni mesterszakon. Találnék a leendő végzettségemmel állást, de a várható kereset aránylag szerény lenne.

Ezen felül hiába érdekel amit tanulok, rosszul viselem már az egyetemmel járó stresszt, valamint hiaba dolgoztam a tanulas mellett, az anyagi helyzetem is siralmas.

A problémám az, hogy nehéz anyagi helyzetben, sok tanulással, szorgalommal, fáradozással, rengeteg stresszel befejezhetnem így a tanulmanyaimat, ami egyébként eredetileg érdekel, de néha már úgy vagyok vele, hogy jobb lenne elengedni az egészet, mert egyszerűen nem térül meg a befektetett energia és lemondás, ami ezzel jár.

Szakmunkás ismerősöm messze többet keres, mint amire én számíthatok. Talán nekem is inkább szakmát kellett volna/kellene tanulnom?

Többre mennék vele, mint a közszférában?

Egy fiktív példa:

Laci magyar tanárnak tanul. Még van 2 év hátra az egyetemből. Lacinak elege van, hogy kitanulja a belét, néha még arra sincs pénze, hogy 20 oldalt kinyomtasson, cserébe rosszul fog keresni, ha majd végez. A dohos szuterénben nem leli a lelki békéjét. Laci azon gondolkodik, hogy hagyni kellene az egészet a f szba, és inkább elmegy ácsnak tanulni, mint jóbarátja Peti, aki kijar Németországba dolgozni, és többszörösét keresi, mint egy tanar itthon.

A kérdés:

Laci csak frusztrált éppen, ami majd elmúlik? Jobban tenné, ha nyafogas helyett megemberelné magát vagy pedig jogos a felvetéses, és azt kellene csinalnia, amit Peti?

2022. szept. 10. 20:55
 1/5 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem biztos hogy nem.

Próbálj meg munkát találni az alapszakos diplomával más munkakörben, vannak jó kis sikersztorik,, de én nem erőltetném a msc-t.

2022. szept. 10. 21:04
 2/5 anonim ***** válasza:
93%
Ha ennyire utálod már, akkor nem kéne erőltetni. Később is megcsinálhatod a mestert, ha kell/kedved lesz hozzá.
2022. szept. 10. 21:17
 3/5 anonim válasza:
100%
Mérlegeld a körülményt is... A fiktív példádból kiindulva... Peti az ács biztos hogy nagyon sokat keres de mindezt napi 8-10 óra kemény fizikai munkával a tűző napon 30fokban a háztetőn zergézve 8-15m magasságban. Laci lehet hogy sokkal kevesebbet keres tanárként de heti 30 órát kell tartania. Vannak iskolai szünetek nincs kitéve az időjárás viszontagságainak...
2022. szept. 10. 21:56
 4/5 anonim ***** válasza:
77%
Én is bölcsész vagyok. Utána csináltam egy gazdasági alapszakot. Életem legjobb döntése volt. Neked is ezt javaslom.
2022. szept. 10. 23:04
 5/5 anonim ***** válasza:
89%
Egy áthidaló megoldás lehet, hogy nem rögtön mész mesterképzésre, hanem egy vagy két évet kihagysz, elmész dolgozni. Egy kicsit regenerálódsz, lazítasz, és anyagilag is helyrerázod magad. Később még eldöntheted, hogy elvégzed-e a mesterképzést. Az efféle halasztott döntések jobban kikristályosodottak szoktak lenni, nyugodtabb szívvel hozhatod meg a döntést.
2022. szept. 11. 07:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!