Állami félévek visszafizetése/ledolgozása pontosan hogyan zajlik?
Elkezdtem egy egyetemet 2 éve, amit azóta is csinálok, viszont ezzel párhuzamosan tavaly is belekezdtem egy másik szakba. Megcsináltam ezen a szakon két félévet már, viszont rájöttem, hogy annyira nem tetszik és felesleges plusz energia lenne megcsinálnom, plusz a végére elfogynának az állami féléveim is a másik szak miatt, szóval muszáj lenne fizetni is.
A visszafizetés helyetti itthon ledolgozást külön kell kérvényezni vagy ez automatikus? Van esetleg valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? (Hol kell igényelni, mennyi időn belül stb.)
Illetve nem ad esetleg mentességet az, ha befejezem a másik (2 éve elkezdett) szakomat?
Automatikus, jön róla évente egy értesítés az ügyfélkapu tárhelyre, hogy még mennyi van hátra.
A visszafizetés csak 20 évvel a diplomaszerzés után esedékes, ha még nem dolgoztad le az egészet. A tandíjtartozás összege a ledolgozott idővel arányosan csökken, a hátralevő összeget az infláció mértékével emelik.
2,3,4. Nem így van.
ha valaki osztott képzésen több mint egy, osztatlan képzésen több mint két aktív állami ösztöndíjas félévet használt fel, és a képzésen nem szerzett abszolutóriumot, hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettsége lesz. Mégpedig felhasznált félévenként 150 napot kell dolgoznia – ú
A szabály szerint az adott képzés megszűnésének napjától számított két éven belül munkába kell állni.
Lehetőség van arra is, hogy valaki más szakon tanuljon tovább. Ilyenkor kérelmezni kell a munkavállalási kötelezettség felfüggesztését
Az Nftv. 48/A. § c) pontja alapján elvileg lehetséges a ledolgozás:
"c) az általa magyar állami (rész)ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani az adott képzés megszűnésének napjától számítva a magyar állami (rész)ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven belül, ha az a) pontban meghatározott határidőn belül nem szerzi meg a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésben az oklevelet,"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!