Mi a legnagyobb különbség gimnázium és egyetem között?
(Négyes vagyok.)
#11: Én is "top 30-as elitgimibe" jártam (mondjuk ezt szerintem több okból is fura így kijelenteni, de értem, most miért írtad), viszont SOHA nem kellett többet tanulnom középiskolában, mint egyetemen. Gimiben figyeltem órán, jegyzeteltem, másnap átolvastam egyszer az anyagot, majd ötösre feleltem vagy ötös dolgozatot írtam. A témazárókra általában szántam egy egész napot, néha még egy hétvégét is (bár utólag belegondolva nagyon nem szakadtam bele a tanulásba). Így ment ez 4 évig, pedig aztán a tanárok sem voltak lazák, úgyhogy nem azon múlt. Egyetemen viszont egy-egy vizsgára néha jóval többet kell tanulni, mint egy érettségire. Pl. egy törikönyv kb. 250 oldal, de annak a fele kép meg forrás, szóval a lényeg 100 oldal, és akkor még abban is elég sok az egyéb magyarázat. Szorozva néggyel, az max. 400 oldal. Na, annál jóval nagyobb, sokkal töményebb anyagokat kellett megtanulnom a legtöbb vizsgámra, és ezek messze bonyolultabb dolgok voltak, mint mondjuk a tatárjárás vagy az ipari forradalom. És amúgy emelteztem töriből, úgy mondom ezt.
Arról nem is beszélve, hogy középiskolában mindent alaposan elmagyaráznak. A töris példánál maradva: minden konfliktus háttere, a szembenálló felek indokai, céljai, stb. mindig alaposan el van mondva. A könyvben igazából nincs is új infó. Egyetemen meg néha csak arra van idő, hogy kb. kulcsszavak mentén elmondják a lényeget, te meg majd tanuld meg a könyvből a részleteket és a teljesen kihagyott fejezeteket, meg nézz utána a dolgok hátterének, ha nem értesz valamit, és ezek mind ugyanolyan fontosak, mint a többi. Hol van ehhez hasonló középiskolában? Mert tőlem ott soha nem kértek számon olyat, ami nem lett leadva, és nem adtak fel 1000 oldal szakirodalmat pluszban az órai anyag mellé. Egyetemen még csak nem is láttam olyan vékony könyveket, mint amilyenek mondjuk a mozaikos tankönyveink voltak annak idején, ráadásul azoknak a feldolgozására volt egy teljes évünk. Egyetemen meg feladnak három 400 oldalas könyvet a félév elején, hogy "hát, akkor 12 hét múlva ebből lesz a vizsga, tessék készülni!"
Én nem jártam "elit" gimnáziumba.
Nekem annyiból ált a napom hogy bementem órára, néha figyeltem, de volt amikor aludtam, délután hazamentem max 1 órát rászántam és utánna játszottam. Témazárókra meg kb elolvastam az anyagot, esetleg megoldottam pár feladatot és ennyi.
Általában 4-5 ösöket kaptam még így is.
Egyetemen még ha figyeltem sem tudtam megjegyezni annyi információt hogy átmenjek a vizsgán, hacsak nem valami szabadon választható töltelék tárgy volt.
Kalkulus vizsgára kb 2 hetet tanultam reggeltől estig.
De adatbányászat is közelített a 2 héthez.
De még a könnyebbekre is kell 2-3 nap tanulás ahhoz hogy átmenj
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!