Meddig mehet még ez az OKJ-s gyorstalpalós ökörség?
Azokon az OKJ-ken amin én voltam ott max. az elvárás nem volt magas, de egy rendes tananyagot adtak az embernek, onnantól meg csak a te felelösséged, hogy mennyit tanulsz.
Ez alól byílván van kivétel: ismerösöm vizsgánt ült elöször nehéz gépben…. Én azért örülök neki, hogy nem 5év alatt lesz meg az Aranykalászos papírom maradjunk annyiban.
Kettéválasztották a képzéseket.
Egyik fajta:
Alapszakmák (fodrász, ápoló, szakács stb.)
Ezek minimum 2 évesek felnőtteknek, nappali vagy esti tagozat, ingyenesen el lehet végezni kettőt. Ezeket a képzéseket csak szakképzési centrumok indíthatják. (Eddig máshol is indultak rövidebb, fizetős formában. Ezt szüntették meg.) Ezeket a képzéseket már nem hívhatják OKJ-s képzésnek.
Másik fajta:
Résszakképesítések (burkoló, cukrászsegéd, fitness instruktor stb.)
Ezek között vannak rövidebb, pár hónapos vagy 1 éves képzések is. Csak esti tagozat van és minden képzés fizetős. Ilyen képzéseket oktat pl. az Oktáv. Ezeket a képzéseket még szokták OKJ-s képzéseknek hívni.
Mivel az Oktáv nem tartozik a szakképzési centrumokhoz, már nem oktathat alapszakmákat, csak résszakképesítéseket. Eddig náluk is volt pl. 1 éves gyógymasszőr képzés. Már nem oktathat ilyet, csak a regeneráló wellness szakember (wellness masszőr) képzést, ami része a gyógymasszőr alapszakmának.
Megmaradnak..
Annyi hogy egy állami vizsgaközpontba kell menni a záróvizsgát letenni az új feltételek szerint,ami nem gyerekjáték. Rendesen portfóliót kell írni meg minden,ami meg nem 1-2 oldal.
A vizsgaközpontot meg nem a képző jelöli ki hanem a hivatal.
Szóval NEM ADNAK PÉNZÉRT PAPÍRT... Ezt nálunk el is mondták hogy az OKJ-t ezért szigorították meg.
Szóval felesleges általánosítanod, addig míg az új képzési rendszerben nem vizsgáztál...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!