Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi értelme annak a rongyrázásn...

Mi értelme annak a rongyrázásnak amit szalagavatónak meg ballagásnak nevezünk?

Figyelt kérdés
Még tulajdonképpen semmit nem ért el a gyerek és még az is bizonytalan merre tovább, de már tort ülnek. Aztán vannak még itt az oktatási-nevelési rendszerben olyanok, mint óvodai ballagás, óvodai nyári szünet amiket szintén nem értek.

2022. júl. 4. 08:54
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
31%
Sosem láttam értelmét a ballagásoknak, illetve a szalagavatónak, mindegyik egy kaptafára készül, futószalagon mondhatni, ráadásul olyan életesemények megünneplésére, melyeket nem nagy teljesítmény elérni. A diplomaosztót, doktorrá avatást ezért is kár idekeverni, azért nem lesz minden Naplopó Bélából orvos, jogász, mérnök, sorolhatnám még.
2022. júl. 7. 09:30
 12/13 anonim ***** válasza:
78%

Kérdező, neked érettségid sincs, ha szakmunkásba jártál, akkor mi alapján is ugatsz le mindenkit, hogy az nem teljesítmény? Elvégre te nem voltál képes letenni, még utólag sem, pedig ha semmiség, igazán bele kellett volna, hogy férjen.

Tudod, egy jó (nem 2-es-3-as, hanem kitűnő vagy ahhoz közeli) érettségiben igen sok munka van. Természetesen a diplomában rendszerint még több, ezt senki sem vitatja, de ettől még a jó érettségiért is tenni kell sokat. Amiről neked fingod sincs, mert nem tetted le. Innentől pedig neked nem osztottak lapot a megítélésében. Ennyike. Szalagavató sincs sok szakmunkásban, szóval tippelek, hogy erről sincs semmilyen személyes tapasztalatod. Netán az irigység beszél belőled vagy az, hogy volt, de a kutya nem akart veled táncolni?

Amúgy miért vettél részt az általános iskolás ballagáson? Elvégre azt tényleg csak a legsötétebbek nem végzik el, miért nem maradtál otthon, hiszen nem jár az ünneplés?

Ja és kérdésben még úgy mindenestül az egész ünneplést ítélted el, szóval ne akard itt utólag kimagyarázni, mert ebbe bizony az iskolai része is beletartozik. Ja meg a középiskolással jössz, miközben már bölcsis is van 😂 Na onnan tényleg nem teljesítmény “elballagni”, de neked nem kötelező elmenni ilyenre, nem kötelező ajándékot sem adnod, netán a saját gyerekedet is leugathatod majd minden egyes ilyen alkalommal.

2022. júl. 10. 13:27
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is kicsit úgy érzem el vannak az emberek szállva ezzel a mindent megünneplünk dologgal. A baj nem az ünnepléssel van, hanem a sok-sok anyagi kiadással. Meg persze amíg otthon a családi ünnepen annyit költ amennyit tud és akar tegye, én még azt se bánom, de hogy egy suliba rákényszerüljünk a szegényebb szülő is egy olyan kiadásra, ami neki nagyon nagy terhet jelent, mások miatt, az igen is irritál és nem tetszik.

Egy ballagásnál is, pláne középiskolában túltolják ezt az egyforma ruha, varratunk 50-60-70e-ért és ez még csak a ruha. Értem én, hogy van osztálypénz stb, ha van, de akkor is. Ennek a pénznek sokkal jobb helye is lenne. Persze van akinek ez nem tétel, meg hát ilyen a társadalom, hogy jaj mit szólnak, hogyha nem teljesítem a szokásokat, de sok szülőnek ez hatalmas megterhelés.

Én egy matrózblúzba jártam ki a középiskolát, szoknyát ránk bízták, meg a cipőt, de nekem az is ugyanaz volt a négy év alatt. Abban volt a szalagavatóm, abban ballagtam. Egyszer megvettük 9. elején és pont. Persze én nem híztam, nem változtam különösebben, de max akkor is még egyszer-kétszer kellett volna megvenni. De nem mindegy, hogy egy egész kosztümöt kellett volna újravarratni, vagy venni egy másik matrózblúzt.

Nekem sem volt nagydobra verve a középiskolai ballagásom sem. Ettől függetlenül éreztem, hogy büszkék rám és ettünk egy otthoni finom ebédet, együtt volt a család, beszélgettünk. De nem volt étterem, sok-sok vendéggel, nem volt száz fogásos kaja, nem volt hatszázféle különleges torta stb. Mégis éreztem, hogy meg vagyok ünnepelve és emlékezetes maradt.

Az általános iskola után ugyanez volt, mégis szívesen emlékszem rá vissza.

Én azt gondolom, hogy nagyon szétnyílt a társadalmi rétegek között az olló és ez miatt van aki nagyon elszállt. A többi meg próbál, erején felül, akár hitelből is lépést tartani, nehogy a gyerekét hátrány érje.

A mai világban egyre jobban minden a külsőségekről szól, sajnos.

Ma is hallottam egy anyukától, hogy már szeptember elején szülői, beszélik mi kell a ballagásra. (középiskola)

Öltöny, ing vagy 40e és még kell ugye cipő majd ha netán nincs.

Lánynál még több.

Ez csak egy ruha, amit igazából soha többé nem fog felvenni többnyire.

Értem, hogy szépen nézzenek ki, meg egységesen, de bakker mi matrózblúzban is azok voltunk, nem kellett varratni egy vagyonért egy ruhát, amit lehet soha többé nem veszek fel és ott áll a szekrényben.

A mai világban meg, mikor itt a rezsi, meg világválság, akkor sem fogják sajnos egyesek lejjebb adni.

Az ovis ballagást én sem értem, és ott sem az a baj, hogy összeül a család és eszik egy finomat, beszélgetnek stb. De van aki olyan partit csap annak a pici gyereknek, hogy mutassa milyen menők, hogy csak na.

Láttam már olyat is, hogy a gyerek meg igazából nem is fogta fel és nem is igazán figyeltek úgy rá. Csak kifelé meg a barátok felé kellett a haverok, buli, fanta.

Amúgy én örülök, hogy vannak szokások, hagyományok meg minden, kell is. De azt akár egy egyszerű ruhában is meg lehet tenni. Egy egyszerű otthoni étellel is meg lehet tenni.

A másik legnagyobb baj, hogy akinek van erre kerete az bele sem gondol, még csak el sem jut odáig, hogy másnak meg iszonyúan nincs és annak a gyereknek, családnak milyen. Persze tudom kit érdekel a másik gyereke, meg különben is miért nem biztosította ő is a gyerekének ha már megszülte, de sajnos az élet nem mindig ilyen könnyű mindenkinek. Jöhet egy váratlan esemény is, ami miatt megváltozik egy emberi élet, egy egzisztencia esik sutba pillanatok alatt. A másik, hogy sok olyan ember is van, aki nem olyan jómódú családból jött és nagyon nehéz onnan a feljebb jutás.

A legrosszabb pedig, hogy semelyik szülő nem meri azt mondani az iskolában, hogy nem én nem fogom megvenni a drága ruhát, beadni hülyeségekre egy csomó pénzt, hanem inkább valahogy előteremti.

Most így ennyi jutott eszembe e kérdés kapcsán.

2022. aug. 31. 08:22
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!