Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mire számíthatok a PhD felvéte...

Mire számíthatok a PhD felvételi után, ahol kb. szétszedtek és a múltat hánytorgatták fel és nem értékelték szóban a munkát amit beletettem az elmúlt időszakban a felkészülésre?

Figyelt kérdés

Nem olyan régen volt a felvételim. Sajnos alapszakon nem igazán teljesítettem jól csak közepesen és később sem voltak nagy tudományos ambícióim így a kötelezőre mentem rá.

A COVID alatt döntöttem úgy, hogy szeretnék visszamenni és egy számomra kedves témával foglalkozni.

A témavezetőmmel, akinek hálás vagyok, hogy foglalkozott velem sikerült írnom egy cikket a kinézett témával kapcsolatban, amelyet el is fogadtak egy egész korrekt szaklektorált folyóiratba.

Megkerestem a téma egyik hazai szakértőjét is, aki biztosított a támogatásáról, amennyiben felvesznek és a témám is nemzetközileg releváns és publikációkra jó esélyt adó téma. Persze lehetne szűkíteni, de most vázlatot kellett vinnünk.

Na a felvételin jött a hidegzuhany. A témába kb. annyit kötöttek bele, hogy szűkíteni kellene majd abba, hogy amit egyeztettünk az adatokról arra nincs garancia és mi van ha nem kapom meg valamint a korábbi átlagommal sértegettek. Mintha releváns lenne a 7 évvel ezelőtti énem, amikor az az alak ma már undorító számomra aki voltam és nem is létezik már a számomra.

Persze erre nehéz volt mit mondani, de próbálkoztam megmagyarázni, hogy a mostani motivációm rendben van és van már munka a témában és az informatikai készségeket is kész vagyok elsajátítani, amennyiben kapok egy esélyt. Azt is mondtam nekik, hogy a javaslataik alapján készek vagyunk módosítani a témán hiszen most egy tervvel kellett jönni és ez nincs kőbe vésve hiszen erre van a phd első két éve, ahol a téma elméleti hátterét kell megalapozni és véglegesíteni.

Most kicsit padlóra kerültem és várom az eredményt ami simán lehet, hogy felvesznek mégis hiszen alig voltunk a szakomról össz szakirányt tekintve egyedüli jelentkező voltam és elég a felvételi pontszám kb. fele a minimum pontszámhoz. Az viszont fájt, hogy inkább a múltat hozták fel és nem értékeltek semmit abból amit eddig dolgoztam.

Természetesen, ha nem kapok esélyt és a témavezetőm ad egy esélyt jövőre újrapróbálom. Akkor már több pontot érne a tudományos tevékenység és kevesebbet az átlag. Valamint a mostani kritikákat is kitudom javítani emellett pedig a tervezett együttműködésnek is lenne nyoma ami több a szóbeli megállapodásnál. Szerencsére nem vagyok egy feladós típus.

Mit gondoltok mennyi esély van így is felvételt nyerni egy olyan szakon, ahol már Bsc hallgató is alig van doktori pedig még annyi sem.

Kinek mi a tapasztalata?

2022. júl. 1. 21:45
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Az lemaradt, hogy voltam konferencián is a kutatási témámmal.
2022. júl. 1. 21:49
 2/12 anonim ***** válasza:
96%

Be lehet jutni. De növessz vastagabb bőrt, mert idorol időre szét fognak szedni. Megteszik, mert

- nem tetszik a témád

- nem vagy valamiért szimpatikus

- nincsenek jóban a temavezetoddel vagy a kutatohelyeddel

- csak mert olyan kedvük van.

2022. júl. 1. 21:57
 3/12 A kérdező kommentje:

A pontszám már tuti megvan, mert ott irkálták a papírt. Csak az eredményt közlést húzzák el, mint a fene.

Mondjuk amit felvetettél igaz lehet, de nem is érdekelne senki aki alapból sztereotip véleménnyel van a másikról, csak adnák meg a pontot.

Mindenesetre, ha nem részemről jövőre találkozunk. A maradék pontokért még elvégzem a feladatokat, de ott már annyira kevés pont kellene, hogy vicces lenne egy jobb témát lenullázni. Na de hátha nem kerül sor és gondoltak arra is, hogy ne nulla hallgató legyen már. Aminek szintén oka lehet, hogy alig van hallgató.

2022. júl. 1. 22:03
 4/12 anonim ***** válasza:
88%

Azért gondolj bele, az ő szemszögükből hogy nézett ki most ez. Egy nem kiemelkedő teljesítményű hallgató, aki alap/mesteres tanulmányai során sosem TDK-zott, nem volt demonstrátor, nem vett részt konferencián, stb., olyasvalaki akit a tanszéken senki nem ismer a témavezetőjén kívül, egyszercsak beállít egy külsős szakértő protezsáltjaként... Háát. Valahol meg tudom érteni, hogy nem öleltek azonnal keblükre. Akik tudományos pályára készülnek, ennél korábban szoktak nekiállni bedolgozni magukat.

Ne keseredj el, várd meg az eredményt! Ha felvesznek, lesz alkalmad bizonyítani, tuti nem fognak örökké az alapszakos jegyeiden lovagolni.

2022. júl. 1. 22:06
 5/12 A kérdező kommentje:

Azért ismerni ismerjük egymást mert ott végeztem. Viszont igazad van és a sötét múltamnak egyedül én vagyok az oka. Szóval azt már kitörölni nem tudom, de tehetek ellene amennyiben a témavezetőm kitart mellettem egy utolsó próbára.

Mondjuk, ha nem nincs probléma, mert annál jobb anyagom lehetne jövőre és képezhetem magam munka mellett.

Ha pedig most nem adják meg ezt a nem sok pontot jövőre a felvételin akár oda utalgathatnék az idei kritikájukra.

Az utóbbi időszakban sikerült amúgy bekapcsolódnom kutatásokba is kisebb nagyobb feladatokkal és onnan se zavartak el, hogy te ránézésre buta vagy.

Elnézve amúgy a mesterképzést jövőre sem sok mindenki lenne rajtam kívül. Bár ez megint más. :) Nehéz lesz kivárni az eredményt, néha már azon vagyok, hogy fű alatt rákérdezzek a megfelelő helyen, de inkább kivárom.

2022. júl. 1. 22:14
 6/12 anonim ***** válasza:
20%
Értem én, hogy most világbajnoknak képzeled magad, meg érzed ahogy' száguld feléd a Nobel dij. Ez egy ilyen klassz dolog, de a "valamint a korábbi átlagommal sértegettek." álláspontod szinte beteges!!! Te adtad azt a teljesitményt, vagy nem???? Ha igen akkor mitöl sértegetés? Nölj már fel legalább egy 10 éves szintjére! Ha egyszer nem pisilsz a gatyádba attol még nem te vagy az übermensch!
2022. júl. 1. 23:05
 7/12 A kérdező kommentje:
Köszönjük bejelentésed...:) Legközelebb kérlek próbáld meg több kérdőjellel és felkiáltójellel. Úgy ütősebb a provokációd. :)
2022. júl. 1. 23:14
 8/12 anonim ***** válasza:
50%

Azt tudod tenni, hogy nagyon-nagyon mélyen benyalsz mindenkinek a program legelső napjától kezdve, és qva keményen dolgozol! Kezdd el komolyan venni az egész szakmát. Nehogy azt hidd, hogy csak a(z általában senkit nem érdeklő) kutatási témádról szól a doktori. Nagyon nem. Az egész szakmában szintet kell lépned. Elő kell venned az alapkönyveket, újra nagyon alaposan megtanulni mindent, ha kell magántanárral, utána a haladób könyveket, és el kell kezdened komoly szakcikkeket olvasni nagy tömegben. Szánj legalább napi 4 órát az elmélyült tanulásra, ne úgy mint az alapszakon, amit végiglébecoltál…

Az intelligencia ezen a szinten már jól palástolható felkészültséggel. Nem te leszel a legélesebb kés a fiókban, de ha szorgalmas vagy, akkor senki nem fog tudni beléd kötni.

2022. júl. 2. 10:13
 9/12 anonim ***** válasza:
88%

Sajnos azt kell mondjam, hogy a bizottság kötekedő viselkedése nagyszerű tükre volt annak, amit PhD hallgatóként és későbbi esetleges kutatóként nap mint nap át fogsz élni. A tudomány világa ma már nem egy barátságos világ: a kíméletlen törtetésről szól, amelynek része az is sajnos, hogy egymást támadják, egymás érvelését darabokra szedik, egymás kompetenciáját megkérdőjelezik az emberek. Olyan ez, mint egy klub, ahol a klubtagságért nap mint nap küzdeni és nyelni kell.

S itt nemcsak arról van szó, hogy ezt a 4 évet kell csak átvészelned, s aztán minden jobb lesz. Dehogy. Csak akkor érdemes PhD-t csinálnod, ha kutatni akarsz, illetve egyetemen akarsz tanítani (aminek a kutatás is része). Akkor viszont fel kell vállalnod, hogy jó eséllyel végzésed és elhelyezkedésed után könyöklő, egymásnak keresztbe tévő kollégáid és főnökeid is lesznek. Ha egyetemre kerülsz, a tanszékvezetőd gátolni fog az előmeneteledben (pl. agyonterhel papírmunkával vagy oktatási feladatokkal), hogy ne veszélyeztesd a pozícióját. S szinte garantált, hogy lesznek kollégáid, akik barátságosan a szemedbe mosolyognak, de aztán a hátadba szúrják a kést. Ez egy gyilkos világ, jobb, ha tudod.

2022. júl. 2. 10:36
 10/12 A kérdező kommentje:

Alapvetően azok akikkel kapcsolatban állok jófejek és segítőkészek.

Persze, van aki kevésbé az és van olyan is, akit ismerek annyira, hogy tudom mennyire jellemző rá elítélni és kibeszélni másokat.

Kicsit vicces sztori, de még mesteren hallottam, ahogy kibeszéli egy másik hallgatónak, hogy írtam neki emailt a vizsgával kapcsolatban és hogy megmondtam-e nekik miket mondott. Persze nem mondtam, csak a közelebbi ismerősöknek. :D Vicces volt a beülőben hallgatni a beszélgetést, miközben fogalmuk sem volt, hogy hallom őket.

Na de lényeg a lényeg, hogy reális esély van arra amit írtok és az is igaz, hogy idén is olyanokkal voltam a felvételin aki valamelyik bizottsági tag alá vagy dékánhelyettes alá tartozik majd.

Azért remélem,ha nem is most, de jövőre belekezdhetek. Addig képzem magam és stabilabbá teszem a külső kutatóhellyel is a kapcsolatot.

2022. júl. 2. 22:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!