Jogász osztatlan vagy tanító alapszak?
Most vagyok 21 éves és szeretnék továbbtanulni és ez a két szak között nem tudok döntésre jutni. A jogász képzésen lehet csúsznék, 27 éves lennék mire végzek. Tanítót talán előbb be tudnám fejezni.
És természeten mindkettőt levelezőn tudnám csak végezni, mert dolgoznék mellette.
Tanító közelebb áll a szívemhez, de hatalmas félelmem, hogy én felelnék a gyerekek életéért, bármi történik eltiltanak a szakmától, vagy börtönbe is kerülhetek.
Tanítót könnyebb elvégezni, jogásszal viszont 1000x több lehetőséged van.
Hagyományos jogi pályák, rengeteg ügyvédi iroda, a jobb fizetésért sokat kell dolgozni, és a CV-ben nem kevés dolgot kell felmutatni, C1 angol szerintem minimum, B2 német nem árt, és szaknyelvek ismerete, gyakornoki helyek, versenyeredmények. És nappalin érdemes elvégezni.
A közigazgatás elég sokrétű, lehetsz önkormányzatnál keveset kereső, de szakmai hivatalnál jól kereső is.
Egyébként más is lehetsz jogi diplomával, ma már rengeteg helyen alap a betanítás, és inkább csak nyelvtudást a diploma létét akarják.
Szerintem a kettő közül inkább a tanító. A levelező jognak szerintem nem sok értelme van, a nappalisoknak is nehéz elhelyezkedni, a levelező meg még annyit sem ér a munkaerőpiacon. Az sem túl szerencsés, hogy 27 évesen fejeznéd be kb, mivel utána még 3 év van a szakvizsgáig.
A tanítókra ellenben nagyobb a kereslet, és valószínűleg kénytelen lesznek béremeléseket is bevezetni. A gyerekkel valóban nagy a felelősség, de nem hiszem, hogy bármi komolyabb probléma történhetne.
#7 ezek tények. Nyilván lehetnek kivételek. Gondolom protekciója volt a férjednek. A jogászok többsége egyébként komoly feladatot lát el, a szakterületének országosan elismert jogásza alatt pedig nem tudom mit értesz.
De igen, joghallgató vagyok. Én konyítok valamit a témához, egyesekkel ellentétben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!