Orvostanhallgatók! Mennyire hiteles vagy valós ez a cikk?
Nem vagyok orvostanhallgató (csak egy nagyon hasonló szakon vagyok), de teljesen reális.
Mármint a cikk egy része igazából a legtöbb egyetem működésére igaz, ahol kiadott órarend van: embertelenül hosszú napok (ha nem is végig órával,de van hogy reggel nyolckor kezdesz, aztán 4-5 óra gap és hétkor végzel), leszarják, hogy neked szünet kéne és azt is, hogy esetleg más tárgyakat is felvennél. Ez tényleg az oldd meg magad kategória, ami legtöbbször kimerül abban, hogy eldöntöd, hogy mire fogsz bejárni.
Abban meg nagyon-nagyon igaza van, hogy a képzés során megtanulandó anyag irtózatosan megnőtt az orvostudományi területeket, konkrétan olyan szakágak, tudományok jelentek meg, amelyek 20-30-40 éve még gondolatban sem voltak, most meg már minimum 2 félév anyagát kitöltik. És van 2-3 ilyen, akkor igencsak zsúfolódik az anyag. Illetve a "régi" tudományok is hihetetlenül megnőttek, a hallgatónak meg minden apró-cseprő dolgot elmondanak és számonkérik, merthát ez "általános" képzés, kitudja merre mész, ne ott hallj róla először és mindenkinek a saját tudománya a legfontosabb, így persze, hogy mindenre hangsúlyt fektetnek.
A gyakorlataik felosztásán meg nem vagyok meglepve, ez máshol is így van, kérdés, hogy akkor így mi értelme...
TO és dékán egyéni probléma, őszintén szólva nagyon gáz
Ettől függetlenül ismerek szegedi orvosisokat, én nem gondolom azt, hogy megszűnnének élni, de tényleg el kell dönteniük, hogy hogyan csinálják, mert papírformaszerint, hogyha van életed, nem tudod csinálni.
Plusz ne felejtsd el, hogy ő így érez, ahogy értettem ötödéven van már, valószínűleg végig tudja majd csinálni, de van aki már első évben otthagyja, van aki meg egyáltalán nem így éli meg. Szóval ez egy szubjektív vélemény a sok közül, a tények tagadhatatlanok, de ahány ember, annyi tapasztalat és vélemény.
Köszönöm a választ! Ment a zöld pipa.
Akkor ezek szerint igaz.
Akkor még van időm gondolkodni, hogy biztos akarom én ezt átélni.
Debrecenben végeztem. Mindenhol vannak hasonló problémák. De ez van, alkalmazkodni kell. A tananyag sok, valóban. De ebből is meg kell tanulni szelektálni. A mi Dékánunk (aki amúgy orvos végzettségű) azt mondta, hogy ez is egy szelekció, ki hogy tudja megoldalni a problémákat. Talpraesettség kell hozzá, de erre később is szükséged lesz.
Kezdjük a cikk elemzését ott hogy baromi sok óra van. Ez így igaz, DE! nem minden óra kötelező. Pláne nem VI-V. éven. A gyakorlatok igen, de előadások pár kivételével nem. Máris sokkal szelősebb az órarend. Valóban sokszor volt IV-V. éven, hogy a kötelezően és szabadon választható kurzusok este voltak. De ezeket megválaszthatod. Olyat veszel fel, ami érdekel, és hajlandó vagy bevállalni. Én csupa olyan tárgyat tanultam így, amik érdekeltek, még akkor is ha ezek délután 4-kor kezdődtek, vagy tömbösítve megtartottuk őket egy hét alatt. Ilyenkor volt, hogy délelőtt is volt a kötvál órából gyakorlat, de megoldottam, hogy ott tudjak lenni. Az ütköző kötelező órákat előre bepótoltam másik csoportnál. Volt olyan is, hogy egy érdekes szabvál tárgyra 3-an jártunk összesen és a nem kötelező előadásokkal óraütközésben tartottuk meg.
Esik szó a cikkben az ingázásról. Nekünk is kellett ingázni pár gyakorlathoz át a városon a másik megyei kórházba, de ezt nálunk figyelembe vették jellemzően az órarend összerakásakor (csúsztatva volt a kezdése). Persze volt olyan, hogy egy másik campusra kellett át menni 15 perc alatt, de ez megoldottuk kocsikkal/biciklivel csoporton belül.
Gyakorlati oktatás: sok a hiányossága van valóban, sokszor nem volt ideje a dolgozó orvosoknak közben még hallgatókkal is foglalkozni (ezt már egyetemi klinikán dolgozóként maximálisan megértem). De aki akart tanulni annak volt lehetősége a kötelező blokkgyakorlatok során. Nálunk IV-V. éven minden félévben 4-4 hetet erre szentelnek. Ekkor az ország bármelyik kórházába mehetsz gyakot csinálni. Fontos volt eldönteni, hogy el akarod lógni, vagy akarsz valamit ténylegesen is tanulni. Ha utóbbi, akkor érdemes kisebb megyei kórházakba menni gyakorlatokra. Én szinte minden gyakot kisebb kórházban töltöttem (igyekeztem szigorló gyakorlatokat is ott tölteni amennyire lehetett), ahol egyedül vagy ketten-hárman voltunk az egész osztályon. Rengetek mindent tanítottak, sok mindent engedtek csinálni (még operálni is úgy, hogy én voltam az "operatőr" hallgatóként).
Előadótermek: teremhiány van nálunk is, de amúgy az első előadást követően drasztikus lecsökken az órák látogatása, bőven el lehet férni egy 100 fős előadóban is. Én hamar elvesztettem az érdeklődésemet a tantermi órák fele, felolvasni én is fel tudom a dolgokat a diákról. Sokkal hasznosabbnak éreztem, ha azt a holt időt alvással, vagy otthon/könyvtárban tanulással, esetleg önkéntesként bejárogattam a kiszemelt leendő munkahelyemre gyakorolni, tanulni sok dolgot.
"Plusz 4.-5. éven nem divat kiadni az előadásanyagot.". Való igaz, nem adják ki őket? De minek is, ha ott vannak remek tételkidolgozások és a szakkönyvek.
Tanulmányi Osztály: egy külön létforma, mindenhol vannak problémák. De a mai világban szinte mindent el lehet intézni emailben. Én nem is tudom mikor jártam személyesen bent utoljára a TO-n. Emailt meg este is tudsz írni.
Szóval ez a cikk szerintem egy értelmetlen fröcsögés. Tény, hogy vannak problémák, néha baromi igazságtalan a rendszer, DE azért közel sem ilyen tragikus a helyzet. Rengeteg múlik rajtad, hogy Te mennyire vagy talpraesett, mit tudsz az adott helyzetből kihozni. Az orvosi nehéz, valóban, rengeteg tudást kell rövid idő alatt elsajátítani, de ezzel már akkor tisztában kell lenned, amikor a beadod a jelenetkezésedet az egyetemre.
3#
Hű, köszönöm a részletes választ! Sokat segített, így már elfogadhatóbb a helyzet.
Megkérdezhetem, hogy melyik év vagy félév a legnehezebb az orvosin? Sokan mondják, hogy a 3. év a legnehezebb, de mitől más a 3. év a többitől? Bár tudom, hogy az elején több a tárgy, a végén pedig a gyakorlat a több.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!