Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A PHD képzés valóban annyira...

A PHD képzés valóban annyira nehéz egy MSC képzéshez képest?

Figyelt kérdés

A vállalatnál ahol dolgozom, indul doktori program.A vállalat minden támogatást megad a résztvevőknek.Olyanokat, mint munkaidő kedvezmény, tanulmányi szabadság.

Van egy barátom az egyetemről ő elkezdte, el is végezte.Amikor csinálta, azt mondta megbánta, mert nehéz is, idő és energia igényes is.

Ugyanis,a disszertáció sem arról szól, mint az MSC-n a diplomamunka,hogy "összehányunk" pár szakirodalmat, meg csinálunk egy kérdőívet és azzal letudtuk az egészet.

Doktorinál valami újat kell alkotni,összefüggésekre rájönni,felfedezni valamit.

2022. febr. 27. 20:54
 1/6 anonim ***** válasza:
89%

Teljesen más. Bár nincs phd-m, kutató munkát kell végezni, azt több idegen nyelven ki kell adni, választani kell kutatási területet és, ha elérsz valami eredményt, akkor eldönti a bizottság, hogy megkapod-e a doktorit.

Sokszor még egyetemi oktatóknak sincs ideje erre nemhogy főállású cégnél egy multinál...

Persze igen, minden vállalat arcoskodhat azzal, hogy náluk a vezető pozíciókban doktori fokozatos emberek vannak, de ez csak paraszt vakítás, és az elvégzett munka valószínűleg másodlagos. Aztán a cég vezetésébe meg csak protekcióval lehet bekerülni és pofára megy a pozíció osztás. Ezért nincs értelme ilyen helyen dolgozni.

2022. febr. 27. 21:00
 2/6 anonim ***** válasza:
80%

A barátodnak teljesen igaza van.

Sokan a doktori disszertáció beadását a képzés lezárulta után még sok éven át húzzák, mert egyszerűen nem tudnak olyan mennyiségű és minőségű kutatómunkát végezni, ami alkalmas lenne PhD-re.

Én azt tapasztaltam egyetemista koromban, hogy leginkább annak ment, akinek az volt a munkája, hogy kutasson. Vagyis kutatóintézetben dolgozott. Aki egyetemi tanszéken, annak már nehezebb volt, mert minden lósz...t ráosztottak, ami időigényes volt (gyakorlatok tartása egyetemistáknak stb.), és emiatt nem haladt a saját kutatómunkájával.

Külső vállalatnál még nehezebb, ha a napi munkájából nem tud a kutatásban hasznosítani dolgokat. De nem lehetetlen. Én is ismerek olyat, aki kétgyerekes apaként a hivatali munka mellett abban a tárgykörben PhD-t szerzett és évekkel később jött is neki egy felkérés a helyi egyetemről, ahol már óraadó volt, hogy kineveznék egyetemi docensnek. Természetesen elfogadta.

2022. febr. 27. 21:03
 3/6 anonim ***** válasza:
88%
Nehéz. Eleve kiraknak, ha a 4. félév záró szigorlat nincs meg. Utána jön a tényleges kutatási szakasz, ott konkrétan új eredményeket kell produkálni, konferenciákon előadni, publikálni stb.
2022. febr. 27. 22:50
 4/6 anonim ***** válasza:
79%

Az msc egyáltalán nem nehéz. Két msc-re jártam, ráadásul műszaki és természettudományi területén, egy nagy semmi volt ahhoz képest, amilyen az alapszak. Szóval ahhoz képest azért nem nehéz azt mondanom, hogy nehezebb egy doktori.

A doktori más... Attól is függ, milyen formában csinálod. Levelezőn csak kutatni kell, nappalin vannak tárgyaid is, amiket teljesíteni kell. Egyébként nem nehezek, annak idején vettem fel szabválnak a doktori képzésről tárgyakat. Inkább a kutatás része nyújthatja el a doktorit, az sok területen nem megy a tervezett időn belül például.

2022. febr. 28. 01:19
 5/6 anonim ***** válasza:
94%

Összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint egy MSc/MA. Eleve az MSc általában könnyebb már, mint a BSc. A PhD mind a kettőt toronymagasan veri nehézségben. Ugyanis

- Itt már nem elég egy adott tananyagot megtanulni és azt a vizsgán visszaadni. Itt konkrétan a szakmához kell rendesen érteni, az összes lényeges szakirodalmat ismerni. Tehát itt már eleve a tudásszint is más.

- A disszertációban valami újat kell alkotni, és a disszertáció volumene is min. 4x az Msc-s szakdolgozathoz képest, de a minősége meg ég és föld kb.

- Nagyon időigényes a kutatás, a publikálás, a konferenciákra járás stb.

Ennek ellenére én a helyedben belevágnék, teljesen más, ha doktorija is van az embernek.

2022. febr. 28. 04:25
 6/6 anonim ***** válasza:
4: Levelezőn is ugyanazok a tárgyak, csak hogy tudd.
2023. aug. 2. 02:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!