Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » NKE HHK szak elvégzésével...

NKE HHK szak elvégzésével lehetek pilóta?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy mérnökinformatikus szakon tanulnék tovább, és nagy valószínűséggel fel is fognak venni. Azonban rájöttem, hogy nem igazán akarok a monitor előtt megöregedni. Mindig pilóta akartam lenni, azonban a látásom nem volt tökéletes. Most lett megműtettve a szemem, a fizikumom megfelelő, az egészségem rendben van. Vezethetnék repülőket súlyos tízmilliók befizetése nélkül? Esetleg a Nyíregyházi Egyetem repülőmérnöki szakára kéne mennem?

2022. febr. 10. 17:46
 1/4 anonim ***** válasza:
60%

Azt kell eldöntened, hogy a repülésnek melyik ága érdekel jobban, melyikben szeretnél elhelyezkedni. NKE pilótaképzése katonai, azaz vadászpilótákat képez. Létezik államilag támogatott formája, de a felvételi követelmények nagyon magasak (fizikai, pszichológiai...)

Ha a civil repülés érdekel (teher- vagy utasszállítás), akkor a NYE repülőmérnöki szaka a megfelelő. Esetleg elvégzed a mérnökinfót, utána tudsz posztgraduális képzést is választani, akár a NYE-n, akár a BME-n. Itt már a felvételi követelmények jóval engedékenyebbek. Viszont civil pilótaképzés sajnos nem létezik államilag támogatott formában, csak önköltséges (20-22 millió ft) képzés van.

2022. febr. 10. 18:25
 2/4 A kérdező kommentje:

Igen, olvastam hogy három éve megszűnt a támogatott a Nyíregyházi Egyetemen.

Az infó alapképzés után ez a posztgraduális váltás jól hangzik, addig legalább lesz időm bepótolni a hiányosságaimat fizikából. Vagy pedig a repülőmérnökit beírom a mérnökinfó elé, és idegbajt okozok a szüleimnek. :D

2022. febr. 10. 19:15
 3/4 anonim ***** válasza:
36%

Annyiban kijavítanám az első válaszolót, hogy az NKE-n lévő állami légijármű-vezető képzésén nem csak vadászpilótákat képeznek, hanem merev- és forgószárnyas repülőgép pilótákat is (ugyanis a honvédség szállítógépeit és helikoptereit is valakinek vezetni kell). Konkrétan ahhoz, hogy erre a szakra felvegyenek, nem kell tökéletes látás, viszont ha nincs tökéletes látásod, vadászpilóta már nem lehetsz, de tudtommal bizonyos határig (pár dioptria, 2 talán) a javított látással még felvehetnek. Hogy a szemműtéttel javított látással mi a helyzet azt nem tudom sajnos.

Ez az egyetlen államilag támogatott pilótaképzés, viszont ahány féléves a képzés, annyi évet kell (legalább) utána a honvédségnél szolgálni.

A BME/NYE posztgrad képzése meg ugye diákhitelből finanszírozható, és nagygépes fizetésből nyugodtan tudod visszafizetni.

2022. febr. 11. 21:46
 4/4 anonim válasza:
Üdv. Én a NYE repülőmérnök (pilóta) szakára jelentkeztem. Alapvetően igen, tudsz posztgraduális képzésre jelentkezni. Az államilag támogatott formája 2013-ban szűnt meg, jelenleg egy félév 2.9m Ft és 7 félév van. Ezt vagy zsebből vagy diákhitel2-vel lehet finanszírozni. Igen hitel, de utánajártam az apróbetűs résznek is. Igazából alacsony a rizikó faktora, hiszen az inflációval NEM kell többet fizetni, kamatmentes, a visszafizetése kb szerintem nettó 350 ezres kereset felett nem gáz (van kalkulátor), főleg egy elsőtiszt fizetésével (~nettó 800-900e Ft kezdő), illetve vannak még pozitívumok, de inkább olvass utána. Az orvosiról annyit, hogy az EASA class 1 nem annyira szigorú, mint gondolják az emberek. Ha jól tudsz angolul, ajánlom, hogy keress rá az EASA class 1 medical-ra a google-n. Kell találj egy dokut, ami leírja az elvárásokat minden téren, ott tudod magad csekkolni a szemedre. Tudsz még a Wizz Airhez jelentkezni a cadet programra. A képzéseket (NYE és Wizz) itthon ugyanaz a cég csinálja: Tréner Kft. A Wizznél 15e Eurot kell befizetni az elején, majd kiképeznek, és a fizetésedből levonják a kb 30m Ft-ot. Tudod még magán úton is elvégezni magadnak az egészet/ nagy részét. Te bejelentkezel egy PPL képzésre valahova (vagy zero to ATPL képzésre), majd fejlődsz tovább és zsebből fizeted az órákat/ vizsgákat, aztán eljutsz az ATPL-ig. Ez a módszer a leghosszabb, illetve jobban ki vagy téve annak, hogy egyik légitársaság sem ismer/ nincs kapcsolata az iskolával és szerintem úgy nehezebb bejutni, mert több repült órát várnak el, de ezt ne vedd kölcsön kenyérnek. Nagyon fontos azonban, hogy jó helyen legyél kiképezve. Sajnos vannak rossz iskolák, ahol teljesen gatya a képzés, és hát ugye az alapok a legfontosabbak. Ezeken felül nincsen itthon más megoldás, lényegében a pénz kelleni fog. A kérdés az, hogy mikor, mennyi, miből?
2022. jún. 3. 22:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!