Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az emelt szintű fizikaérettség...

Az emelt szintű fizikaérettségi mennyivel nehezebb a középszintű fizikánál? Hogy készüljek fel rá?

Figyelt kérdés

Van kb. egy hetem eldönteni, hogy milyen szinten szeretnék fizikából érettségizni. Azt számoltam, hogy ha a közepet 8%-kal jobbra írom mint az emeltet, akkor nekem a közép éri meg jobban, viszont ha nem sikerül annyival jobban akkor az emelt érné meg.

Egy átlagos képességű tanuló kb. hány százalékkal tudja megírni jobban a közepet, mint az emeltet?

Tudom hogy az a legjobb megoldás hogy itthon leülök és megírok egy emelt és egy közép feladatsort, de kíváncsi vagyok hogy mások mit gondolnak az emelt és közép közötti különbségekről.

Másik kérdésem, hogy ti hogy készültetek fel az érettségire? Milyen tanulási tippeket mondanátok mind az elméleti, mind a teszt, mind a számolós feladatokhoz. A tételeket hogy tanultátok meg?

Előre is köszönök minden hasznos választ! Bárkinek bármilyen gondolata van, ne tartsa magában!

2022. jan. 9. 10:58
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem nem átlagos képességű vagy. Középszintű fizikán sem mernek sokan gondolkozni, hát még emelten...

Visszatérve a kérdésre. Ha nem voltál faktos akkor magántanárral a legegyszerűbb, aki tudja a követelményeket. Egyedül nem mernék belevágni érettségi előtt 3-4 hónappal ennyi pótolnivalóval.

A válasz függ a céltól is. Ha egyetemi felvételi, akkor gyanítom, nem kell sok pont, mert a legtöbb reálos szakon alacsony a ponthatár és ha nem kötelező, akkor nem éri meg ezzel szenvedni. 8% elég kevés a kettő között, én ezért nem szívnék, mert esélyes, hogy több lenne a különbség. A tudást felszedheted anélkül is, hogy megírnád az emelt érettségit.

Mi az alternatíva? Gondolom matek emelt. Az egyszerűbb neked és elfogadja a leendő szakod? Ha igen, akkor csináld azt

2022. jan. 9. 11:16
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Faktos vagyok fizikából.

Ami még befolyásolja a döntésemet, hogy az emelt szóbeli az nem a középszintű tárgyakkal van egy napon (nálam magyar és töri a közép), valamint kétszer annyi idő van az emelt feladatsorra, mint a középszintűre, és kb. egy esszényivel hosszabb. (Nyilván tudom, hogy tudásban több kell az emelthez.)

Matekból emeltezni fogok, ez biztos. Ahova menni szeretnék, ott elfogadják mind a két tárgyból az emeltet, legalább az egyikből kell.

Én is tudom, hogy nem kell sok pont a műszaki pályára, viszont a kollégiumnál számít a felvételi pontszám, ezért szeretnék minél több pontot elérni.

2022. jan. 9. 12:18
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Fizika, felkészülés!

Általános szemléletű könyvek:

Dr. Szalay Béla: Fizika

Holics László: Fizika 1-2 (eredeti zöld színű)

Feynmann-Leighton-Sands: Mai fizika 1-10

George Gamow-Joh M. Cleveland: Fizika

Feladatmegoldás:

- Dér-Radnai-Soós: Fizika feladatok 1-2

- Székely György: Ennyit kellene tudnod - Fizika példatár 1-2, sárga színű

- Szakközépiskolai összefoglaló feladatgyűjtemény(megoldás kötettel együtt), zöld színű

- Gimnáziumi összefoglaló feladatgyűjtemény fizikából (megoldás kötettel együtt), narancssárga színű

Kísérlet:

- Juhász András: Fizikai kísérletek gyűjteménye 1-3

- Budó Ágoston: Kísérleti fizika 1-3.

Végül az előző évek érettségi feladatainak megoldása, ellenőrizve a javítókulcs szerint.

2022. jan. 9. 13:16
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ!

Nekem a "Fedezd fel a világot!" sorozat emeltes része van meg

Csajági Sándor - dr. Fülöp Ferenc: Fizika 9. Emelt szintű képzéshez

Dégen Csaba - Póda László - Urbán János: Fizika 10. Emelt szintű képzéshez

Dégen Csaba - Elblinger Ferenc - Simon Péter Fizika 11. Emelt szintű képzéshez

Dégen Csaba - Elblinger Ferenc - Simon Péter Fizika 12. Emelt szintű képzéshez

Ebből tanulom lassan 4 éve a fizikát. Ezek mennyire hasznosak az érettségi felkészüléshez?

2022. jan. 9. 13:27
 5/6 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, ha abból indulok ki, tapasztalatok alapján is, hogy a mai könyvek tele vannak hibával, rosszul tagoltak, egyre silányabb a minőség, rossz a látásmód, mert nem konkrétan kell készülni, hanem általánosságban, hogy lásd a fáktól az egész erdőt, akkor a 3-as válaszomban ajánlott könyvekkel, feladatgyűjteményekkel, illetve az előző évek érettségi feladatainak megoldásával jól fogsz teljesíteni, mert mindig, minden pillanatban legjobbra kell törekedni.

A lelki alapozást se felejtsd el, sajnos ezt sem oktatják az iskolában.

Hát még az optimális időgazdálkodást, logika tudományát.

2022. jan. 9. 14:01
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Szívesen fogadok még ötleteket, tapasztalatokat, tanácsot.

2022. jan. 13. 21:13

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!