Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Megváltoztatta az életed a...

Megváltoztatta az életed a diploma?

Figyelt kérdés
Mi a szakmád? Mit éreztetek utána, mennyire változtatott az életeteken? Olyan lehetőségeket nyújtott, ami nélkül most nem lehetnél ott ahol? Fél év múlva szerzem meg én is ha sikerül :)

2022. jan. 6. 04:59
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Alapvetően egyetértek veled, azonban én az alap- és mesterdiplomákat is külön szoktam számolni. Kétszer felvételiztem, két szakdolgozatot írtam, két záróvizsgát tettem le, két diplomaosztón voltam ott, két papír van otthon a fiókban, és két külön sorban írom az önéletrajzomba. Igazat adok neked a szintemeléssel kapcsolatban, és azzal is, hogy félrevezető, de ugyanezen logikán elindulva az is félrevezető, ha valaki egy diplomát mond, hiszen akkor a laikus számára nincs különbség közted, és aközött, aki 2 szakváltással és 3 újrafelvételizéssel szerzett meg most a nyelvvizsga-amnesztia során 10 évnyi szenvedés után egy 6 féléves alapdiplomát.

Kicsit ugyanaz a helyzet számomra, mint amikor valakinek van 3 nyelvvizsgája, aztán kiderül, hogy ezek az olasz, spanyol és portugál. Ettől ez még három, bár igaz, az egyik ismeretében a másik kettőt jelentősen könnyebb letenni, mintha három teljesen különböző nyelv lenne.

A számháborúzásnak egyébként nincs jelentősége. Egy teljesen laikus embernek azt mondasz, amit akarsz, abszolút nincsenek képben (egyik korábbi szomszédom a másikat nyaggata, aki PhD-zett mérnök volt, hogy írjon már fel neki valamit, mert fáj valamije, és nem értette meg, hogy ha valaki nem jogász vagy nem orvos, akkor hogy lehet doktor), aki pedig járt valaha egyetemre, úgyis tudja, hogy nem az számít, hogy hány diplomád van, hanem az, hogy azok pontosan mik.

Megjegyzem, ugyanez ment a Bolognai rendszer előtt is (lásd például a tanárok nagy része úgy hivatkozik magára, hogy két diplomája van a két szak miatt), ahogyan a korábbi "másoddiplomások" is két diplomásnak hívják magukat (pedig ezek lényegében nem mások, mint a mai szakirányú továbbképzések, amik azért messze állnak egy teljes értékű diplomától akkor is, ha teljesen más területen szerzi meg az ember).

2022. jan. 7. 12:00
 12/16 anonim ***** válasza:
A nyelvvizsgás analógia nem jó, mert attól, hogy hasonló nyelvek, még más nyelvek. Szerintem úgy jó az analógia, ha azt mondod, hogy 3 nyelvvizsgád van, és van egy A1, B2, C1-ed ugyanabból a nyelvből. Az márpedig egynek számít, ahogy előzőleg mondtam a diplomákkal kapcsolatban. (az alapfokban nem vagyok biztos, hogy A1 vagy A2, nézzétek el, ha tévedtem)
2022. jan. 7. 12:14
 13/16 anonim ***** válasza:
Persze, mérnök mscvel magasabb rendű lény lettem mint ti, ja nem😂
2022. jan. 7. 15:59
 14/16 anonim ***** válasza:
Ha villamos, akkor talán, ha pocokpöckölő, akkor nem! :D (vicc)
2022. jan. 7. 16:02
 15/16 anonim ***** válasza:
Gyépés🤣
2022. jan. 7. 16:58
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Annyiban igen, hogy míg a vegyipari szakközépiskola rendesen kiképzett arra, hogy mit és hogyan kell csinálni és az elvi alapokon túl a gyakorlatot is helyesen rögzítette, addig a vegyész szak megtanított az önálló kutatásra és önálló munkavégzésre. A szervezésre, a tervezésre, a kivitelezésre, a publikálásra.
2022. jan. 10. 10:17
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!