Ozmózis nyomás csökkenő sorrendbe helyezése?
Sziasztok!
Hogy kell ezt a feladatot megoldani, mi az összefüggés??
Megvan adva MgCl2, glükóz, Al2(SO4)3 és NaCl, ami egy 0.01M-os oldatban van. Mitől függ az ozmózis nyomásuk?
Gondoltam a molekula méretükre, de mivel nincs megoldás így nem tudom :(
Illetve az anyagmennyiségükre, de szerintem az se jó.
Csak azért írtam le a gondolataimat, hogy lássátok nem csak a megoldásra vagyok kíváncsi, szeretném megérteni és előre köszönöm, aki veszi a fáradságot ><
Na nem jött még válasz, az enyém meg reggel elveszett, szóval megpróbálom ezt nem kitörölni megint...
A disszociált ionok/részecskék száma lesz mérvadó
Az alumíniumsó 5, magnézium-klorid 3, konyhasó 2, glükóz 1. Bár az anyagmennyiségük azonos, más mennyiségű részecskét juttatnak a vízbe.
Az alumíniumsónak lesz a legnagyobb az ozmótikus nyomása.
De aranyos vagy, köszönöm, hogy újra megírtad ><
Ezzel sokat segítettél! Annyira zavart, hogy ilyen egyszerű kérdés, és ezen ragadok le XD
Hát igen, engem legalább érdekel is XD
Az a vicc, hogy ez orvosi kémia vizsgában volt benne és ilyeneket tudok, hogy szabad entalpia, kinetika, felezési idő, elektrofil reakciók stb..., de mindig ezeken az alap dolgokon veszek el >< Szóval köszönöm még egyszer és legyen boldog új éved!
Igen ott :D én a kémiába néztem főleg, de láttam van a fizikába is, de így amblock az ozmózis jelenségét tudtam, csak pont ez, hogy az ionok mennyisége számít nem egyéb magasztosabb, az nem volt benne.
De köszi neked is! 😍
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!