Segitenek egy fizika feladatban?
Sziasztok!
Nem igazan értem a feladatot es remélem valaki tudna segíteni, a kérésem csak a feladat levezetése lenne!
Feladat:
2. Vízszintes talajon levő 24kg tömegű ládát 6 másodpercig húzunk vízszintes, állandó irányú 80N nagyságú erővel, majd a ládát magára hagyjuk. A láda nyugalomból indult, a súrlódási együttható 0,4.
Mekkora utat tesz meg a láda az elindulástól a megállásig?
Mennyi ideig mozgott a láda összesen?
Igen, jól írtam fel pedig:(
Így szerepelt a feladatban, ezért nem érettem.
Kiszámolod az eredő erőt a húzóerőből valamint az ellentétes irányú súrlódó erőből, és az ismert F=m*a képlettel kiszámolhatod a láda gyorsulását.
Mindkét szakasz egy egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás, csak az első egy gyorsuló, a második pedig egy lassuló.
Az gyorsuló szakaszban megtett út s1=v0*t + (a/2)*t^2, ahol v0=0, tehát kiszámolhatod.
Az első szakasz végén a láda sebessége az a=dv/dt képletből számolható, ám mivel v0=0, ezért a=v1/t képletből meg is van. Ilyen sebességgel rugaszkodik neki a láda a második szakasznak, ahol a végén meg fog állni.
A második szakaszban a súrlódó erő hat csak a ládára, így abból is kiszámolod az F=m*a képlettel a gyorsulást (ami ugye lassulás), majd a gyorsulásból számolod a megállásig tartó időt az a=v/t képlettel. Ha kész, akkor s=v1*t + (a/2)*t^2 és megvan a második útszakasz során megtett út i.
A válaszokhoz pedig csak összegzed az adatokat.
Ha kész, írd ki ide a számolásaidat, szeretném ellenőrizni, nem keveredtél-e bele, mikor melyik sebességet/időt/gyorsulást használod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!