Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A Phd hogy működik? El lehet...

A Phd hogy működik? El lehet később is kezdeni, vagy muszáj mesterszak végén?

Figyelt kérdés
Egy ideje már végeztem mesterszakon és érdekelne a kutatás, csak eddig nem vágtam bele (gyerekek meg az élet). Lehet később is kezdeni vagy már nincs rá lehetőség? Csak oda jelentkezhetek, ahol végeztem, vagy lehet máshova is (nyilván adott szakirányon). Időm és kedvem is lenne hozzá, de nem tudom, hogy lehetőség még adott-e.

2021. dec. 21. 22:51
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
15%
Engem 20 év tapasztalattal nem vettek fel sehová PhD-re, mert nem vették jó néven, hogy nincsenek publikációim. Vagy ahova felvettek volna, azt én mondtam vissza, mert nevetséges összeget ajánlottak fizetésként. Csak összehasonlításul, ahol dolgozom, ott jelenleg 2 millió Ft. bruttót keresek meg a szakmai certifikációimmal. PhD kutatótevékenysegre három számjegyű összeget ajánlottak. Szóval aki PhD-t akar és nem hülye, az elmegy külföldre, ahol ezt meg is fizetik és értelme is van így.
2021. dec. 23. 19:01
 12/15 A kérdező kommentje:
11: téged mi motivált a PhD-re?
2021. dec. 25. 15:13
 13/15 anonim ***** válasza:
72%
Ennyi idő után már jobban érdekelt a kutatómunka, mint az operatív, csak nem gondoltam, hogy ekkora összeggel akarják itthon kiszúrni a szememet.
2021. dec. 25. 16:50
 14/15 A kérdező kommentje:
Mennyit tartottál volna elfogadhatónak?
2021. dec. 25. 19:50
 15/15 anonim ***** válasza:
86%

13-as önköltséges PhD a szakterületeden nincs?

Mármint pszichon nálunk nem jönnek ösztöndíjjal azok, akiknek már 10-20 éve munkájuk van, mert nem lehet főállásban dolgozni PhD mellett.

És az ösztöndíj összege szerintem országosan 140 ezer ft az első 2 évben és 180 ezer az utolsó 2 évben (sokan nem végzik el 4 év alatt), az önköltség 100 ezer ft/félév.

Ez valóban aprópénz, csak hát pszichológus közalkalmazottként is ennyi a bér, szóval nekem kb. Mindegy volt, hogy eljövök PhD-ra vagy dolgozni megyek.

Nyilván egy szervezetpszichológus vagy klinikai pszichológus lazán megkeresi a nettó 300-at alapjáraton (emellett ráér a PhD 35-40 évesen is), csak bekerülni sem egyszerű, vidéken pláne nem.

Akinek nettó 1 millió felett van a fizetése, az szerintem bármilyen képzést megengedhet magának fizetősön, a PhD-t is.

Most az mekkora szívás, hogy egy pszichológus alapjáraton 10-15 évig tanul, és minden képzését a kb. minimálbéréből kell kifizesse magának.

Szóval ha van lehetőséged fizetősön PhD-zni akkor próbáld meg.

2022. jan. 3. 22:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!