Mit mond a jogszabály? Csalás vagy?
Látom, hogy amióta online oktatás van, egyre több oldal foglalkozik azzal, hogy segít a vizsgán.
Ez legális?
Oké, lehet nem bűncselekmény, de az iskola mit szól ehhez?

Valami olyasmi kiskapu van, hogy igénybeveni ilyen szolgáltatást illegális, de adni legális. Pl én elküldhetem neked a beadandómat, de te azt nem adhatod be a sajátodként. Így ez amolyan szürke zóna és nem ezek a vállalkozások buknak (mégis hogyan bünteted őket, kirúgod a suliból?), hanem a diák, mikor lebukik.
Lehet, hogy rosszul tudom, én nem vagyok annyira képben ezzel kapcsolatban.
Most utána kérdeztek máshol és nem bűncselekmény .
A suli kirúghatja a diakot

Természetesen nem bűncselekmény. Akkor lenne az, hogyha lehetőség lenne vele bűncselekményt elkövetni. Az, hogy csalsz egy vizsgán, nem bűncselekmény (nem ítél el egyik bíróság sem), csak a helyi szabályokat szeged meg, aminek a szankciója legrosszabb esetben is eltanácsolás. Tehát csalásnak számít, de nem a büntetőjogi értelemben.
Hogy etikátlan, az egy másik kérdés.
Az viszont például egy érdekes kérdéskör, hogy mi van akkor, hogyha mondjuk ezzel a csalással orvosi diplomához jutsz, és a te hibádból valaki meghal, akkor a csalásban segítő cég vajon felelősségre vonható-e. Elvégre valószínűleg az adott vizsgán/vizsgákon nem sikerült volna teljesítened, így az orvosi egyetemet sem tudtad volna elvégezni, és akkor annak az embernek nem te lettél volna az orvosa.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!